Året der gik: De 10 bedste soundtracks fra 2012

Fra ‘Moonrise Kingdom’ til ‘Twilight’. Et soundtrack kan være prikken over i’et i et filmisk univers, men også fungere i sin helt egen ret uden for biografens mørke. Her er vores bud på årets 10 bedste soundtracks med musik fra folk som Nick Cave, Wu-Tang Clan og Radioheads Jonny Greenwood.

1. ‘Moonrise Kingdom
En ny film fra den elskede instruktør Wes Anderson er altid en begivenhed i sig selv. Anderson vendte i år tilbage med ’Moonrise Kingdom’, den stormfulde kærlighedshistorie om to 12-årige, der bliver forelskede og løber væk fra det hele – endnu et fornemt eksempel på hans unikke humoristiske snit og excentriske filmuniverser.

Se trailer for filmen HER

Musikken har altid fyldt meget i Andersons film, og ’Moonrise Kingdom’ er ingen undtagelse. Her er blandt andet bidrag fra komponist-legenden Leonard Bernstein, der sammen med hovedpersonen Sam guider gennem orkestermusik, og Hollywoods go-to-soundtrack-mand Alexandre Desplat, hvis eventyrlige kompositioner er lige i filmens ånd.

Det hele er selvfølgelig krydret op med mere almindelige numre, blandt andet fra Hank Williams og Françoise Hardy, med sidstnævntes ’Le Temps de L’amour’ som højdepunkt.

Françoise Hardy ‘Le Temps de l’Amour’
:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ‘Lawless’
For dem der ikke vidste det, skriver Nick Cave også filmmanuskripter. Og når man har skrevet manuskriptet, skal man selvfølgelig også lave musikken. Sådan gik det med western-filmen ’The Proposition’ fra 2005, og var i år også tilfældet med ’Lawless’, der handler om en gruppe lovløse sprutfabrikanter under forbudstiden i 1930’ernes USA. Begge film er i øvrigt instrueret af John Hillcoat.

Se trailer for filmen HER

Til soundtracket er Cave igen gået sammen med Warren Ellis, og sammen har de lavet noget ganske unikt. Nemlig indspillet covers af sange som The Velvet Undergrounds ’White Light/White Heat’, Townes Van Zandts ’Fire in the Blood’ og Link Wrays ’Fire and Brimstone, men i en punket bluegrass-stemning, der i ånden stemmer overens med filmen.

Cave og Ellis tog til soundtracket navnet The Bootleggers, og fik undervejs assistance af blandt andre Mark Lanegan og Emmylou Harris.

The Bootleggers feat. Mark Lanegan ‘Fire and Brimstone’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ‘The Man With the Iron Fists
Selvfølgelig flokkedes hiphop-stjernerne til, da RZA skulle lave lydsiden til kung-fu-braget ’The Man With the Iron Fists’, hans debut som filminstruktør. I takt med den hårdtslående handling, og Wu-Tang Clans historiske forkærlighed for gamle kung fu-film, er soundtracket selvfølgelig præget af østerlandsk stemning, men er ellers et tag-selv-bord af stærke hiphop-numre med rim fra garvede kræfter som Talib Kweli, Pharoahe Monch, Pusha T og RZA’s Wu Tang-brødre.

Se trailer for filmen HER

Læg hertil en lækker Kanye West-ballade i form af ’White Dress’ og instruktørens yderst seje samarbejde med The Black Keys på ’The Baddest Man Alive’, og du ender op med et af årets mest slagkraftige soundtracks.

The Black Keys/RZA ‘The Baddest Man Alive’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ‘Ill Manors
Britiske Ben Drew aka Plan B tog megafonen for munden og tegnede med ’Ill Manors’ et beskidt billede af livet i forstads-London. Drew har både instrueret filmen og lavet soundtracket, der står som et klart eftermæle på optøjerne, der i august 2011 hærgede store dele af England, i særdeleshed de mere udsatte dele af Londons udkant.

Se trailer for filmen HER

Som Plan B brød Ben Drew i 2010 for alvor igennem med en mere soulet tilgang, men soundtracket til ’Ill Manors’ er en tung, gritty og meget britisk kombination af hiphop og grime, der lyrisk kredser om de sociale og politiske temaer, filmen omhandler.

Omkvædet i det strygerbesatte titelnummer siger det hele: »Oi, I said oi / What you lookin’ at, you little rich boy / We’re poor, ‘round here / Run home and lock your door«.

Plan B ‘Ill Manors’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ‘Twilight – Breaking Dawn Part 2
Nogle gange overgår soundtracket sit filmiske modstykke og retter fornyet opmærksomhed på en film, der med et middelmådigt lydspor ikke havde hentet den store mediebevågenhed. Helt tilfældet er det ikke for Twiligt, som må siges at hente mere end rigelig dækning i sig selv. Oven i det har producerne (endnu engang) formået at skaffe et velafstemt og smagfuldt mix af kontemporere kunstnere, der i flere tilfælde føjer sit eget unikke islet til ‘Twilight’-tematikken.

Se trailer for filmen HER

Om det er Feists knugende melankoli, der isnende og distanceret kalder på modtageren og elegant drager os ind i hendes minimalt orkestrerede, men stort arrangerede univers, eller St. Vincents svulstige guitar og mekaniske femme robotale-vokal, henter ‘Twilight’-sagaen rigelig respekt for sin samling af originale kompositioner fra tidens kunstnere. Folk som Passion Pit og James Vincent McMorrow pryder også tracklisten.

Feist ‘Fire In the Water’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ‘Batman – The Dark Knight Rises‘
Når det kommer til storladne lydsider er komponisten Hans Zimmer kongen. Tyskeren har blandt andet lavet soundtracks til film som ’Rain Man’, ’True Romance’, ’Løvernes Konge’, ’Gladiator’, alle ‘Pirates of the Caribbean’-filmene (tjek hans bugnende pensum HER), og også stået bag musikken til Christopher Nolans Batman-trilogi.

Se trailer for filmen HER

Tredje afdeling fortsætter i nogenlunde samme spor som sine forgængere, og er et episk, mørkt og tempofyldt instrumental-soundtrack, der byder på den ene stemningskurve efter den anden med små musikalske ledetråde og hints til de to andre dele af trilogien. Det er næsten ligeså godt som at se filmen – men også kun næsten.

Hans Zimmer ‘Risen from Darkness’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.


7. ‘Searching for Sugar Man
‘Searching for Sugar Man’s instruktør Malik Bendjelloul har i den grad slået to fluer med ét smæk og lavet et veritabelt scoop ved at bringe sagaen om den oversete folk-sanger Rodriguez til live – manuskriptet er praktisk talt færdigskrevet, og filmens protagonist har selv leveret, hvad der nemt er et af de mest opsigtsvækkende soundtracks i nyere tid. Gennem jagten på den mystificerede sangskriver bliver vi i biografsædet bekendt med fantastisk overset materiale, der bringer minder om Nick Drake og Bob Dylan i klar erindring.

Se trailer for filmen HER

Ikke nok med, at dokumentaren om Rodriguez’ historie er inspirerende og vigtig at fortælle, så er hans musikalske arv mindst lige så vigtig, og soundtracket får en ny betydning, da det også kommer til at stå som et vigtigt dokument i sangskriverhistorien, som langt om længe er kommet offentligheden til skue – som det bør være.

Rodriguez ‘Sugar Man’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ‘This Must Be the Place
Hvis man er bekendt med The Cure og i særdeleshed frontmand Robert Smith, er man ikke i tvivl om, hvor Sean Penns karakter i ‘This Must Be the Place’ har hentet en anseelig del af sin inspiration fra. The Cure er ikke at finde på soundtracket, til gengæld er der rigeligt med guldklumper at give sig i kast med. Tag nu The Pieces of Shits (som rent faktisk er David Byrne og Will Oldham) smukke besyv til dette soundtrack i alt sin rummelige folkpoppede pragt, eller Jonsi & Alexs ambiente Windy & Carl-inspirerede ‘Happiness’, der emmer af lys og mørke på samme tid.

Se trailer for filmen HER

Alt ved denne film emmer af musik og musikhistorie, og med David Byrne som en af hovedmændende bag soundtracket (og titlen for den sags skyld via Talking Heads-nummeret af samme navn), er det forunderlige plot om den lettere fallerede rockstjerne, der i et større kulturclash rejser ud for at finde sin fars nazistiske nemesis, styret sikkert i havn af det flotte soundtrack.

The Pieces of Shit ‘Lay & Love’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. ‘The Hunger Games’
George Orwells temaer er blevet heftigt bearbejdet gennem tiden af forfattere såvel som instruktører, og instruktør Gary Ross kastede sig med filmatiseringen af ‘The Hunger Games’ ud i selvsamme forsøg på at skildre det forhåbentligt fiktive fremtidssamfund gennem ungdommens øjne. Hvad er derfor mere passende end at invitere nogle af populærmusikkens establishment-kritikere, der i Arcade Fires tilfælde har linier som »Mirror, mirror on the wall / Show me where the bombs will fall« i bagagen, til at lave soundtracket?

Se trailer til filmen HER

Soundtracket er lavet en smule i ‘Twilight’s kompilation-ånd og byder ud over Arcade Fire også på musik fra Neko Case, Kid Cudi, The Decemberists og The Low Anthem. Og Taylor Swift og Maroon 5 for den sags skyld, det er vel Hollywood.

Arcade Fire ‘Abraham’s Daughter’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. ‘The Master
Det lød et glædens skrig, da det blev annonceret, at Paul Thomas Anderson (manden bag blandt andet ‘Magnolia’ og ‘There Will Be Blood’) igen ville benytte sig af Radiohead mastermind Jonny Greenwoods noget nær kosmiske kræfter til at skabe stemningsmættet, visuel musik. Needless to say skuffer Greenwoods præstation bestemt ikke, og det selvom vi endnu ikke har haft mulighed for at se ‘The Master’ i danske biografer endnu.

Se trailer til filmen HER

Er enkelt bid af kagen er ‘Able-bodied Seaman’, hvis autentiske og akustiske lyd er utroligt mangefacetteret, og kontrapunktiske melodiske fraser får lov at udfolde sig, henfalde, blusse op, smelte sammen med andre lag og konstant bidrage til et samlet univers, der homogent, forførende og næsten glubsk kræver og indånder din opmærksomhed. Hvis filmen lever op til Greenwoods formidable forarbejde, er vi in for a treat.

Læs også: De 10 mest omtalte talkshow-optrædener i 2012

Johnny Greenwood ‘Able-bodied Seaman’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af