Sømmet i bund: 10 essentielle rockalbum til dit roadtrip

Du har vind i håret, luft under vingerne og solnedgang i øjnene, mens du suser ud af landevejen uden at se dig tilbage. Om du skal krydse kontinenterne Jack Kerouac-style eller bare et smut ned over grænsen og købe billige bajere, har du brug for den helt rette musik, før oplevelsen rigtigt spiller. Vi har samlet ti essentielle rockalbum til dit roadtrip.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. The Beach Boys ‘All Summer Long’ (1964)

Hvordan lyder albummet?
Forestil dig lyden af gyldne øjeblikke med hurtige biler, strand-flirteri og sorgløs sommer, der kører i loop. Med dette album ramte de californiske drenge for alvor plet med deres effektive miks af øjeblikkeligt catchy melodier draperet i udsøgte vokalharmonier og kåd surfrock. Gruppens mastermind, Brian Wilson, trådte ligeledes for alvor i karakter som sangskriver, arrangør og producer.

Hvorfor er det perfekt til et roadtrip?
‘I Get Around’ hører til blandt de ultimative ‘nu-skal-vi-ud-og-cruise’-numre, og ‘Little Honda’ applauderer om noget det at være på farten. Et album, der er en hyldest til de følelser og den frihed, sommeren giver. Skabt til solbeskinnede ture med åben kaleche og vind i håret – uden en bekymring i verden.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. The Rolling Stones ‘Let it Bleed’ (1969)

Hvordan lyder albummet?
Efter et par års flirteri med psychedelia vendte Stones tilbage til den rå rock på et album, der vitterligt lader det bløde: Keith Richards’ guitarspil er barberblads-skarpt og Mick Jagger bider fra sig som en køter. En perle i diskografien, der i øvrigt var sidste album med den talentfulde, men selvdestruktive Brian Jones, gruppens oprindelige bagmand.

Hvorfor er det perfekt til et roadtrip?
‘Gimme Shelter’, ‘Live with Me’ og ‘Monkey Man’ besidder et drive, som passer til, at man drøner med sømmet i bund og armen i bilruden, hvorimod ‘Love in Vain’ og ‘You Got the Silver’ egner sig til et mere adstadigt tempo, hvis man er i humør til at kigge på det passerende landskab.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. The Doors ‘L.A. Woman’ (1971)

Hvordan lyder albummet?
Efter en tid, hvor Jim Morrisons opførsel rendte med opmærksomheden, genfandt L.A.-kvartetten fordums storhed med dette udspil, som også blev deres svanesang. Robbie Kriegers bluesede guitar-licks stråler på ‘Been Down So Long’, ligesom Ray Manzarek leverer både spooky løb på orglet i ‘L’America’ og lækre ditto på el-klaveret i ‘Riders on the Storm’.

Hvorfor er det perfekt til et roadtrip?
Man kan godt have Morrison og co. mistænkt for at have udtænkt groovet på titelnummeret med tanke på roadtrips. Det kalder simpelthen på, at man gasser op på speederen, hvilket iøvrigt gælder for resten af albummet, hvor bandet udstråler gejst og nerve i en sådan grad, at man længes mod landevejen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Gasolin’ ‘Gasolin’ 2′ (1972)

Hvordan lyder albummet?
Gasserne slog for alvor igennem med dette album, hvor gruppens karakteristiske lyd af Franz Beckerlees skærerbrænder-guitar, Wili Jönssons basfigurer, Søren Berlevs potente trommer og Kim Larsens flabede vokal står i fuldt flor. Sidstnævnte var for alvor ved at få tag i den sangskrivning, der siden har ikoniseret ham i dansk rock.

Hvorfor er det perfekt til et roadtrip?
‘På banen (derudaf)’ er vel nok den mest arketypiske dansksprogede sang om det at være på landevejen. Det nummer alene kvalificerer albummet til en plads på listen, hvor også ‘På en sommerdag’, ‘Fi-Fi dong’ og ‘Druktur nr.1234’ er skræddersyet til øjeblikke, hvor »solen blinker i mit bakspejl«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. AC/DC ‘Highway to Hell’ (1979)

Hvordan lyder albummet?
Angus Young vrider simple, men effektive riffs ud af sin Gibson SG på australiernes femte album, altimens Bon Scott lader sine hæse stemmebånd skure som sandpapir henover de tunge rockklodser. I øvrigt sidste gang for hans vedkommende, idet han året efter drog mod de evige rockmarker. 

Hvorfor er det perfekt til et roadtrip?
Somme tider er der behov for headbangeri bag rattet og på passagersædet, og her egner AC/DC’s primale og medrivende rockmaskine sig fortrinligt. Et album, du sætter på, når der er tanket op til en rigtig drengerøvstur. Fuld smæk på ‘Girls Got Rhythm’, titelnummeret og ‘If You Want Blood (You’ve Got It)’, så er man godt kørende!

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Bruce Springsteen ‘Born in the USA’ (1984)

Hvordan lyder albummet?
Romantiske og kritiske fortællinger fra blue collar America i tidstypisk indpakning. Gated reverb på trommerne og svulstige synths tilsat E Street-trademarks som Clarence Clemons’ saxofon og Steve Van Zandts guitar. Pladen, der for alvor katapulterede The Boss op i superstjerne-ligaen, hvor stadion-gigs er normen og hvor disse sange er skabt til at blive fremført.

Hvorfor er det perfekt til et roadtrip?
Bruce og The E Street Band syder og bobler af en energi, man ikke kan sidde stille til. Saml vennerne og gør bilen køreklar. Jeres playliste kalder snarere på fravalg end tilvalg, men med titelnummeret, ‘Darlington County’, ‘No Surrender’ og ‘Working on the Highway’ er I godt klædt på frem til det første tank-stop.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Neil Young ‘Harvest Moon’ (1992)

Hvordan lyder albummet?
Som følge af en periode, hvor han døjede med tinnitus, leverede det canadiske rockikon et af sine mest afdæmpede og stemningsfulde album. Ladet med akustisk guitar, mundharpe, banjo og kvindekor synger Young sårbart og sentimentalt, og sange som titelnummeret, ‘From Hank to Hendrix’ og ‘You and Me’ skriver sig flot ind i det imponerende bagkatalog.

Hvorfor er det perfekt til et roadtrip?
»Somewhere on a desert highway / she rides a Harley Davidson / her long blonde hair flying in the wind«, lyder det i åbningsnummeret, ‘Unknown Legend’, og så er kursen lagt til et stemningsmættet drive ud i skumringen. Et album, du sætter på, når du er på udflugt med kæresten. Fungerer lige godt i bil som på motorcykel.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. R.E.M. ‘Monster’ (1994)

Hvordan lyder albummet?
Et rockende udspil fra Athens-gruppen med gæstevisit af Thurston Moore fra Sonic Youth og markant brug af distortion- og tremolo-effekter. På trods af en mere rå lyd end tidligere fornægter Michael Stipe og co.’s popøre sig ikke, hvilket høres i ‘Strange Currencies’, og albummet debuterede da også som #1 på Billboard. 

Hvorfor er det perfekt til et roadtrip?
Fordi albummet kan imødekomme hvilket som helst roadtrip, alt efter temperament. Hvis du er i humør til fart og fræs, er ‘What’s the Frequency, Kenneth’ og ‘Star 69’ velegnede, hvorimod ‘Tongue’ og ‘Bang & Blame’ kalder på de mere eftertænksomme køreture, gerne mens solen går ned.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Mercury Rev ‘Deserter’s Songs’ (1998)

Hvordan lyder albummet?
Som åndsfællerne i The Flaming Lips er Mercury Rev ikke blege for at gribe den helt store pensel og male filmiske og enormt dragende stemninger. Med implementering af sav, cembalo, blæsere og strygere i rockinstrumenteringen går den rigt orkestrerede musik op i en højere enhed på dette melodiøse album, som er gruppens hovedværk.

Hvorfor er det perfekt til et roadtrip?
‘Goddess on a Highway’ fungerer ret godt på motorvej, hvis der er mulighed for overhaling, hvorimod ‘Opus 40’ er velegnet til stabil hastighed i indersporet. Havner du bag en lastbil, er det på med ‘Holes’. Albummets karakter, vekslende mellem uptempo og downbeat momenter, er skræddersyet til alt, hvad et godt roadtrip indeholder.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10.  Kraftwerk ‘Autobahn’ (1974)

Hvordan lyder albummet?
Ralf Hütter og Florian Schneider lagde en betydelig grundpille i fundamentet for elektronisk musik med dette album. Produktionen med stereo-panning giver fornemmelsen af susende trafik fra alle sider, ligesom det 22 minutter lange titelnummer perfekt indfanger den hypnotiske og stenede stemning, udsigten til en endeløs motorvej kan afføde.

Hvorfor er det perfekt til et roadtrip?
Indrømmet: Denne plade skiller sig ud i selskabet, men rock eller ej, Kraftwerks ikoniske konceptalbum om at fræse på det tyske motorvejsnet er selvskrevet på listen. Sangenes repeterende karakter er perfekt med udsigten til en lang køretør og så er de tilpas lange til at fordrive ventetiden, skulle man være så uheldig at havne i en bilkø!

Læs også: 10 friske navne vi håber at se på Roskilde Festival

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af