Joanna Newsom – smuttur til paradis

Meget pænt og godt kan siges om den 28-årige amerikanske musiker Joanna Newsom. For eksempel at hun er en fremragende harpespiller. Og at hun synger virkelig godt. En anelse skabet og teatralsk ville nogen måske mene, og det har de sådan set ret i, men samtidig også ekstremt yndigt og tilbagelænet ekvilibristisk. Hendes fraseringer og vekslen mellem det fnuglette og mere pågående udtryk var i hvert fald denne søndag aften i Koncerthuset imponerende. Eneste anke er, at hun efterhånden læner sig lige lovlig meget op af forbilledet Joni Mitchell. Især i de dybere fraseringer. Dér lyder hun præcis som Mitchell og mindre som sig selv.

Aftenens første nummer var den fine ’81’ fra Newsoms seneste album ‘Have One on Me’. Helt alene på scenen og bevæbnet med sin stemme og sin harpe var nummeret Newsoms diskrete og smukke invitation til publikum om at følge med hende til paradis. »Meet me in the garden of Eden / Bring a friend, we are going to have a time / We are going to have a garden party / It’s on me« sang hun. Det var fire minutter i harpehimmelen, og salen, der efterfølgende brød ud i vilde klapsalver, var solgt. Herefter fulgte yderligere tre numre fra det nye album, der desværre også afslørede svagheden ved Newsoms seneste værk. Flere af de nye numre er syv-ti minutter lange ‘stream of consciousness’-prægede og voldsomt aparte kompositioner, hvor Newsom konstant forfølger nye spor og indfald, men mange gange sker det på bekostning af den gode melodi.

Joanna Newsom er bedst, når hun gør det helt enkelt og holder sig til simple, mere traditionelle og mindre højtidelige akkord-mønstre. Det blev klart i de to højdepunkter, der faldt midtvejs i koncerten. Den country- og folk-inspirerede ‘Good Intentions Paving Company’ og den charmerende og lystige ‘Inflammatory Writ’ i dejligt hysterisk valsetakt. Afslutningsnummeret var også en fornøjelse: ‘Baby Birch’ fra det nye album tilsat en lækkert støjende guitar. »Vi ses forhåbentlig snart igen« sagde hovedpersonen, inden hun forlod scenen. Lad os håbe det. Det var et fint besøg.

Koncert.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af