10 film du skal se under Musikfilm Festivalen

De første ni dage i marts dedikerer Cinemateket til musikkens verden i form af Musikfilm Festivalen. Vi guider her til ti gode film fra programmet, der byder på både ufiltrerede turnéfortællinger, ærlige bandportrætter og en enkelt sci-fi-B-film.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ‘The Road to God Knows Where’ (1990)

Følg i hælene på en ung Nick Cave, der efter et årelangt heroinmisbrug er på turné med The Bad Seeds i USA i 1989 – clean, rastløs og fastlåst i et ikke så glamourøst rockstjerneliv. Cinéma vérité i ordets reneste forstand.

4. marts, kl. 19.15

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ‘Big Time’ (1988)

Klassikeren er stykket sammen af en række intense koncertklip med Tom Waits i kølvandet på udgivelsen af ‘Frank’s Wild Years’ i 1987. Waits er i sit mest charmerende og kaotiske hjørne og kaster sig ind og ud af forskellige roller på skizofren og underholdende manér.

7. marts, kl. 19.15

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ‘Muscle Shoals’ (2012)

Mick Jagger og Bono er blandt de mange, der i dokumentarfilmen fortæller historien om den lille by, Muscle Shoals i Alabama, der påvirkede en stor del af 60’ernes og 70’ernes musik i USA og via to konkurrerende studier producerede top 10-hits på stribe.

7. marts, kl. 21.45

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.


4. ’Big Star: Nothing Can Hurt Me’ (2012)

Få historien om Memphis-rockbandet Big Star, der i 1970’erne fik indflydelsesrige kritikere som Lester Bangs og Cameron Crowe op af stolene med klassiske sange som ’Thirteen’, men stadig forblev relativt anonyme. Rolling Stone Magazine har senere kåret alle gruppens tre studieplader til at være blandt musikhistoriens 500 bedste.

1. marts, kl. 19.15

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ’Ziggy Stardust and the Spiders From Mars’ (1973)

Da David Bowie under en tætpakket koncert i London i 1973 annoncerede, at koncerten ville blive den sidste som hans alterego Ziggy Stardust, fangede instruktøren D. A. Pennebaker seancen på kamera. Pennebaker var hyret til at filme en kort koncertoptagelse, men endte i stedet med at følge Bowie under hele højtideligheden og dokumentere den flamboyante kunstners måske karrieremæssige højdepunkt.

4. marts, kl. 21.45

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’A Band Called Death’ (2012)

Punkbandet Death var i mange år Detroits bedst bevarede hemmelighed, og de tre afroamerikanske brødre i bandet rockede ud i genren ti år før, punkkulturen for alvor blev etableret i resten af verden med Ramones som bannerførere. Få historien om Deaths usandsynlige genopstandelse, da selskabet Drag City Records i 2009 pludselig smed bandets 40 år gamle uudgivne albumindspilning på gaden. ‘Searching for Sugarman’ pt. 2!

5. marts, kl. 21:45

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ’The Punk Singer’ (2013)

Tilbring Kvindernes Internationale Kampdag i passende selskab med Riot Grrrl-bevægelsens frontkvinde, Kathleen Hanna. I ’The Punk Singer’ får du historien om Bikini Kill-forsangeren, der tog livtag med den mandsdominerede rockscene i de tidlige 90’ere, endnu før Spice Girls opfandt mantraet ‘girl power’.

8. marts, kl. 19.15

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ’Beat This!: A Hip Hop History’ (1983)

Denne dokumentar fra 1983 tager dig med til hiphop-kulturens vugge, New York-bydelen The Bronx, hvor skikkelser som Afrika Bambaataa og DJ Kool Herc var med til at etablere det myteomgærdede univers med alt, hvad der hører sig til af breakdance, cruising og block parties. Filmen var den første, der kom hele vejen rundt om hiphop-kulturen.

8. marts, kl. 19.30

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. ’The Fearless Freaks’ + ’Christmas On Mars’ (2005)

Der er dømt The Flaming Lips-deluxe, når Cinemateket viser to meget forskellige film om og af det spraglede band lige i rap. I dokumentaren ’The Fearless Freaks’ tager en nær ven af bandet dig helt tæt på livet i The Flaming Lips, imens forsanger Wayne Coynes udsyrede sci-fi-B-film ’Christmas On Mars’ byder på venlige marsmænd og onde hallucinationer.

8. marts, kl. 21.00

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. ’Sound City’ (2013)

Følg med ind i rockmusikkens allerhelligste, det legendariske Sound City-studie i Van Nuys i L.A., hvor musikalske kæmper som Metallica, Elton John og Nirvana alle før eller siden har indspillet plader. Filmen er Dave Grohls debut som instruktør, og den tidligere Nirvana-trommeslager tager dig med på en nostalgisk rejse fra studiets fødsel i 1969 frem til dets sidste leveår i 2011.

9. marts, kl. 19.15

Læs også: Guide: Her er de 10 bedste musik-biopics

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af