Her er ni fede mixtapes til gratis download

Sommeren har indtil videre budt på vidt forskellige mixtapes: En meget omfattende Earl Sweatshirt-opsamling, et mindre crunkmesterværk fra Florida, en rapper der bliver kaldt ’den nye Joey Badass’ og hele to The Weeknd-prægede r’n’b-udgivelser for bare at nævne nogen få. Klik selv videre og se.

 

earlsweatshirt-588x285

 

1. Earl Sweatshirt ’Road to Doris’

Som mixtape-titlen siger, er Odd Future-rapperens nye mixtape en opsummering af vejen til ’Doris’, Earls første officielle album, der snart skulle udkomme. Det er altså ikke en samling helt nyt materiale (desværre!), men en grundig opsamling af alt, Earl har været involveret i på det sidste. Her stikker frem for alt solo-udspillene ud: Perler med et-ords-titler som ’Chum’, ’Whoa’, ’Hive’ og ’Guild’ viser en mørk og kompleks Earl, der måske er blevet mere sværttilgængelig, men ikke mindre interessant.

Desuden er der en række meget, meget, meget interessante samarbejder, som man nemt kunne være gået glip af: ’Yacht Lash’ med Riff Raff for eksempel, et nummer fra en noget obskur EP af produceren Harry Fraud, eller ’The Daily News’, et nummer, der har et vanvittigt line-up bestående af Action Bronson, SpaceGhostPurrp og Domo Genesis, og oprindeligt stammer fra sidstnævntes solide, Alchemist-producerede mixtape ’No Idols’, som hermed også anbefales varmt. Sidste halvdel af ’Road To Doris’ er af uransaglige årsager fyldt med meget gamle numre, kedelige koncertoptagelser og moderat interessante freestyles. Men mixtapets ti første numre er en perfekt introduktion til Earls nye lyd.

Download mixtapet HER.

yung-simmie-588x285

2. Yung Simmie ’Shut Up & Vibe 2’

Lige som der var ved at blive stille omkring SpaceGhostPurrps Raider Klan-gruppe, udgiver Yung Simmie det måske bedste mixtape fra Floridas lofi-crunk-miljø overhovedet. Rapperen har taget et kvantespring fra de amatøragtige flows han havde tidligere i karrieren. Nu mestrer han både Three 6 Mafia-hakkende trusler, Bone Thugs-sang-rap og har desuden udviklet et par adlibs, der lyder lige så frygtindgydende som Chief Keefs. Simmies gotiske og monotone lyd kan faktisk måske endda ses som en fjern slægtning til Chicagos nihilistiske drill-lyd. Produktionerne på mixtapet er exceptionelle. De dyrker oftest en summende og døsig lyd, der på en mærkelig måde virker truende og søvnig på samme tid. Mixtapet er et mindre mesterværk fra en lille og mærkelig Florida-scene af obskur, ondsindet, smadret crunk.

Download mixtapet HER.

partynextdoor-588x285 

3. PARTYNEXTDOOR ’PARTYNEXTDOOR’

Det unge r’n’b-talent kommer, ligesom The Weeknd, fra Toronto, og har, igen ligesom The Weeknd, fået et betydeligt skub frem i rampelyset i form af en Drake-anbefaling med tilhørende gæsteoptræden. Og denne sommers Drake-darling har da også elementer af Weeknds distancerede og blaserte udtryk.

Linjer som »I’m in a room full of dancers / all of us cancers / one clears the money while the other one dances« synges meget lidelsesfyldt og overfloden af kvinder, alkohol og narko fremstår ofte mere fremmedgørende end festlig. »Faded! I swear to God I’m faded!« klynker sangeren på fantastisk vis på ’Make a Mil’. Men andre steder er lyden lettere og lysere, som især det Drake-gæstede ’Ova Here’ viser, og alt i alt har PARTYNEXTDOOR mere sommerlig lethed og overskud end kronisk vinterdepressive The Weeknd.

Download mixtapet HER.

run_the_jewels-588x285

4. Run the Jewels ’Run the Jewels’

Sidste år udgav Killer Mike sit rasende, politiske, El-P-producerede ’R.A.P. Music’, blot én uge før El-P udgav det sci-fi-paranoide og industrielle ’Cancer 4 Cure’. Det var et enestående dobbeltangreb af to af den alternative rapscenes absolutte sværvægtere. Nu, lidt over et år senere, udgiver de under navnet ’Run the Jewels’ et gratis mixtape, der måske bedst kan beskrives som en forvrænget undergrundsversion af ’Watch The Throne’. Jay-Z og Kanyes fællesalbum refereres da også med en lille stikpille: »Niggas will perish in Paris / niggas is nothing but parrots«.

Hele mixtapet er igen produceret af El-P, og hans beats er som sædvanlig hårde og mekaniske. De to rappere dropper oftest de komplekse koncepter og tydelige politiske budskaber, og forsøger i stedet konstant at overgå hinanden i aggressive og mærkelige trusler.

Download mixtapet HER.

nacho_avatar-588x285

5. Nacho Picasso & Avatar Darko ’Vampsterdam’

Af de to Seattle-rappere bag ’Vampsterdam’ er Nacho Picasso den mest karismatiske og mest kendte, og sandsynligvis er det ham, der har sammensat stjernerækken af undergrundsproducere omkring AraaabMuzik, Kendrick Lamar-produceren THC og traptalentet MegaMan. Som den rimelig skøre mixtapetitel (vampyrer+hashhovedstad!) antyder, skaber producerne et hashtåget og gotisk-uhyggeligt lydbillede, som faktisk ikke er langt fra samtidige New York-kunstnere som ASAP Mob eller Flatbush Zombies.

Nacho Picasso er en stenerrapper i traditionen fra MF Doom – han mumler sine mærkelige rim, der handler om tegneserieskurke og andre populærkulturelle emner i et skævt og lidt utydeligt flow. Men Avatar Darko er på ingen måde degraderet til baggrundsrapper. Den russisk-fødte rapper er måske mindre excentrisk end sin rimpartner, men rent teknisk er han klart overlegen. De passer godt sammen, som en slags Pinky & Brain i vampyr-Amsterdam.

Download mixtapet HER.

tydolla-588x285

6. Ty Dolla Sign ’Beach House 2’

Ty Dolla Signs sløve og hedonistiske r’n’b trækker både på Drake og The Weeknds blaserte æstetik, Futures følsomme autotune-elegier og vestkystens intense ratchet music. Men der er også noget Nate Dogg-lignende  i den måde Ty Dolla synger de mest vulgære vendinger som om det var episke kærlighedserklæringer. Det er faktisk centralt for sangerens tiltrækningskræft: Han skifter mellem brunstig rap, øm falset og flødet r’n’b-vokal, men teksterne er altid de samme – det handler, for at parafrasere Ty Dolla Signs første hit, om hvor mange piger, han kan få med ind i sin cabana.

Download mixtapet HER.

vince-staples.-588x285

7. Vince Staples & Larry Fisherman ’Stolen Youth’

Vince Staples er en Los Angeles-rapper der er vagt tilknyttet Odd Future-lejren; Larry Fisherman er Mac Millers producer-alias. Mac Miller plejede at lave lalleglad, letfordøjelig frat rap, men i sidste tid har han dyrket en stenet MF Doom-inspireret lyd. Så man kunne måske have troet at ’Stolen Youth’ ville være et uforudsigeligt, flerstemmigt projekt. Det er det ikke: Produktionerne lyder som afdæmpede østkyst-beats fra sluthalvfemserne og Vince Staples rapper frem for alt om, hvor hårdt livet på gaden er. Hans stemme er ru og hård; han oser af asfalt på samme måde som forløbere som Beanie Sigel eller Jadakiss. Der er mange sørgelige skæbnefortællinger og meget lidt håb for fremtiden. Det er en klassisk rap-stil, der altid er moderat populær og aldrig afføder nogen stjerner. Så ’Stolen Youth’ ender faktisk med at etablere Vince Staples som en solid, socialrealistisk rapper, mens Larry Fisherman fremstår som en habil om end noget anonym producer.

Download mixtapet HER.

bishop_nehru_-588x285

8. Bishop Nehru ’StrictlyFlowz’

New York-undergrunden ser ud til at spytte stjerner ud på stribe i disse dage og Bishop Nehru er det nyeste stjerneskud på stammen. Den kun 16-årige rapper har en forkærlighed for midthalvfemsernes New York-rap – heltene er eksempelvis Nas, Bigge eller Wu-Tang. Den begavede teenager laver den klassiske lyd stort set lige så godt som forbillederne. Hvis den beskrivelse lyder bekendt, er det måske fordi Bishop Nehrus historie er et ret så præcist ekko af Joey Badass’ kometkarriere fra sidste år: Ekstremt ung rapper efterligner halvfemserheltene og gør det exceptionelt godt. De to unge rappere kender desuden hinanden– Badass skulle efter sigende have komplimenteret Bishop Nehru, fordi denne rappede godt over et J Dilla-beat (og i dette miljø er Dilla og MF Doom de eneste indflydelser fra efter år 1996, der accepteres.) Nogen af New York-rapperens forbilleder har allerede lagt mærke til ham: Bishop Nehru skal varme op for Wu-Tang Clan på deres kommende tour.

Download mixtapet HER.

Migos-588x285

9. Migos ’Young Rich Niggas’

Quavo, Takeoff og den for tiden fængslede Offset er årets mest hypede navn på Atlantas altid boblende trap-scene. Sidste år var det store navn Future, i årene før var det 2 Chainz, Gucci Mane eller Young Jeezy. Nu er det Migos tur. Gruppen har fået succes med en formel baseret på to ting: Migos rapper hurtigt, mens de fleste andre Atlanta-kunstnere rapper langsomt, og de bruger Gucci Manes tidlige producer Zaytoven, der foretrækker billigt-lydende, gyngende synth-beats, over de store og bombastiske beats, der har domineret Atlanta-scenen de seneste år. Migos største hits er ’Bando’, ’Hannah Montana’ og især ’Versace’. De bruger alle jingle-agtige melodier og mange gentagelser i teksterne. Det er musik, der er lavet til at hænge fast i hovedet. Lokale navne som Trinidad James og Gucci Mane gæster albummet, og internationale stjerner som Meek Mill og Drake har allerede lavet remixes af ’Versace’. Men endnu har Quavo den bedste linje på nummeret: »Shoes and shirt Versace, your bitch want in on my pockets / she ask me why my drawers silk, I told that bitch Versace«.

Download mixtapet HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af