Her er 10 stærke koncertfilm

To håndfulde legendariske koncertfilm fra musikhistorien. Med blandt andre Beastie Boys, Talking Heads og Yeah Yeah Yeahs.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. The Band ‘The Last Waltz’

En af de mest berømte og hyldede koncertfilm er Martin Scorseses ‘The Last Waltz’ fra 1978, der omhandler det amerikanske rockorkester The Bands afskedskoncert efter 16 år på landevejen. Filmen består af en blanding af live-optagelser fra koncerten og interviews med bandmedlemmerne. På scenen får det ufatteligt velspillende og groovy The Band selskab af blandt andre Bob Dylan, Joni Mitchell, Neil Young, Van Morrison og Eric Clapton. Eftersigende er ‘The Last Waltz’ i øvrigt en af de første dokumentarfilm, som benytter sig af airbrushing. Scorsese har nemlig udtalt, at Neil Young under sin optræden havde en stor klat kokain siddende under næsen, som man efterfølgende bort-redigerede.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Yeah Yeah Yeahs ‘Tell Me What Rockers to Swallow’

Karen O er den helt store oplevelse i denne koncertfilm om Yeah Yeah Yeahs optræden på The Fillmore i San Fransisco i 2004. Hun skriger, stønner, spytter, vrider sig og udstråler så meget erotik, vildskab og urørlig coolness, at man tror det er løgn. Filmteknisk er ‘Tell Me What Rockers to Swallow’ ikke den store åbenbaring. Her er ingen sære kameravinkler eller effekter. Bare ren og uforfalsket spilleglæde og en frontkvinde, der elsker sit job. Som bonusinfo kan det nævnes, at Spike Jonze (Where the Wild Things Are) styrer et af de otte kameraer.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. The Rolling Stones ‘Gimme Shelter’

Der er en masse fed musik med i den her koncertfilm, der følger forberedelserne og tiden efter The Rolling Stones gratis-koncert på en racerbane i det nordlige Californien. Filmen er dog mest berømt, fordi den indeholder et filmet mord. Til koncerten havde Mick Jagger og co. nemlig hyret selveste Hells Angels som bodyguards. Det endte selvfølgelig galt. Under koncerten angreb den 18-årige Meredith Hunter en fra motorcykelbanden med en pistol, som forsvarede sig ved at stikke Hunter ned med en kniv. George Lucas, som senere producerede Star Wars-trilogien, var i øvrigt en af de tilknyttede kameramænd på filmen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Beastie Boys ‘Awesome; I Fuckin’ Shot That!’

Sådan her kan man også lave en koncertfilm. I stedet for en nøje tilrettelagt plan havde instruktøren Nathanial Hörnblowér (synonym for Beastie Boys-medlemmet Adam Yauch) forud for en Beastie Boys-koncert i Madison Square Garden valgt at uddele 50 digitalkameraer til forskellige publikummer med den ene regel: Ligegyldig hvad, så bliv ved med at filme! Det resulterede i en fragmenteret, tumultarisk og fuldstændig rå og kompromisløs dækning af koncerten, hvor vi både er med helt nede blandt publikum, på toilettet og backstage. Og så er det muligvis den koncertfilm i historien, som flittigst bruger zoom-knappen. Fordi, hey – this is fun!

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Lou Reed ‘Berlin’

Det var først gang i 30 år, at Lou Reed fremførte hele sit album ‘Berlin’ fra 1973, da han i 2006 tog på en turné, der blandt andet førte ham forbi Danmark. Forinden havde han opført værket i St. Anne’s Warehouse i Brooklyn, hvor instruktøren Julian Schnabel (‘Dykkerklokken og sommerfuglen’) havde sat i scene og instrueret. Via små, impressionistiske kortfilm, og et baggrundstæppe, der får scenen til at ligne et gammelt lurvet hotelværelse, har Schnabel skabt det perfekte miljø til Reeds sørgeligt smukke sange. Et af mange højdepunkter er Antony Hegartys gæsteoptræden, der (ser det ud til) får Lou til at fælde en lille tåre til sidst.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Sigur Rós ‘Heima’

Efter at have rejst verden rundt, vendte det sfæriske rockband Sigur Rós i sommeren 2006 tilbage til Island og afsluttede deres turné ved at begive sig ud til de små landsbyer og give koncerter. Det blev til filmen ‘Heima’ (‘Hjemme’) som, ud over en masse overvældende smukke nærbilleder af drivtømmer, klipper, islændersweaters og vandfald, også byder på fantastiske koncertoptagelser af bandet, både under den åbne islandske himmel og foran venner og familie. I sandhed en smuk koncertfilm.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. The White Stripes ‘Under Blackpool Lights’

Før turtelduerne Meg White og Jack White blev skilt, og før ‘Seven Nation Army’ kom på gymnasiefesternes all-time topliste over partyhymner, gav The White Stripes i det herrens år 2004 en legendarisk og kompromisløs rød/hvid/sort koncert-lektion i spaderock og eksplosive trommesoloer i Blackpool i England. Meg og Jack begravede officielt deres hårdtslående duoprojekt i februar, så hvis du savner The White Stripes, kan du sørge til den fremragende ‘Under Black Pool Lights’-koncertdvd.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. The Flaming Lips ‘UFO’s at the Zoo’

Hvad ville være den bedst tænkelige scene for de psykedeliske og eksperimenterende syrerockhoveder fra The Flaming Lips? Ideelt set ville en zapp-is-mønstret planet i en fjern galakse nok være den perfekte baggrund, men en Zoologisk Have er også et meget godt bud! Og netop det var rammerne, da Wayne Coyne og co. i 2006 bragte deres vilde koncertfest fyldt med julemandskostumer, balloner, en gigantisk UFO, fake blod og en regn af konfetti og vimpler tilbage til hjembyen Oklahoma City.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. The Knife ‘Silent Shout: An Audio Visuel Experience’

Det sky søskendepar Karin og Olof Drejer er notorisk kendt for næsten ALDRIG at give koncerter. Den eneste gang de har gjort det på dansk jord var i 2006, og derfor er koncertvideoen ‘Silent Shout: An Audio Visual Experience’ også en af den slags film, som gør et band legendarisk! Optaget i Göteborgs Trädgår’n, er koncerten mere en performativ totaloplevelse end bare en koncert, og iført masker og sorte dragter agerer The Knife nærmest statister i et inferno af kalejdoskopiske lys og visuelle effekter, som akkompagnerer det smukke, dommedagsagtige underverdenstechno.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Talking Heads ‘Stop Making Sense’

Hvis du kun skal se én eneste koncertfilm, bør det være ‘Stop Making Sense’! Talking Heads optræden i 1983 er i hvert fald gentagne gange blevet kåret som verdens bedste af musikconnoisseurs. I al sin geniale enkelhed starter filmen med, at David Byrne mutters alene kommer ind på scenen, stiller en boombox på gulvet og giver sig til at spille ‘Psycho Killer’ på sin akustiske guitar. Og for hvert nummer spillet, slutter et nyt bandmedlem sig til ham. Og så er filmen tilmed instrueret af selveste Jonathan Demme, der også gjorde Sir Anthony Hopkins berygtet som kannibalen Hannibal Lector.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af