Året der gik: De 10 bedste soundtracks fra 2013

Fra det farverige sammenskudsgilde i ‘Spring Breakers’ til ‘Gravity’s atmosfæriske ambient – filmmusik kan have mange forskellige hensigter og virkninger, men de bedste soundtracks er dem, der skaber billeder i hjernen, selv når rulleteksterne er løbet over lærredet. Her er vores bud på de ti bedste (og meget forskellige) soundtracks fra året der gik.

SpringBreakers1. ‘Spring Breakers’

Soundtracket til kultinstruktøren Harmony Korines ‘Spring Breakers’ er mindst ligeså farverigt som historien om de fire piger, der i neonfarvet badetøj tager til den årlige monsterfest, spring break i USA, hvor de efter mødet med James Francos Alien-karakter bliver blandet ind i stoffer, vold og røverier med gæsteoptrædener fra Gucci Mane og de famøse ATL-tvillinger.

Se trailer for filmen HER 

Bagmanden er Cliff Martinez, der fik et større gennembrud med soundtracket til Nicolas Winding Refns ‘Drive’, som her har slået sig sammen med ingen andre end Skrillex til et skizofrent, men fascinerende resultat. Her er både Skrillex-tramp, mere afdæmpede kompositioner fra Martinez, hiphop fra Gucci Mane og Waka Flocka Flame, og sågar Skrillex omrokeret til kun at blive spillet af strygere.

Listen fortsætter på de følgende sider.

 InsideLlevynDavis2. ‘Inside Llewyn Davis’

Coen-brødrenes film har altid haft stærke soundtracks, og ‘Inside Llewyn Davis’ er ingen undtagelse. Her er det endda hovedsageligt skuespillerne, der har indspillet sangene, der lægger lyd til hovedperson Llewyn Davis (Oscar Isaac), der prøver at finde sig selv og en karriere i New Yorks folkscene i 60’erne.

Se trailer for filmen HER 

Soundtracket er fyldt med sprøde folk- og bluesnumre, der læner sig elegant op ad den afdøde folkmusiker Dave Van Ronk, inspirationen til både filmens hovedperson og lydside, og så er her altså vokale indslag fra Carey Mulligan og Marcus Mumford – ej at forglemme Justin Timberlake, der med fuldskæg demonstrerer, at han altså også kan synge andet end pop.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 ThePlaceBEyondThePines3. ‘The Place Beyond the Pines’

Handlingen i Derek Cianfrances ‘The Place Beyond the Pines’ skal ikke afsløres, for der sker lidt af hvert i krimidramaet, der har Eva Mendes, Bradley Cooper og Ryan Gosling i hovedrollerne – sidstnævnte som en tatoveret motorcykelstuntmand. Soundtracket kan vi dog godt tale om.

Se trailer for filmen HER 

Komponisten er nemlig ingen ringere end Mike Patton (mest kendt som frontmand i rockbandet Faith No More), der går Trent Reznor (‘The Social Network’ og ‘The Girl With the Dragon Tattoo) i bedene som soundtrack-mager i en sfære, der ligger langt fra, hvad vi ellers kender ham fra. Lydsiden til ‘The Place Beyond the Pines’ er nemlig ulmende landskaber, spædet op med engleagtige korstemmer og enkelte markante bidrag fra de rockinstrumenter, Patton hører hjemme i. Det er underspillet storslået, og som ekstra krydderi ledsaget af numre fra Bon Iver og soundtrack-mesteren Ennio Morricone.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 TheBlingRing4. ‘The Bling Ring’

Sofia Coppolas film om en amerikansk teenagebande, der bryder ind i Hollywood-kendissers luksusvillaer for at stjæle deres sko, smykker og dyre designertasker, foregår til et tempofyldt soundtrack med numre, der lyder, som var de skabt til filmen. Det er de ikke, men det er Coppola selv, der sammen med Brian Reitzell har stået for at dykke ned og gå på rov i populærkulturens ønskebrønd.

Se trailer for filmen HER 

Det mest sigende nummer er måske Frank Oceans ‘Super Rich Kids’, som Reitzell faktisk fik anbefalet af Kanye West, da tracket på det givne tidspunkt i filmens proces slet ikke var udgivet. Mr. West er også selv på ‘The Bling Ring’-soundtracket med ‘Power’ og ‘All of the Lights’, mens også Azealia Banks, M.I.A. og Phoenix gør deres for, at lydsiden agerer naturligt lydbillede til teenagernes eskapader. Som en ekstra bonus skal det nævnes, at filmens score (den instrumentale underlægningsmusik) er komponeret af Reitzell i samarbejde med Daniel Lopatin også kendt som Oneohtrix Point Never.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 HowILiveNow5. ‘How I Live Now’

Jon Hopkins ramte i år plet med det intense soloalbum ‘Immunity’, men den elektroniske producer havde altså også tid til at lave soundtracket til Kevin Macdonalds ‘How I Live Now’, hvori stjerneskuddet Saoirse Ronan spiller rollen som Daisy, der prøver at redde sit eget skind efter verden kommer i undtagelsestilsrand som følge af en atombombe, som detonerer i London.

Se trailer for filmen HER 

Hopkins har tidligere arbejdet med Brian Eno på soundtracket til Peter Jacksons ‘The Lovely Bones’, stået på egne ben som komponisten til den roste ‘Monsters’, og fremviser igen her sin sans for at kombinere klassiske komponenter med elektroniske bredsider til hjemsøgende resultater. Ligeledes byder soundtracket på et Daughter-remix samt den til lejligheden skrevne ‘Garden’s Heart’, der har Bat For Lashes’ Natasha Khan på vokal.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 TheHungerGAmes6. ‘The Hunger Games: Catching Fire’

Når man har så meget succes som ‘The Hunger Games’-serien, kan man få hvem som helst til at medvirke på sit soundtrack. Og det er da også næsten tilfældet på den sammensatte lydside til anden filmatisering af Katniss Everdeens eventyr, slåskampe og magtkampe i den fiktive fremtidsnation Panem.

Se trailer for filmen HER 

Soundtracket til ‘The Hunger Games: Catching Fire’ byder på en lang række af prominente kunstnere, og her er blandt andet originale numre fra The National, Coldplay og The Weeknd (i samarbejde med Rick Rubin), mens Lorde i fin stil med filmens handling har lavet et cover af Tears for Fears’ 80’er-hit ‘Everybody Wants to Rule the World’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 Gravity7. ‘Gravity’

»I mange action-scores konkurrerer du med en masse larm«, har komponisten Steven Price udtalt til Huffington Post. Og han har ret, men i Alfonso Cuaróns lost-in-space-drama ‘Gravity’ havde instruktøren strengt fokus på, at de to hovedpersoner (spillet af George Clooney og Sandra Bullock) kun skulle høre lyde, som de rent faktisk ville blive udsat for svævende i det ydre rum.

Se trailer for filmen HER 

Derfor indeholder filmen kun reallyde indefra rumdragterne, mens Prices soundtrack således lægger lyd til alt det, der rent faktisk foregår udenfor hjelmene. Det er til tider minimalistisk, med fokus på stilhedens magt, men med utroligt mange følelser indlejret i de harmoniske strygere, hektiske passager og svævende, atmosfærisk ambient. Og hør så bare det storslåede og smukke titelnummer. Et soundtrack, der i den grad er en oplevelse i sig selv.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

SoundCity8. ‘Sound City’

Ægte rockhistorie bliver skildret i den Dave Grohl-instruede dokumentar ‘Sound City’, der fortæller historien om det legendariske Los Angeles-studie Sound City Studios, hvor alle fra Neil Young og Fleetwood Mac til Nirvana og Arctic Monkeys har indspillet album.

Se trailer for filmen HER 

Til hyldest-soundtracket inviterede Grohl en lang liste af venner med i bandet Sound City Players, og det er således med hjælp fra folk som Josh Homme, Trent Reznor, Stevie Nicks, Black Rebel Motorcycle Club og Nirvanas Krist Novoselic, at lydsiden breder sig fra den seksstrengede. Resultatet er måske ikke rockhistorie som det studie, filmen omhandler, men en potent homage kan også gøre det.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

OnlyGodForgives9. ‘Only God Forgives’

Havde man af en eller anden grund sat næsen op efter en direkte efterføler til ‘Drive’, blev man slemt skuffet over Nicolas Winding Refns betagende voldsopus ‘Only God Forgives’, der i mareridts-agtige omgivelser følger Ryan Goslings kriminelle Julian, der udover at have mildest talt forskruede familieforhold lægger sig ud med den forkerte mand – Lt. Chang eller den såkaldte ‘The Angel of Vengeance’ – en politimand, der ikke er ukendt med selvtægt.

Se trailer for filmen HER 

Ligesom til ‘Drive’ har Refn allieret sig med Cliff Martinez (også ‘Spring Breakers’), der dog her bevæger sig over i en helt anden boldgade. Sideløbende med filmen er her nemlig tale om tykke, smældfede droner, der udspiller sig som ulmende tåger, som langsomt spreder uhygge, mystik og spænding. Der bliver undervejs spædet op med asiatiske elementer for at reflektere filmens setting i Bangkok, ligesom lokal folkemusik fra Thailands Isan-region agerer modpol til de mere blodige scener.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

FrancesHa10. ‘Frances Ha’

Noah Baumbach (‘The Squid and the Whale’) står med ‘Frances Ha’ bag endnu en indie-klassiker, der i det filmiske udtryk nikker i retning af både Woody Allens ‘Manhattan’ og fransk nybølge, mens Greta Gerwig giver den som danser med identitetskrise.

Se trailer for filmen HER 

Soundtracket er derudover melodramatisk feel-good det meste af vejen, og er således proppet med potente pophits som Hot Chocolates ‘Everyone’s a Winner’ og David Bowies ‘Modern Love’, såvel som numre der oprindeligt er skrevet til franske filmklassikere fra start-60’erne.

Læs også: Året der gik: De otte vigtigste comebacks

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af