Guide: Justin Timberlakes karriere fortalt i 10 sange

2013 markerer en ny æra for Justin Timberlake, der er vendt tilbage med ‘Suit & Tie’ og senere på året udsender albummet ‘The 20/20 Experience’.
Her kortlægger vi popstjernens karriere via 10 sange – fra *NSYNC til ‘SexyBack’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

*NSYNC ‘I Want You Back’

1. *NSYNC ‘I Want You Back’ (1996)
Justin Randall Timberlake blev født den 31. januar 1981 i Memphis, Tennessee. Tolv år senere blev han en del af holdet i tv-programmet The Mickey Mouse Show – et efterhånden legendarisk talentshow, hvor også unge Britney Spears og Ryan Gosling slog deres folder.

Programmet stoppede i 1994, men et andet sted i USA var Chris Kirkpatrick (efter at have misset kvoten til Backstreet Boys) og manager Lou Pearlman i gang med at sammensætte et nyt boyband. De havde set Justin i The Mickey Mouse Club, og efter en række forskellige auditions var *NSYNC og de fem endelige medlemmer en realitet.

‘I Want You Back’ var boybandets første single, og blev til en start kun udgivet i Tyskland. Det noget Backstreet Boys-klingende poptrack blev dog en stor radiobasker, og bandets succes spredte sig hurtigt til resten af Europa, hvorefter pladeselskabet RCA (under Sony) i 1998 fangede pointen og genudgav gruppens selvbetitlede debutalbum i USA med et par bonustracks.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

*NSYNC’Girlfriend’

2. *NSYNC ‘Girlfriend’ (2002)
Året er 2002: USA invaderer Afghanistan,  50. års jubilæet for King George VI fejres, og *NSYNC er på en håndfuld år gået fra verdensstjerner over fænomen til en institution så omfattende, at Justin følte sig selv og sin stemme kvalt i den knugende kontrol, der på Orwellisk vis svævede over drengegruppen som en anden Big Brother.

I hvert fald det sidste kom til udtryk i ‘Girlfriend’ (*NSYNC’s allersidste single), hvor Timberlake praktisk talt var blevet frontmand i en drengegruppe, hvis resterende medlemmer var degraderet til dansere med en flygtig vokalrolle af og til. ‘Girlfriend’ kan derfor ses som en overgang og endeligt varsel om Timberlakes efterfølgende brud med gruppen i håbet om at finde sin egen stemme. Dette er påfaldende tydeligt, hvis man lytter til ‘Girlfriend’ og Justins første single i eget navn ‘Like I Love You’, der begge er udgivet i samme kalenderår, men har en markant anderledes-lydende Justin i hovedrollen.

Det teenede udtryk i stemmen er nedtonet i stedet for fremtvunget, Pharrell Williams og The Neptunes’ fingeraftryk bliver endnu tydeligere, end det er på ‘Girlfriend’, og det første skridt i Justins solokarriere er for så vidt taget her. Som et ekstra lille treat kom der en The Neptunes remix-version af ‘Girlfriend’, hvor Nelly er feature og splejset ind forskellige steder i musikvideoen.

*NSYNC feat. Nelly ‘Girlfriend’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Justin Timberlake ‘Like I Love You’

3. Justin Timberlake ‘Like I Love You’ (2002)
Efter *NSYNC-albummet ’Celebrity’ var det tid for femkløveret til at pleje egoer på ubestemt tid (genforeningen fandt aldrig sted), hvilket i Justins tilfælde udmøntede sig i solopladen ’Justified’, som udkom i slutningen af 2002.

Den første single ’Like I Love You’ fortsatte som sagt i ’Girlfriend’-stilen,med masser af referencer til Michael Jackson i den skrabede produktion. Selvsagt, da Justin havde taget producer-teamet The Neptunes med videre til solokarrieren. Rapgruppen Clipse blev hentet ind til et vers og noget street-cred, og så var der lagt i kakkelovnen til en Grammy-nomination til Timberlake & co. i kategorien ’Best Rap/Sung collaboration’, som dog gik til Nelly og Kelly Rowland med ’Dilemma’.

’Like I Love You’ er efterhånden blevet småikonisk indenfor moderne pop, og var Justins endelige farvel til livet i (og lyden af) et boyband.

Bonus-info: En af danserne i musikvideoen er ingen ringere end Kevin Fetterline. Selvsamme døgnflue, der erstattede Justin som Britneys kæreste.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Justin Timberlake ‘Cry Me a River’

4. Justin Timberlake ‘Cry Me a River’ (2002)
Uskyldigt så det hele ud dengang, da Justin og Britney Spears mødte hinanden i The Mickey Mouse Club. Snart tog det sig dog anderledes ud, da de to indledte et forhold og blev et af sladderpressens mest feterede par.

Men kærligheden har uransaglige veje (forholdet gik ikke), og det hele mundede ud i mudderkastning og singlen ’Cry Me a River’, der byggede videre på det succes, Justin så af gode grunde ikke havde i privatlivet på det givne tidspunkt. Men der er som sagt ikke noget der er så skidt, at det ikke er godt for noget, og bruddet inspirerede til det, der skulle blive et stort hit for Justin – og med en lettere eksplicit Britney-klon i videoen til nummeret.

‘Cry Me a River’ er produceret af Timbaland på det eller The Neptunes-dominerede album ’Justified’, og blev således startskuddet på et samarbejde mellem de to Timb’er, der senere skulle vise sig i fuldt flor på ’FutureSex/LoveSounds’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Justin Timberlake feat. Timbaland ‘SexyBack’

5. Justin Timberlake ‘SexyBack’ (2006)
Der skulle gå fire år, før hr. Timberlake serverede opfølgeren til udbryderalbummet ‘Justified’. ‘SexyBack’ er på mange måder indbegrebet af ‘FutureSex/LoveSounds’, der – selvom det stikker i mange forskellige retninger – signalerede et brud med teenageidolets overfladiske fortid, og som Justin selv har udtalt: »SexyBack var punktet, hvor folk stoppede med at spørge mig om, hvornår *NSync ville blive gendannet og i stedet spurgte, hvad det næste var, jeg ville lave«.

Med Justins rå, attitudefyldte vokal, den sublimt stilrene, ekstravagant-hedonistiske æstetik og det ekstremt synth- og computerdrevne køretøj hamrede ‘SexyBack’ frontalt ind i folks bevidsthed og uddelte dessiner til resten af musikverdenen, som sendt fra læderkabinen i en champagneslugende Ferrari. Justin Timbelake havde trådt ud af sin egen skygge og genskabt sig selv for bestandig.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Justin Timberlake ‘Medley: Let Me Talk to You/My Love’

6. Justin Timberlake feat. TI ‘My Love’ (2006)’
Historien om ‘FutureSex/LoveSounds’ er ilde fortalt, hvis ikke producer Timbaland bliver nævnt. Superproduceren, der tidligere havde arbejdet med Justin på fire numre på ‘Justified’ – med ‘Cry Me a River’ som højdepunkt – havde stået i skyggen af det Pharrell Williams-styrede kollektiv The Neptunes’ spraglede, akustiske og legende udtryk, som gennemsyrer ‘Justified’.

Nu fik Timbaland mulighed for at sætte sit eget præg på Justins lyd, og det gjorde han i en sådan grad, at ‘FutureSex/LoveSounds’ nu står som centralt værk i begge kunstneres bagkatalog. Både som en plade, der definerede de efterfølgende års popmusik, samt definerede Timbalands lyd og katapulterede ham endnu højere op på listen over 00’ernes mest markante producere.

Med sin klub- og tranceinspirerede energi blev ‘My Love’ skelsættende for duoens skriveproces og samtidig skabelon for, hvordan man kunne fusionere pop og r’n’b med elementer fra natklubbens evige fester og med synergi skabe noget, der er større end summen af sine dele.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Justin Timberlake ‘What Goes Around… Comes Around’

7. Justin Timberlake ‘What Goes Around… Comes Around’ (2006)
Som det første led i tilblivelsen af ‘FutureSex/LoveSounds’ er ‘What Goes Around…’ det nummer, der trækker flest tråde tilbage til ‘Justified’ og ‘Cry Me a River’-samarbejdet mellem Timberlake og Timbaland. Sangen kommer derfor til at fungere som en art historisk intermezzo, der skriver ‘Justified’s epilog ind i ‘FutureSex/LoveSounds’ prolog og på dualistisk vis binder de to kapitler sammen og laver et clean cut for kunstneren Justin Timberlake.

Selvstændigt står ‘What Goes Around…’ som et forløst højdepunkt, der markerer eklipsen af Timberlakes popvirke op til 2006 til fordel for resten af ‘FutureSex’-æraen, der tegner ham som en mere voksen kunstner med et umådeligt potentiale og en overvældende appetit på alt, hvad der bare dufter af kunstnerisk udfoldelse. Og så er den flotte musikvideo med Scarlett Johansson som umiddelbart fikspunkt også værd at nævne – som sagt, så gjort.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Madonna feat. Justin Timberlake & Timbaland ‘4 Minutes’

8. Madonna feat. Justin Timberlake & Timbaland ‘4 Minutes’ (2008)
Stadigt ridende på tsunamien, der fulgte i kølvandet på ‘FutureSex/LoveSounds’-skælvet, trådte Timberlake/Timbaland-dynamoen endnu et skridt tættere på pophistoriebøgernes bestandige skrift. Og de trådte det hånd i hånd med Madonna og ‘4 Minutes’, hvis essens dog består i visheden om, hvor dygtig Madonna-maskinen i nyere tid har været til at rette spottet mod de hotteste musikere og mest trendsættende tendenser – se bare sidste års Madonna-samarbejde med M.I.A. og Nicki Minaj.

Samarbejdet var derfor et ret eksakt vidnesbyrd om Justin Timberlakes evigt voksende status, hvor den aldrende sangerinde valgte at lade sig indhylle i Justins eksploderende succes og til gengæld høste rigelig ungdoms-cred.

‘4 Minutes’ i sig selv virker ikke nær så gennemarbejdet som Timberlakes hidtidige arbejde: Fra den lidt kitschede scratch-intro, over Madonnas lidet elegante melodik og fremtræden til den mildest talt uinspirerede outro, mangler nummeret til trods for et fængende omkvæd og marching band-feel den samme stilrene elegance som ‘FutureSex/LoveSounds’. Det afholdt dog ikke nummeret fra af gå nummer et i 21 lande.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Saturday Night Live ‘Dick In a Box’

9. The Lonely Island ‘Dick in a Box’ (2008)
Justins image har altid skreget kæk gadedreng, men han fik for alvor lov til at flashe sit komiske talent, da funny man Andy Samberg samlede ham op til en efterhånden internet-legendarisk sang og musikvideo til det amerikanske sketch-show Saturday Night Live.

Alle elsker stjerner med selvironi, og ‘Dick in a Box’ trak Justin helt ned på jorden og lidt til. Samarbejdet med Samberg blev da også så populært, at den lettere freaky duo fortsatte – først med ‘Motherlover’ i 2009 og til sidst ‘3-Way (The Golden Rule)’ fra 2011, der havde Lady Gaga med som gæst.

Sideløbende lancerede Justin stille og roligt sin skuespillerkarriere og var blevet en folkets mand. Og nu vi er i den mere komiske løbebane, skal man ikke snyde sig selv for hans fantastiske History of Rap, en musikalsk hiphop-skoletime udformet sammen med talkshow-værten (og tidligere Saturday Night Live-komiker) Jimmy Fallon.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Justin Timberlake feat. Jay-Z ‘Suit & Tie’

10. Justin Timberlake ‘Suit & Tie’ (2013)
I starten af 2013 skete det så. Efter en noget lang detour omkring filmens verden (som nok ikke er slut), vendte den fortabte søn af pop tilbage.

Som så meget andet i disse dage startede det hele med et tweet: »I think I’m ready«, stod der, hvilket blev fulgt op af en nedtællingsvideo og endelig den store afsløring af ’Suit & Tie’, Justins comebacksingle med Jay-Z på gæsterim. Det første soloudspil fra sangeren i syv år. Og så er nummeret også et bevis på, at gammel kærlighed aldrig ruster, da Timbaland sidder stadig bag knapperne.

Udspillet har fået lidt blandet kritik kloden rundt. ’Suit & Tie’ er nemlig et noget underspillet nummer, der måske ikke har fået armene helt i vejret hos dem, der forventede, at Justin vendte tilbage med bulder og brag fra dag et. Den tid skal dog nok komme.

Justin er tilbage.

Læs også: 36 album du skal glæde dig til i januar, februar og marts

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af