10 ting du ikke vidste om Tom Waits

Han er pennevenner med Bob Dylan, hader Disney og har en guitar, der er lavet af en affaldscontainer. Mød den legendariske sanger her og klik dig igennem 10 ting du ikke vidste om Tom Waits.


1. Gamle røvhul
Det kan sommetider virke, som om han altid har været et gammelt, vejrbidt røvhul. Født sådan, ganske enkelt. Og sidst vi bragte et interview med Tom Waits for fem år siden, afslørede han da også: »Jeg ville være en gammel mand, da jeg var helt ung. Jeg bar min bedstefars hat, brugte hans stok og gjorde min stemme dybere. Jeg var helt syg efter at være gammel«.

2. Tom Phone Home
Jim Jarmusch er en af Waits’ gode venner og instruerede blandt andet videoen til singlen ‘I Don’t Want to Grow Up’ i 1992. Deres forhold har kastet mange underholdende og veldokumenterede samtaler af sig. I 1992 afslørede Waits overfor Jarmusch, at han 100 procent tror på rumvæsner og det sagnomspundne Area 51 i Nevada. Som barn havde han en lille kortbølgeradio, og han sværger på, at nogle af de ting, kassen opsnappede, var kommunikation fra det ydre rum.

3. Disney haderen
Som alle gnavne, gamle mænd hader Tom Waits mange ting. Disneyland er en af dem: »Det er en forberedelsesanstalt til Las Vegas!«, har den rustrøstede gamle ræv syrligt knurret. Og op til sit nye album gik han i en Youtube-video ud og demonstrerede sine aversioner over for nymodens ting som internettet og digitale pirater og arrangerede sit eget lille, private ‘listening party’ i et gammelt rustent bilvrag, helt i sin typiske stil.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Reklamehaderen
Det, Waits hader allermest, er dog reklamefolk. Og han sagsøger dem langt ind i helvede, hvis de negler hans musik. Chipsfirmaet Frito-Lay forsøgte sig blandt andet med en Waits-efterligner til en reklame for Doritos og modtog efter tabt sagsanlæg en regning på 2,375 millioner dollars. Waits spyttede: »Hvis Michael Jackson gerne vil arbejde for Pepsi (Frito-Lays’ ejere, red.), hvorfor hopper han så ikke bare i jakkesættet, får sig et kontor hos dem og får det overstået?«

5. Djævelsk talentfuld
Apropos helvede, så er den af Waits’ mange filmoptrædener, man måske husker bedst, rollen som Satan, eller ‘Mr. Nick’ som han mere diskret kaldes i Heath Ledgers svanesangsprojekt ‘The Imaginarium of Dr. Parnassus’. Omvendt forudsiges Waits’ optræden i actionbraget ‘Domino’ morsomt nok af soundtracket, Waits’ egen ‘Jesus Gonna Be Here’. Rollen var afbetaling for at have tabt i poker til instruktøren Tony Scott.

6. Flotte fyr
Waits’ filmtække og udseende har ledt til mange forvekslinger med Hellboy-skuespilleren Ron Perlman. En enkelt gang blev han lodret miskrediteret som Perlman på en plakat. Til gengæld har Waits selv benyttet sig af en lookalike på coveret til klassikeren ‘Rain Dogs’. Fotoet er taget af en svensk fotograf på en snusket bar i Hamburg. Waits faldt tilfældigt over fotoet på en udstilling og blev bjergtaget. Resten af historien kender vi.

7. Skraldemandens sang
Tom Waits er berømt for sit menageri af mærkværdige instrumenter. Han ejer blandt andet et toghorn og byggede engang en guitar ud af en affaldscontainer. ‘Dumpstalelen’, som den blev døbt, har syv strenge, og Waits beskriver lyden som »Tog-agtig og enorm. Som skraldeafhentning med fornyet mening!« Og som han siger: »Alt isenkram bør værdsættes ud fra de akustiske egenskaber, de besidder«.

8. Cirkus-freak-filteret Brennan
Den vakse Tom Waits-lytter noterer sikkert, at hans bedre halvdel, Kathleen Brennan, krediteres på broderparten af hans sangskat fra albummet ‘Bone Machine’ og fremefter. Rollen, Brennan spiller, beskriver Waits som et slags filter for de værste cirkusfreaks fra hans løbske fantasi: »Min kones problem med mig er, at hun ikke bryder sig om, at jeg fjerner folks fingre, giver dem ét ben eller gør dem blinde på det ene øje og den slags«.

9. Tom(my) the Cat
Waits og den gale bassist fra Primus, Les Claypool, bor ikke mange spytklatter fra hinanden i Sonoma County, Californien. Det var derfor ren skæbne, at de to særlinge fandt sammen første gang på Primus-singlen ‘Tommy the Cat’, der med Waits’ gæstevokal hittede så groft, at Claypool sidenhen måtte introducere alle andre numre med den for live-publikummerne nedslående besked: »The next song is not ‘Tommy the Cat’«. Sidenhen har Claypool været fast inventar på Waits’ mest freaky stunder.

10. Båndet pennevenneri
Da Bob Dylan var vært på det ugentlige radioprogram ‘Theme Time Radio Hour’ fra 2006 til 2009 på internetkanalen Sirius XM, havde han et par gange Waits med som gæst. Her afslørede Dylan, at de to aldrende musikalske ikoner var bånd-pennevenner og jævnligt sender hinanden hilsner om vind, vejr, investeringstips og Waits’ velkendte, sære anekdoter om for eksempel en mand, der havde mistet sit ene øje og havde fået indopereret en øloplukker i stedet. Dylans søn Jesse er manden bag coverfotoet til Waits’ album ‘Bone Machine’ fra 1992.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af