Guide til The Knife: 10 sange med voksende sværhedsgrad

I anledning af The Knifes nye album ‘Shaking the Habitual’ guider Ralf Christensen dig her gennem svenskernes fortid via ti sange med voksende sværhedsgrad. Læs også Ralfs store interview med duoen i det nye Soundvenue.



1. ‘Heartbeats’ (2002)

Den nemmeste og mest sukrede indgang til The Knife. Jose Gonzales’ coverversion blev solgt til en Sony Bravia-reklame og gjorde sangen verdensberømt, men originalen er endnu bedre, mere flamboyant og romantisk.



2. ’Pass This On’ (2003)

Olietønder holder! I hvert fald når de spiller så smukt og lummert længselsfuldt et tema, som på denne indirekte kærlighedserklæring, hvor Karin Dreijer Andersson folder sig ud i smukke orientalsk betonede kor med sig selv. Træd nærmere.



3. ’Marble House’ (2006)

Og vi skal længere ind i The Knifes sørgmodige ballader: Der går en lige linje fra den smukt tårnende ‘Marble House’ tilbage til ‘Pass This On’ og derfra igen tilbage til ABBA. Det bliver faktisk ikke meget smukkere, end når Karin synger duetter med sig selv langt oppe i stjernehimlen ved siden af Agnetha og Frida.



4. ’Neverland’ (2006)

Så skruer vi op for tempoet og hårdheden. »I’m dancing for dollars«. Hårdt pumpet, vildt forførende feministisk industrial-pop fra en duo, der ikke er bange for at skyde med skarpt i kønskampen.



5. ’Girls Night Out’ (2003)

Og hør så her hvordan de forvandler eurotrash til popart, eurotrance til artpop. Grimt plastisk forvrængede synthesizere fra et ondt teen-rave danner basis for en beruset sang om gryende seksualitet og eksplosiv ungdom.



6. ’Silent Shout’ (2006)

Tre år senere udvider de mulighederne yderligere: Hør bare hvordan titel- og åbningsnummeret på ‘Silent Shout’ fra 2006 indvarslede en ny formsprængende retning for The Knife. Der går over et minut med smukt forvreden synth, før vokalerne sparker yderligere gang i den sensuelle og desperate techno-rejse.



7. ’A Lung’ (2001)

Excentrisk pop fra deres debutalbum, ‘The Knife’ fra 2001, hvor de allerede er i gang med at ændre køn og stemmer. Hør Karin mutere og lege med identiteter såsom en korsridder og Darth Vader.



8. ’From Off to On’ (2006)

Du er nået frem til The Knifes melankolske mesterstykke om mennesker, der gemmer sig bag nedrullede gardiner foran tv’et. Sunget af sære fordrejede væsener, der synes smadret af deres egen manglende evne til at leve.



9. ’We Share Our Mother’s Health’ (2006)

Deres mest ekvilibristiske intro til dato. Hvorefter det går over stok og sten i et hidsigt pinball-spil bygget af percussion-kastestjerner og synth-dolke. Nyd også Karin som en slags mand i b-stykket.



10. ‘Seeds’ (2010)

Og så er du klar til bjergetapen: Et ni minutter langt glasklingende stykke avant-techno fra Hotel Pro Forma-operaen og albummet ‘Tomorrow, in a Year’ med smukke vokaler højt i registeret, ikke mindst fra mezzosopranen Kristina Wahlin.

Læs anmeldelse: The Knife ‘Shaking the Habitual’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af