James Blake: Her er mine syv yndlingsalbum

Søndag aften gav James Blake en udsolgt koncert i Falconer Salen. Vi fangede briten backstage til en snak om hans yndlingsalbum, teenagesoundtrack og inspirationskilder.

Mit teenagesoundtrack
Lauryn Hill ’The Miseducation of Lauryn Hill’ (1998)

»Jeg lyttede konstant til det fra jeg var 14 til jeg var 18. Jeg tænkte ikke over, hvordan det var produceret, og jeg var slet ikke bevidst om, at det var et hiphop-album. Jeg elskede bare hendes stemme og måden hun sang på«.

Det første album der betød noget for mig
Stevie Wonder ’Fulfillingness First Finale’ (1974)

»Jeg lyttede til det non-stop, da jeg var ti år, så alle sangene betyder noget for mig. Jeg tror Stevie på det her album var et meget interessant sted. Det er et meget kreativt stykke arbejde«.

Et musikalsk vendepunkt
Joni Mitchell ’Blue’ (1971)

»Efter kun at have lyttet til elektronisk musik i to år, hørte jeg ’Blue’ og blev bidt af det album på et tidspunkt i mit liv, hvor jeg ikke var specielt glad. Det lagde et soundtrack til mine universitetsår, som mest foregik på mit værelse. Jeg var lidt jaloux på temaet, for jeg havde aldrig rigtig været forelsket. Så jeg var ikke i stand til at føle, hvad hun føler på det album, for det er en plade om ulykkelig kærlighed, som jeg endnu ikke havde oplevet. Pas på hvad du ønsker, I guess«.

Jeg ville ønske jeg havde lavet
Joanna Newsom ’Have One on Me’ (2010)  

»Det er et album, jeg på ingen måde kunne have lavet, men jeg synes hun er den mest interessante moderne musiker. Måden hun spiller harpen på er meget unik, og jeg elsker den skrabede tilgang til albummet. Det er både minimalt og maksimalt på én og samme gang. Hendes stemme er det bedste den nogensinde har lydt, og hendes sangskrivning på det album havde nået nye højder. Jeg elskede hende før det album, men endnu mere efter«.

Et album jeg lige har opdaget
Jimi Hendrix ’Band of Gypsys’ (1970)

»Det er primalt. Albummet virker som en flue på væggen til en fantastisk koncert, og det tror jeg er meget sjældent. I forhold til livealbum er det ikke altid den bedste koncert eller det show, der demonstrerer bandet bedst – eller der hvor publikum er det bedste – der bliver optaget, men det her føler jeg fuldstændig rammer ånden. Det er klart et af de bedste livealbum«.

En stor inspiration
Donny Hathaway ’Live’ (1972)

»Klart et af mine yndlingsalbum. Han er en kæmpe inspiration og en af mine yndlingsstemmer. Han er nok en af de mest undervurderede soul-sangere, på samme måde som Mary Lou Williams er den mest undervurderede jazz-musiker. Jeg tror, det har noget at gøre med, at han ikke har samme katalog af hits, men bare det at lytte til hans musik er noget så gribende og alvorligt. Jeg synes han er en gigant«.

Et album der gav mig lyst til at være musiker
James Litherland ’4th Estate’ (2006)

»Det er min fars album. Bare det, at han lavede et album selv, det er der ikke mange mennesker der gør. Han producerede, mixede, spillede alle instrumenter, skrev alle sangene, sang hvert et ord og alle harmonierne selv. Det var det første eksempel på ‘do it yourself’ i mit liv«.

Læs også: Voxpop og billeder fra James Blakes koncert i Falconer Salen

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af