Guide: De 10 vigtigste numre i New Yorks rap-renæssance

ASAPSiden New York mistede rapmonopolet engang i slutningen af 90’erne har hiphop-hovederne i det rådne æble forudsagt, at hiphoppens fødeby ville rejse sig igen og indtage sin retmæssige plads som kreativ og kommerciel supermagt. Det er endnu ikke sket – i hvert fald ikke, når det kommer til den kommercielle side af sagen. Men i det sidste års tid har undergrundens gryde boblet som sjældent før.

Unge crews som Harlems ASAP Mob og det Brooklyn-baserede Pro Era Crew dukkede op ud af ingenting og samarbejder på kryds og tværs. Deres lyd er ofte, men langt fra altid, baseret på midt-90’ernes klassiske boom bap. Det er en slags genopdagelse og genopfindelse af New Yorks guldalderlyd.

Vores skribent Kristian Karl guider dig her igennem de ti vigtigste numre i den nye New York-bølge.

Se listen på de følgende sider.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Joey Bada$$ feat. Capital Steez ‘Survival Tactics’
Det er kun lidt over et år siden, at en kun 17-årig Joey Bada$$ og hans Pro Era Crew fik hiphop-internettet til at gå grassat med ‘Survival Tactics’. Nummeret genskaber lyden af 90’erne i New York: Produktionen er rungende og grumset. Det er boom bap i traditionen fra Dj Premier og Diggin’ in the Crates.

Rimene er lyrisk kompakte konstruktioner, fyldt med punchlines, politifjendtlig black power-attitude og lokalstolthed. Efter ’Survival Tactics’ fulgte Joey Bada$$’ stilsikre ’1999’-mixtape og et Pro Era-mixtape, men historien har dog også en sørgelig side. Capital Steez, der gæster her og desuden nærmest stjal opmærksomheden på Pro Era-mixtapet, begik selvmord juleaften 2012.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ASAP Rocky ‘Peso’
»I be that pretty motherfucker«.

’Peso’ er allerede en nyklassiker og nummerets første linje er blevet ASAP Rockys kendetegn. Efter Harlem-rapperen havde opnået en del opmærksomhed med den hostesaftssløve og Houston rap-inspirerede ’Purple Swag’, overbeviste han sin fødeby med ’Peso’. ASAP Ty Beats’ produktion er cloud rap-inspireret, men alligevel er nummeret et typisk Harlem-nummer: Det handler om at være den mest ekstravagante, den bedst klædte og den, der har flest piger.

ASAP Rockys æstetik er antitesen til Joey Bada$$’ nostalgiske og komplekse rimstrukturer. Målet er ikke at ’drop knowledge’, men at have »swagger so impressive«. På den måde gentager den nye bølge af New York-rappere 90’ernes modsætning. Også her var Harlem repræsenteret af stilsikre blærerøve som Mase, Cam’ron og Big L (hvis pladeselskab endda hed Flamboyant Records), mens rappere fra Brooklyn ofte var mere indholdsorienterede.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. The Underachievers ‘Herb Shuttles’
Duoen bestående af rapperne Ak og Issa Dash er nok den mest mystiske og okkulte del af Beast Coast-bevægelsen, der også tæller Pro Era og Queens-trioen Flatbush Zombies.

The Underachievers’ forkærlighed for new-age-mysticisme og det okkulte er tydelig i ’Herb Shuttles’: Et hypnotiserende loop ledsager rim om, at du skal »bow down to the Pharaoh« og kampråb som »Fuck America, New World freedom reign / Enlighten like thunder and rain«.

Musikvideoen er hashtåget og narkotisk: The Underachivers hænger blandt andet ud med Flatbush Zombies i en ikke specielt velbelyst kælder.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Flatbush Zombies ‘Thug Waffle’
Queens-gruppens gennembrudsnummer ‘Thug Waffle’ er syret og narkofikseret som The Underachievers, men Flatbush Zombies er en del mere fjollede end deres LSD-eksperimenterende venner. Deres lyd leger med gotiske temaer i traditionen fra RZA-gruppen Gravediggaz, men har også noget af ODB’s udskejende og berusede mystik. De er utilregnelige galninge, der skifter fra stenerattitude til alvorlige kvasireligiøse profetier inden for sekunder som vanvittige gadeprædikanter.

’Thug Waffle’ er Flatbush Zombies, når de er mest lalleglade. I musikvideoen blander de pot og vafler, og Juice slutter sit vers med følgende linke: »Sticky, icky, quickly, vicky, lick me, no hickeys, gin and whiskey / just me and some piffy, swiftly«. Produktionen er til gengæld mere afdæmpet og nuanceret, og Erick Arc Elliotts beats er måske det eneste subtile ved Flatbush Zombies, men bestemt ikke det værste.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ASAP Mob feat. Flatbush Zombies ‘Bath Salt’
Det første samarbejde mellem ASAP Rockys sortklædte Mob af stilbevidste Harlem-rappere og de gotiske zombie-rappere fra Queens var præcis, som man kunne forestille sig. Flatbush Zombierne rapper om, at ingen kan blive så skæv som dem, mens ASAP Rocky rapper om, at han har sin maskinpistol i rygsækken lige ved siden af sin MacBook.

Produktionen er uhyggelig og døsig på samme tid, som en krydsning af Flatbush Zombies gyserlyd og den tågede lo-fi-æstetik fra ASAP Rockys første mixtape. Nummeret tager sit navn efter en særlig slags narko, som efter sigende skulle have gjort en mand i Miami så skør, at han åd sin vens ansigt. Man kan måske antage, at det er Zombie-slænget fra Queens, frem for æstetikerne fra Harlem, der har valgt sangtitlen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ASAP Rocky feat. Kendrick Lamar, Joey Bada$$, Yelawolf, Danny Brown, Action Bronson & Big Krit ’1 Train’
’1 Train’ fra ASAP Rockys albumdebut er et stort anlagt ’posse cut’, som de lavede dem i de gyldne 90’ere. Konceptet er simpelt: Saml alle de bedste rappere og smid dem på det bedste beat, man kan finde.

I dette tilfælde leverer Hit-Boy, produceren bag ’Niggas In Paris’ og ’Goldie’, et (for ham usædvanlig) klassisk østkystbeat. Alle rapperne har noget at bevise, og fordi der ikke er noget omkvæd, lyder det nærmest som om de står i en cirkel om mikrofonen og prøver at overgå hinanden. Line-uppet læner mod New York: Action Bronson, Joey Bada$$ og selvfølgelig ASAP Rocky selv er fra østkystbyen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Angel Haze ‘New York’
Et Gil Scott-Heron-stemmesample, hektiske håndklap og insisterende, uafbrudt aggressive rim. Mere behøvede den 21-årige rapper ikke for at lave en af sidste års hårdeste numre.

Hendes pauseløse lyriske angreb er mere beslægtet med Lil Waynes ’A Milli’ end Joey Bada$$ eller ASAP Rocky, og hendes eklektiske produktionsvalg og høje tempo er heller ikke langt fra Missy Elliot. Blandt de nye rappere fra hiphoppens fødeby inkarnerer Angel Haze og ’New York’ måske i højeste grad gadehjørnernes battlerap. Der er ikke så meget flamboyant poseren som hos ASAP-slænget eller narkotisk mysticisme som hos The Underachievers. Det her handler bare om, at hvis du udfordrer Angel Haze, så smadrer hun dig fuldstændig.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Action Bronson feat. Riff Raff ‘Bird on a Wire’
Action Bronson er en hedonistisk og til tider ret så kynisk rapper, der lyder meget som Wu-Tang-rapperen Ghostface Killah og har opgivet en karriere som gourmetkok for at blive rapper. Riff Raff er en internetsensation og reality show-deltager. Man skulle tro at et samarbejde mellem de to ville være et skørt og fjollet kaos. I stedet er ’Bird on a Wire’ afdæmpet og melankolsk.

Det er måske delvist takket være den ekstremt flittige New York-producer Harry Frauds fantastiske produktion, der lader et ensomt sample svæve frit gennem beatet. Action Bronson rapper om at han dyrker karate i vandet om morgenen, og synger senere med trist stemme »Why my drug jar look so empty?«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Bodega BAMZ feat. ASAP Ferg ‘Say Amen’
’Say Amen’ er endnu et i den lange række af samarbejder på kryds og tværs i New York-undergrunden. ASAP Ferg, den klart mest lovende rapper i Rockys crew, leverer et bombastisk omkvæd på nummeret fra Bodega BAMZ’ mixtape ’Strictly 4 My P.A.P.I.Z.’.

Bodega Bamz er en del af Tanboys, noget så sjældent som en gruppe af latino-rappere. Faktisk er den halvt puerto ricanske og halvt dominikanske rappers flow også en anelse skingert og hurtigt, lidt som Big Puns, den legendariske afdøde latinorapper.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Joey Fatts feat. Danny Brown & ASAP Rocky ‘Choppa’
Joey Fatts virker rimelig uimponeret på ’Choppa’, nummeret der er at finde på hans mixtape ’Chipper Jones vol. 2’. En manisk og skinger Danny Brown hyler trusler på nummerets omkvæd (»Choppa, choppa, hundred shots, knocking pictures off your wall«), og ASAP Rocky laver usædvanlig vellydende vokalakrobatik på det første vers. Joey Fatts er ikke så karismatisk som de to gæster. I stedet rapper han langsomt, koldt, velovervejet og bliver på den måde nummerets magtfulde, centrale holdepunkt.

Læs også: Guide: New Yorks mest markante hiphop-crews gennem tiden

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af