Halvårets 10 bedste danske album

Vi er halvvejs inde i 2012, og det kræver en status. Her er redaktionens bud på årets ti bedste danske udgivelser indtil videre.

Læs også: Halvårets bedste udenlandske album: Top 10-1
Læs også: Halvårets bedste udenlandske album: Top 20-11
Læs også: Halvårets bedste sange: Top 20-11
Læs også: Halvårets bedste sange: Top 10-1

10. Dig & Mig ’Sommervarmen’
Læs anmeldelse af albummet
Halvårets adrenalinindsprøjtning kom fra Andrea Aagaard og Kasper Maarbjerg aka Dig & Mig, der i en skøn og uprætentiøs blanding af turbopunk og dansk 80’er-pop satte ild i høretelefonerne, blandt andet takket være den uomgængelige ’Skyggerne’. Simpelt, charmerende og satans ørehængende.

Se videoen til ‘Skyggerne:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Pinkunoizu ’Free Time’
Læs anmeldelse af albummet
Pinkunoizus album var måske ikke bare sådan lige til at gå til, men med lidt tålmodighed ventede der en rumrejse ud i kvartettens eksperimentale rockunivers, hvor faste forløb er en by i Rusland og gængse strukturer er overladt til fantasien. En spaghettiwestern udspillet i psykedelisk territorium.

Se videoen til ‘Parabolic Delusions’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. EaggerStunn ’Armagedion’
Læs anmeldelse af albummet
’Kugledans’ er et kapitel for sig selv, men Eaggerman og Stunn Gunns fællesalbum var meget mere end bare årets danske sommerhit. Et ekstremt underholdende og udfordrende ridt indenfor dancehall og reggaes mangfoldighed med afstikkere til blandt andet hiphop og dejlig dub. Et sprødt møde mellem to af scenens mest rutinerede kræfter.

Se videoen til ’Kugledans’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. The New Spring ’Secret Armor’
Læs anmeldelse af albummet
Nogen gange skal der bare ikke mere end en guitar og en stemme til for at skabe magi. Herhjemme er Bastian Kallesøe nok et af de største eksempler på den påstand, og hans andet album som The New Spring kanaliserede i endnu højere grad end debuten hans evne til at skabe skønhed med få midler og blændende sangskrivning.

Se videoen til ’In the Parlor’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Choir of Young Believers ’Rhine Gold’
Læs anmeldelse af albummet
Siden debutalbummet er Choir of Young Believers blevet til et syv mand højt orkester, hvilket i den grad kunne høres på ’Rhine Gold’, der med større, mere komplekse arrangementer satte nye og grandiose standarder for Jannis Noya Makrigiannis’ sangskrivning. Eksperimenterede, progressivt og med højt til loftet, men altid med Jannis’ bløde vokal til at holde tingene sammen.

Lyt til ’Sedated’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Raske Penge ’Original’
Læs anmeldelse af albummet
Rasmus Poulsen tog i 2012 springet fra dj til politisk hverdagspoet, og serverede med sin debut-ep en overlegen omgang med det danske sprog krydret med skarpe observationer og vuggende rytmer fra det sydlandske. Dancehall der både havde noget på hjertet og kunne få dig til at ryste bagdelen.

Se videoen til ’Original Bang Ding’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Waldo & Marsha ’Smiling at the Ground’
Læs anmeldelse af albummet
Man kan sagtens buldre som Kevin Shields selvom man bor i Aarhus og blev født nogenlunde samtidig med, at My Bloody Valentines ’Loveless’ ramte pladehylderne. Det beviste Waldo & Marsha med ’Smiling at the Ground’, hvor de otte knægte på fornem vis blandede harmoniske popbunde med hvid støj i en solid wall of sound.

Se videoen til ’Made You’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Klumben ’Fra Klumben til pladen’
Læs anmeldelse af albummet
Cheff Records fortsatte ufortrødent i 2012 med Klumbens debutudspil som utvivlsomt højdepunkt. Med tung vuggende bas og hovedpersonens beundringsværdige levering som de primære byggesten blev der serveret dancehall af den mest syng-med-venlige slags, hvor det hverken skortede på hits eller vanedannende omkvæd. En kriminel med hang til Faxe Kondi.

Se videoen til ’Dancehall Geni’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Tomas Barfod ’Salton Sea’
Læs anmeldelse af albummet
Tomas Barfods første album i eget navn fæstnede hans evner og mangfoldighed i et skønt sammensurium af elementer fra producerens bugnende bagkatalog. House til høretelefonerne, og med en sublim sans for at inkorporere poppede elementer og gribende skrøbelighed til dansegulvets evige jagtmarker.

Se videoen til ’Broken Glass’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Nikolaj Nørlund ’Alt sammen, lige nu’
Læs anmeldelse af albummet
Som producer, musiker og pladeselskabsmand har Nikolaj Nørlund været en naturkraft på den danske rockscene i godt tyve år. Og at Nørlund stadig har the golden touch beviste han med ’Alt sammen, lige nu’, hvor han i tæt samarbejde med Figurines’ Christian Hjelm cementerede, hvordan dansksproget, alternativ rock skal skæres. Et dybt, swingende og særdeles frugtbart møde mellem to af dansk rocks mest markante stemmer.

Lyt til ’Man blir forsinket så let (feat. Christian Hjelm)’:

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af