Her er otte fede mixtapes til gratis download

Den seneste måneds mixtapes byder blandt andet på radikale stilskift fra new york-duoen The Underachievers og drill-lydens enfant terrible Chief Keef, et tredobbelt (!!!) mixtape fra Atlanta-trapkongen Gucci Mane, og så har Curren$y lavet et mixtape, der ikke afviger en millimeter fra hans signaturlyd. Som sædvanlig kan det hele downloades kvit og frit.

Underachievers

1. The Underachievers ‘Lords of Flatbush’
»Elevated but you know that I be flexing!«, hedder det pludselig på nummeret ’Flexin’’ fra new yorker-duoen The Underachievers nyeste mixtape, og det indvarsler et ret radikalt stilskifte for gruppen, der før var kendt for at lave en psykedelisk version af byens klassiske 90’er-lyd. Nu rapper de pludselig over dundrende trap-beats produceret af ingen ringere end Lex Lugor, manden bag Waka Flockas trap-mesterværk ’Flockaveli’ fra 2011. Det var der vist ingen, der havde set komme. Resultatet af den blanding er ikke altid fantastisk, men på alle måder uforudsigelig.

Nummeret ’Cold Crush’, opkaldt efter New York-gruppen Cold Crush Brothers, der var store i 80’erne, har linjer som denne: »They say it’s like the 90’s cause we bringing back the gritty / rep that conscious flow committee«. Men nummerets beat! Der er maskingeværstrommer, rumskibslyde, eksplosioner. Det er en oplevelse, med andre ord. Men et eller andet sted sidder Joey Bada$$ nok og ryster på hovedet…

Download mixtapet HER.Gucci

2. Gucci Mane ’World War 3: Molly’, ’World War 3: Gas’, ’World War 3: Lean’
Månedens mest omfattende og ambitiøse mixtape-udgivelse må være Gucci Manes mixtape-trilogi, ’World War 3’. Hvert af de tre mixtapes har et særligt producerhold, og fordi de fleste producerhold også er tilknyttet visse rappere, har hver del af serien en særlig lyd med særlige gæster.

Især ’Lean’ og ’Gas’ har et sammenhængende og særegent udtryk. Sidstnævnte er produceret af 808-Mafia-producerkollektivet og har hele fire Waka Flocka-gæsteoptrædener – hvilket indikerer at numrene er ældre, for Waka og Gucci har haft beef i en del måneder nu) Produktionerne er tunge og langsomme, og Gucci mumler sig gennem sine vers. Det kræver tid at komme ind i, men det er nok den del af ’World War 3’, der minder mest om tidlig Gucci Mane.

’Lean’, umiddelbart det stærkeste mixtape, er helt i den modsatte grøft. De melodiske producere Mike Will Made It (der også har produceret for Rihanna og Miley Cyrus) og Da Honourable C-Note (produceret Guccis seneste autotune-kærlighedssange ’Hell Yes’ og ’Use Me’) skaber et løsere, lettere og lysere lydbillede, og Gucci er i pop-topform med originale oneliners og omkvæd, der ikke forsvinder ud af hovedet lige med det samme. Især Thug (tidligere kendt som Young Thug) og Future-samarbejderne er fantastiske, hvor ’Confused’ med sidstnævnte hører til blandt Guccis bedste numre overhovedet.

Download ‘Molly’ HER.

Download ‘Lean’ HER.

Download ‘Gas’ HER.Wayne

3. Lil Wayne ’Dedication 5’
New Orleans-rapperen er, lidt ligesom Eminem, i en position, hvor det er svært at undgå at bemærke, at hans evner som rapper er på tilbagetog, alt imens hans hitlistesucces fortsætter. ’Dedication 5’ skal bevise, at Wayne stadig er blandt de bedste, og faktisk lykkes det overraskende ofte.

Konceptet for ’Dedication’-serien har altid været, at Wayne laver freestyles over andre rapperes beats for at vise, at han kan overgå originalen. Det lykkes oftest. Især hans versioner af Drakes ’Started From the Bottom’, Jay Z’s ’FuckWithMeYouKnowIGotIt’ og Young Scooters ’Colombia’ er imponerende med abstrakt-absurde rim, som de her linjer fra sidstnævnte nummer: »Trigger happy nigga, I just can’t stop smiling / thank God I’m fly, I had to thank my pilot / you think you callin’ shots? You got the wrong number / I love Benjamin Franklin more than his own mother«.

Men den side af Wayne er velkendt. Det er mere kreativiteten, der har manglet på det sidste. Rapperen har gentaget sig selv for meget. Derfor er det især autotune-kærlighedsfortællingen ’Itchin’ og soulrap-nummeret ’You Song’ med Chance the Rapper, der antyder, at Wayne stadig har evnerne til at lave hele sange. Og det er godt nyt.

Download mixtapet HER.Currensy

4. Currensy & Young Roddy ’Bales’
Den første sætning på ’Bales’ er »smoking a hundred dollar joint«, så man kan hurtigt konstatere, at der ikke er meget under nyt solen på New Orleans-rygerrapperen Curren$ys nye mixtape, der er et samarbejde med Young Roddy fra hans Jet Life-crew.

’Bales’ er endnu en velourblød, hashtåget udgivelse med tilbagelænede rim, som tit handler om, hvad Curren$y og Roddy lige foretager sig. New York-produceren Harry Fraud står for størstedelen af produktionerne, der dyrker en nuanceret, melodisk form for boom bap, som passer perfekt til Curren$ys småsnakkende flow, hvilket de også beviste på ’Cigarette Boats’, deres meget anbefalelsesværdige fælles-ep fra sidste år.

Download mixtapet HER.chiefkeef

5. Chief Keef ’Bang Pt. 2’
Som 16-årig udgav Chief Keef ’Back From the Dead’, et mixtape så mørkt og ondt, at det blev set som symptom på den uhyggelige mordbølge, der hærgede i Chicago i 2012. Den såkaldte drill-lyd flyttede grænserne for, hvordan samtidshiphop kunne lyde og er efterlignet meget siden.

Men Keef selv har faktisk ikke dyrket den dystre drill-lyd siden. Hans debutalbum ’Finally Rich’ var fyldt af fængende omkvæd, og produktionerne var lysere. På ’Bang Pt. 2’ bevæger den unge Chicago-rapper sig endnu længere ud i nye lyd-egne. Albummets anden halvdel (den klart bedste) er fuld af poppede, billige synth-beats, der lyder som noget Gucci Mane ville rappe over, mens Keef drukner sin stemme i mange lag autotune og ekko. Det er en bizar form for popmusik, der mest af alt er beslægtet med Lil B, Soulja Boy og til en lavere grad også Futures vrængende autotune-sangrap.

Download mixtapet HER.WorldsFair

6. World’s Fair ’Bastards of the Party’
New York-kollektivets mixtape-cover minder meget om det fra Joey Bada$$’ Pro Era-kollektivs ’Peep: The Aprocalypse’. Og det er ikke det eneste fællestræk med det unge, begavede Brooklyn-crew. World’s Fair er det nyeste i rækken af spændende new yorker-navne, der har fået folk til at tale om en decideret hiphop-renæssance i byen.

Ligesom eksempelvis Pro Era, Flatbush Zombies og ASAP Mob dyrker World’s Fair en variant af 90’ernes østkystlyd, tiden da New York stadig var hiphopverdenens navle. Queens-gruppens lyd er dog ikke så traditionel som eksempelvis Pro Era: Tempoet er skruet lidt op, og stedvis er der elektroniske antydninger.

Download mixtapet HER.Rapsody

7. Rapsody ’She Got Game’
Det er et ret så vanvittigt hold af nye og ældre backpack-rappere og -producere som North Carolina-rapperen Rapsody har samlet omkring sig: Den legendariske DJ Premier bidrager med et beat, Common rapper smooth som altid på ’Feel Like (Love Love)’, mens Chance the Rapper og Mac Miller repræsenterer en yngre generation, der hylder den gamle lyd samtidig med, at de forandrer den.

Men Rapsodys primære samarbejdspartner er produceren 9th Wonder, der havde sin storhedstid i første halvdel af 00’erne, og her laver de fleste beats. Hans produktioner er soul-sampledrevne og plyssede – den slags beats, som de såkaldte conscious-rappere Talib Kweli, Common og Mos Def plejede at rappe over. Rapsody er klart inspireret af ovennævnte, men hendes stemme har også en mere kantet side, der minder lidt om Lauryn Hil eller en samtidig rapper som Angel Haze. I modsætning til Angel Haze, og andre kvindelige samtidsrappere som Azealia Banks og Nicki Minaj, er der dog ingen forsøg på hverken at synge eller eksperimentere. Det er traditionel, rendyrket og vellavet hiphop.

Download mixtapet HER.ZMOney

8. ZMoney ’Rich B4 Rap’
Chicago blev hiphop-scenens mest hypede by for et års tid siden, da Chief Keef og drill-lyden slog igennem, men på det sidste har en række rappere dyrket en mere melodisk, poppet lyd. ZMoney er en af de skæveste og mest interessante rappere i den nye bølge.

Indflydelsen fra Keefs nyere, mere eksperimenterende udtryk og Futures autotune-poptrap er tydelig, men ZMoney er en del mere usleben – hans musik har en umiddelbarhed kvalitet. Sangstrukturerne er ikke altid helt klare, og oftest har han bare fundet et fængende, mærkeligt flow, som han holder sig til et par minutter, og så videre til det næste.

Download mixtapet HER.

Læs også: Sex, drugs & r’n’b: Seks grunde til The Weeknds succes

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af