Darkside: »Country og dance lyder som en forfærdelig kombination, ikke?«

Nicolas Jaar og Dave Harrington tør tage chancer i Darkside, fordi de er to.
Darkside: »Country og dance lyder som en forfærdelig kombination, ikke?«

Hvis man begår sig lidt i de elektroniske kredse, har den amerikansk/chilenske minimal techno-producer Nicolas Jaar været svær at overse. Hans følsomme debut, ‘Space Is Only Noise’, blev i størstedelen af verdens toneangivende medier med fokus på elektronisk musik kåret som 2011’s bedste album.

Under aliaset Darkside er han gået sammen med guitaristen Dave Harrington for at udgive albummet ‘Psychic’, der har været undervejs, siden de udgav en ep på Jaars eget pladeselskab Clown & Sunset og for nyligt remixede hele det nye Daft Punk-album. Duo-setuppet har blandt andet betydet, at Jaar tør tage flere chancer, fortæller han.

Læs anmeldelse: Darkside ‘Psychic’

»For eksempel med sangen ‘Paper Trails’, der er lige på grænsen til at være en forfærdelig udgave af noget dance-countrymusik. Det er en skræmmende ting at gøre musikalsk«. Jeg spørger, om han virkelig sagde countrymusik? Han bekræfter.

»Country og dance lyder som en forfærdelig kombination, ikke? ‘Paper Trails’ er ret tæt på at være det, og det er en risiko, vi er villige til at løbe, fordi vi er sammen om det«.

På ‘Psychic’ møder vi langsom techno og, ja, klassiske country- og bluesguitarakkorder. Det potentielt bondske i den sammensætning bliver dog totalt udslettet af albummets gennemgående dysterhed. En stemning der udspringer af Jaars møde med post-universitetslivet. Det er et år siden, at den elektroniske producer forlod »uddannelsesboblen«, som han selv kalder den, og trådte ind i den virkelige verden. Mødet blev så hårdt for den nu 23-årige musiker, at det også er grunden til, at duoens projekt blev døbt Darkside.

»Først er du i børnehave, så skole, gymnasiet og universitetet, og så kommer du ud i den virkelige verden og opdager, at den er anderledes. Det er et kæmpe tab af idealisme, når det heller ikke handler om at lære mere«.

Jaar uddyber, hvad han mener med idealisme: »Tilbage i 2008, da vi startede på universitetet, og Obama lige var blevet valgt, var der en masse idealisme i luften. Da vi fik at vide, at Obama var blevet valgt, løb vi alle ud på græsplænen foran universitetet og fejrede det. Men nu fem år senere er al den idealisme fuldstændigt væk. Jeg siger ikke, at albummet er politisk, men det er helt sikkert en af de ting, der har præget de seneste tre-fire år for mig«.

Hvad skete der politisk, der fik din idealisme til at forsvinde?
»Den simpleste måde at forklare det på er, at en præsidentkampagne ligesom alt andet i sidste ende bare er en marketingkampagne. Du opdager, at alt det der med ‘håb’ i sidste ende bare var god marketing – bare det faktum, at du faktisk troede på det, er sindssygt. Du bliver narret, og sådan er det med mange ting, ikke bare politik, også i musikbranchen og generelt«.


Vidste du…
…at Trentemøllers album ‘The Last Resort’ var en vigtig inspiration for Darkside?
»Det var en speciel udgivelse for mig, fordi den var en af de mest følsomme elektroniske udgivelser, jeg havde hørt på det tidspunkt. Den hjalp mig til at indse, at strukturen med sørgelige akkorder gav vildt meget mening i elektronisk musik«, siger Nicholas Jaar.

Interviewet blev første gang bragt i Soundvenue #80.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af