Året der gik: De 10 største beefs

Fra retssager og fuckfingre til oprør i hiphopverdenen. Vi har samlet de 10 største beefs fra musikåret 2013.

kanye-kimmel1. Kanye West vs. Jimmy Kimmel 

Kanye West viklede sig ind i endnu en pr-katastrofe, da han i en serie rasende tweets reagerede på en relativt harmløs parodi i Jimmy Kimmels talkshow på hans BBC-interview Med Zane Lowe. Senere forbarmede Kanye sig så og gæstede ‘Jimmy Kimmel Live’ for at slutte fred.

Kimmel udtrykte sin sympati for Kanye men pointerede helt korrekt, at musikeren ofte selv er skyld i mange af sine medieproblemer, fordi han opfører sig, så folk tror, at »han er en idiot«. Kanye forsøgte derefter i endnu en af sine famøse svadaer at forklare sin frustration over at blive begrænset i sit kreative virke, særligt i modebranchen, og hvorfor han sammenligner sig selv med Steve Jobs, Michelangelo og Jesus. Til slut kaldte han sig selv »et kreativt geni«.

Listen fortsætter på de følgende sider.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Kendrick Lamar vs. resten af hiphopverdenen

Verset der blev hørt i hele hiphopverdenen og lidt til:

»I’m usually homeboys with the same niggas I’m rhymin’ with / but this is hip-hop and them niggas should know what time it is / and that goes for Jermaine Cole, Big KRIT, Wale / Pusha T, Meek Millz, A$AP Rocky, Drake / Big Sean, Jay Electron’, Tyler, Mac Miller / I got love for you all but I’m tryna murder you niggas«.

Kendrick Lamar var sådan set bare gæst på Big Seans ‘Control’, men stjal retmæssigt showet, da han bragte konkurrence-genet tilbage i hiphop ved at nævne sine konkurrenter ved navn og samtidig udnævne sig selv til »King of New York«.

Et bjerg af rappere følte sig nødsaget til at kommentere på sagen: For det første dem, som Kendrick i verset mente, at han trynede – men også alle dem, der slet ikke var nævnt. Var de ikke gode nok til overhovedet af være en del af konkurrencen? Rappere blev sultne igen, og så var missionen lykkedes.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. M.I.A. vs. NFL

Hvem skulle have troet, at en enkelt løftet finger kunne skabe så meget ballade? M.I.A. havde måske ikke helt gennemtænkt konsekvenserne, da hun til Super Bowls halvlegsshow gav kameraet fingeren som set i videoen foroven.

Showet blev dog set af over 150 millioner mennesker verden rundt, og den provokerende attitude (og så endda fra en brite) faldt i alt andet end god jord hos familien USA. Selv Madonna, som M.I.A. var gæst hos, tog afstand, men den helt store modstander var selvfølgelig det amerikanske fodboldforbund NFL, som efterfølgende sagsøgte M.I.A. for 1.5 millioner dollars. Ifølge avisen The Hollywood Reporter var de kommet i besiddelse af dokumenter, hvori NFL beskyldte sangerinden for kontraktbrud og for at ødelægge eventets ellers gode ry.

M.I.A. svarede efterfølgende igen med nedenstående video og følgende pointe: »Altså, er min finger stødende, eller er den mindreårige sorte pige med hendes spredte ben mere stødende for familiepublikummet? Det er grundlæggende, hvad det bunder i«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 KnifeVega124. The Knife vs. publikum

The Knife delte i den grad vandene, da det viste sig, at live-showet tilknyttet albummet ‘Shaking the Habitual’ var alt andet end den gængse koncertoplevelse. »Dette var en forestilling, ikke en koncert«, skrev vores anmelder begejstret om et af de to shows i Store Vega, hvor det gradvist i løbet af aftenen blev klart, er der ikke blev spillet på de medbragte instrumenter, mens den gængse kontrakt mellem afsender og modtager til en koncert blev revet midt over og trampet på at det danseshow, der figurerede på scenen.

Vi spurgte efter koncerten publikum om deres holdning, og fik kommentarer som »Det var fan-fucking-tastic!« og »Jeg synes måske det var lidt billigt sluppet. Der var ikke rigtig noget live«.

Verden rundt fløj kommentarerne om, hvorvidt The Knife havde enten genopfundet koncertformularen eller forrådt deres publikum, men sikkert var det, at de fik sat normerne på prøve. Hvilket uden tvivl var intentionen fra start.

Azealia5. Azealia Banks vs. Angel Haze/Disclosure/Baauer/Lily Allen

Rapkæftede Azealia Banks var også sidste år involveret i diverse beefs, og så i 2013 ingen grund til at skrue tempoet ned. Rapperen blev således uvenner med en lang række musikere over hele linjen.

Banks og Angel Haze røg i en seriøs Twitter-beef, hun blev uvenner med ‘Harlem Shake’-produceren Baauer, da han ikke ville bruge hendes vokal på selvsagte megahit, og så svinede hun Lily Allens husbond til i endnu et Twitter-skænderi – der var mange i 2013. For ikke at tale om kontroverserne med brødrene Lawrence i Disclosure, som hun eftersigende havde lavet et track med, som dog selvfølgelig blev skrottet på grund af gnidningerne i kommunikationen.

Kix Foto: Giovanni Mafrici

6. Kim Kix vs. Nephew

»Jeg hader Nephew! Ikke drengene – de er flinke nok, som jeg plejer at sige. En er oveni købet læge. Måske deraf Kvamms store pupiller, når han kommer løbende over for at sige hej på Headquarters. Jeg ved det ikke. Men jeg kan fanme ikke lide Nephew! Jeg kan heller ikke lide dem, som kan lide Nephew. Ja jeg har faktisk meget lidt respekt for dem. Jeg har mere respekt for Nephew, end for deres fans. For hvordan helvede kan man være så dum, at lade sig forføre af noget som mest af alt ligner et U2 kopiband fra Ålborg som IKKE kan rede nogen i verden?!«.

Ordene kommer fra Powersolo-forsanger Kim Kix, som i et længere indlæg på sin Facebook-profil i november kom med sin uforbeholdne mening om både Nephew, deres fans, den danske musikbranche og sin egen plads i den. Medlemmer af Nephew meldte sig efterfølgende på banen, til hvad der udviklede sig til en opildnet internet-diskussion, som kørte på i en lille uge.

Den samlede diskussion er for omfattende til at opsummere her, men du kan læse indlægget og de 87 kommentarer på Facebook HER.

 Hives7. The Hives vs. The Cardigans

Sagen havde stået på i mere end tre år, men i april blev der altså afsagt dom. The Hives skulle betale The Cardigans et svimlende beløb på 18.3 millioner svenske kroner – inklusiv sagsomkostninger – og der var no mercy mellem landsmændene.

Det svenske internetmagasin Sydsvenskan havde historien og berettede om detaljerne: De to bands fælles pladestudie og management, Tambourine Studios, havde i årene mellem 2002-2009 ført et form for lånesystem mellem flere af selskabets bands, hvor en efterfølgende ransagning af regnskaberne viste, at The Hives – eftersigende på grund af en lidt for extravagant levevis – altså skyldte The Cardigans førnævnte millionbeløb.

The Hives ankede naturligvis dommen ved afsigelse, og deres fremtid er således endnu uvis. De har dog udtalt til websitet Festivalrykten, at en tilbagebetaling er nær umulig.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Robin Thicke vs. Marvin Gayes familie

Sammen med Daft Punks ‘Get Lucky’ var Robin Thickes ‘Blurred Lines’ utvivlsomt det største hit i 2013. Så når beskyldninger om kopiering blev bragt på banen, blev det naturligvis blæst op. Det var dog ingen ringere end Marvis Gayes familie, som hævdede, at ‘Blurred Lines’ var et direkte ripoff af den afdøde soul-legendes ‘Got to Give It Up’, som der bestemt også kan høres ligheder med.

Siden har luften været fuld at beskyldninger, og som en foranstaltning sagsøgte Thicke, T.I. og producer Pharrell faktisk Gayes familie først. De mente, at beskyldningerne var forurettede, da de efterlignede en specifik ‘lyd’ og ikke det specifikke nummer. Siden har Gayes familie eftersigende sagt nej til at løse sagen uden for retten, og nu også sagsøgt Thicke og co. med ekstra grobund i et interview Thicke lavede med magasinet GQ, hvor han direkte citerede ‘Got to Give It Up’ som en inspiration til ‘Blurred Lines’.

Sagen har siden spredt sig til resten af musikbranchen, da den sætter spørgsmålet på spidsen om, hvornår noget er efterligning eller direkte kopi.

Hvem har ret? Lyt til de to numre og dan din egen mening.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 Yorke9. Thom Yorke & Nigel Godrich vs. Spotify

Det er ingen hemmelighed, at streaming-tjenester de seneste par år er blevet større og større spillede i musikbranchen. Det er dog ikke alle, der er glade for udviklingen, og specielt Radiohead-frontmand Thom Yorke og hans faste samarbejdspartner/producer Nigel Godrich gik i 2013 til oprør mod forretningsmodellen, som de ikke mener gavner eller giver nok til den spirende musikscene.

»Musikindustrien bliver overtaget via bagdøren. Og hvis ikke vi prøver at gøre det fair for nye musikproducere og artister kommer kunsten til at lide«, skrev Godrich blandt andet på Twitter, mens Yorke supplerede med: »Tag ikke fejl, nye kunstnere du optager på Spotify bliver ikke betalt«.

Raseriet kom sammen med, at Yorke fjerne soloalbummet ‘The Eraser’ samt Atoms for Peace-albummet fra Spotify permanent, hvorefter en talsmand fra Spotify svarede offentligt efter bedste diplomatiske evne.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Jack White vs. Karen Elson

»Vi forbliver kære, betroede venner og co-forældre for vores vidunderlige børn Scarlett og Henry Lee«, skrev Jack White og ekskonen, model og musiker Karen Elson, i en fælles udtalelse, da de i 2011 gik hver til sit.

Det var dengang, for i 2013 gik der for alvor knuder mellem det tidligere par. Så meget, at Elson fik et polititilhold fra White, som indebar, at White kun måtte kontakte hende via e-mail, og desuden udelukkende have kontakt med hende, hvis det drejede sig om børnene. Ifølge Elson skulle White have chikaneret hende og børnene, hvilket White selvfølgelig har benægtet, og han er efterfølgende gået til modangreb mod anklagerne om »voldelig adfærd«.

Som en ekstra krølle på halen fik misæren White op i det røde felt over, at hans børn skulle gå i samme skole som Dan Auerbach fra The Black Keys’ børn, da Auerbach ifølge White har skabt en karriere på at kopiere ham. Så meget for en fredelig skilsmisse.

Læs også: Året der gik: De ti største hiphop-talenter i 2013

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af