Justice – en ceremoniel magtdemonstration

Man kan ikke vurdere en Justice-koncert ud fra publikums reaktion. Det er nemlig ikke et spørgsmål om, hvorvidt de reagerer positivt. Folk er kommet for at gå amok.

Et sort klæde trækkes til side og blotter det store, hvide kors, som er pariserduoens egentlige frontfigur. Korset flænser mørket med hvid neon og kaster lys ud over publikum, der chanter i takt til storladen, ildevarslende baggrundsmusik. Mellem to tårne af Marshall-forstærkere troner et hvidt, futuristisk plastikorgel. ‘Genesis’ udløser spændingen og festen eksploderer i støj.

Læs også: 12 ting du ikke vidste om Justice

Det er et sindssygt godt design, som har fungeret i århundreder. Rummet forvandles til en kirke, og der prædikeres en totalt overvældende strøm af lyd og lys, hvor det hvidglødende kors er det fokale hypnosepunkt for den kollektive renselse. For Justice handler ikke om to franske charlataner, der står og piller og drejer lidt ved knapperne på nogle formentlig ikke-tilsluttede maskiner. Og det der udspiller sig er ikke en reel musikkoncert. Det er noget andet og større end det. En ceremoniel opførelse, hvor ungdommen er samlet for at hylde de samme symboler og referencer, og tømme hvad hovedet og kroppen er fuld af. Et ritual, der kan virke hult og hysterisk udefra, men som er vanvittigt effektivt indefra crowden, hvor alting letter. Sådan har det vel til alle tider været med religion.

Læs også: Billeder og reaktioner fra Justice-koncerten

Den knap halvanden time lange magtdemonstration, hvor Gaspard og Xavier har kommanderet det halvnøgne, gennemblødte publikum både op i luften og ned at ligge på gulvet, munder ud i det længe afventede klimaks. Justice er det ultimative symbol for det. Y-generationens anthem, der får det postmoderne hjerte til at dunke hårdt: ‘We Are Your Friends’.

Koncert. Falconer Salen.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af