Roskilde Festival: Dem glæder redaktionen sig til at opleve

Tre af vores redaktører udpeger deres must-see-koncerter under sommerens festival.

Per Lange1 Foto: Per Lange

Christian Wolkoff, musikredaktør

1. Outkast

»Uden at jinxe den, bliver det her min Roskilde-koncert anno 2014. Okay, Big Boi og André har ikke givet fælleskoncert i mere end en god håndfuld år, men jeg kan i min vildeste fantasi ikke forestille mig, at de disker op med andet end en skør, funky, groovy cirkus-koncert, der kommer til at sprænge diverse parametre for underholdningsværdi. Bagkataloget holder (stadig) mere vand end Den Blå Planet, og klassikerne er for mange til at begynde at remse op her. Tjek evt. vores liste over duoens 15 vigtigste sange, og begynd så ellers bare at glæde dig«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.


2. Forest Swords

»For lidt over en måned siden fik jeg endelig oplevet Forest Swords live. Det var på Jazzhouse, og en koncert, jeg virkelig havde set frem til, lige siden jeg i 2010 forelskede mig i Matthew Barnes’ ’Dagger Paths’-udgivelse, der lagde grundpillen for fascinationen af hans dystre lydlandskaber krydret med Morricone-guitar og tung bas. Problemet? Lyden var skrækkelig de første 20 minutter, hvorefter koncerten derfor blev afbrudt i endnu 20 minutter, inden resten blev gennemført med et stærkt glimt af, hvad der kunne have været en hypnotiserende aften. Det bliver det forhåbentligt på Roskilde. Og sæt ham for guds skyld på efter mørkets frembrud«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.


3. Stevie Wonder

»Damn, den havde jeg ikke set komme. En legende kommer til Dyrskuepladsen, og Stevies absurd fleksible nakkeparti såvel som hans skatkammer af genredefinerende pop, soul og r’n’b burde blive en rendyrket fornøjelse. Og samtidig en øjenåbner for alle dem, der måske ikke lige havde tænkt over, hvor meget Wonder har betydet for nutidens blomstrende og udfordrende r’n’b-scene, hvis man kigger lidt dybere i diskografien end ’I Just Called to Say I Love You’ – I’m looking at you Frank Ocean. En både tilbageskuende og relevant booking, der trækker tråde til resten af programmet på samme måde, som Outkast kan høres i Chance the Rapper. ’Superstition’, baby!«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.


Jeg ville gerne have set: Kanye West

»Ja ja, koncerten er pt. udskudt på ubestemt tid, men i min optik gav det meget lidt mening, da Kanye tidligere på måneden annoncerede et Danmarksvisit den 27. juni – altså bare to dage før, at Roskilde åbner portene til camping og fest. Forum vs. Orange Scene: Hmmm, den er ikke svær. Roskilde har bevidst valgt Kanye fra årets program (ikke at det nødvendigvis kunne lade sig gøre alligevel), men ’Yeezus’-turneen ligner på min computerskærm noget af det vildeste, der i lang tid af sat sammen – selv for Kanyes standarder. Diskussionen om, hvorvidt scenografien overhovedet ville kunne lade sig gøre på Orange, gemmer vi bare til fredagsbaren«.

Læs anbefalinger fra vores magasinredaktør Kristian Keller på side 2.
 Kristian Keller, magasinredaktør

1. Damon Albarn

»Den musikalske kamæleon har altid været en af de helt store i min bog. Lige siden jeg i 90’erne valgte ham over Gallagher-brødrene, har jeg haft stor respekt for hans mange forskellige outputs. Okay, jeg har klart været størst fan af de mere poppede og tilgængelige af dem som senest Gorillaz og nu hans solodebut. For mens den tilbageskuende Blur-reunion-tour ikke sagde mig noget, har jeg store forventninger til en mand, der absolut ikke behøver at se tilbage. Han er stadig relevant og kommer med et nyt album i bagagen, der godt nok er mere tilbagelænet, men også lufter hans signatur-groove og bløde, vemodige vokal. Men ja, der skal nok også crowdpleases med favoritter fra bagkataloget, hvis Orange Scene skal tilfredsstilles. Jeg glæder mig til at se, hvad han finder på«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.


2. Lykke Li

»Hun er en af mine største popfavoritter de senere år, måske netop fordi hun helst ikke vil være pop. Den modsætning er lige så meget svenskerens drivkraft, som kærlighedens evige hjertekvaler er det. Som en sadist kaster hun sig ud i nye nedture, så hun kan få benzin til sit kreative bål og danse sin særegne og gulvtam-buldrende dans med en blanding af trods og uomtvisteligt meloditække. Men jeg håber, at Roskilde kan modstå fristelsen til at sætte hende på Orange Scene, for godt nok formår Lykke Li at holde intimiteten og melankolien fortættet i større omgivelser, som hun beviste i 2011 på Arena, men det er svært at forestille sig hendes anti-publikumstække på festivalens største scene«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.


3. Kelela

»Jeg har lyttet til så usandsynligt mange af de seneste års r’n’b-forgreninger, men er stadig klar på mere. Især når kunstnere som Kelela bliver ved med at skubbe til grænserne for, hvad genren kan – eller bør kunne. Sammen med Fade to Mind/Night Slugs-producere som Kingdom og Nguzunguzu stod hun bag det udfordrende møde mellem følte r’n’b-vokalfraseringer og vilde, industrielle break-beats på debut-mixtapet ‘Cut 4 Me’. Det vil jeg gerne vugge til klokken alt-for-mange lørdag nat. Og faktisk havde jeg gerne set, at Roskilde havde hevet fat i flere af de især kvindelige artister, der for tiden hiver og flår i r’n’b-genren. Godt nok er Banks på programmet, men Jessy Lanza, SZA og især FKA Twigs ville have fuldendt billedet af en genre i en rivende kreativ udvikling«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.


Jeg ville gerne have set: Beck

»Han ville i min bog være selvskrevet på årets plakat. Få har sat et så særegent og stærkt præg på musiklandskabet de seneste 20 år, og det er i den grad hans comeback-år med et nyt album (og et til på vej) og en – eftersigende – genoplivet turnéaktivitet efter syv-otte års kamp med en rygskade, så han havde været en stærk booking. På samme måde som Damon Albarn har han netop formået at holde sig relevant igennem mange år. På den måde passer han perfekt i Roskildes mål om at opdrage sit publikum og trække tråde tilbage i historien«.

Læs anbefalinger fra vores chefredaktør Nicolai Torp på side 3.

Nicolai Torp, chefredaktør

1. Chance the Rapper

»Vi ved endnu ikke helt, hvor vi har Chicago-rapperen, men vi ved, at han er spændende. Sidste års skamroste mixtape, ‘Acid Rap’, hvor han rappede over beats fra Dilla og De La Soul, var charmerende og flabet som en ung Kanye, og man må respektere hans beslutning om sidenhen at afvise pladekontrakter og tage sig tid til at finde sit udtryk – blandt andet ved at flytte i hus med James Blake. Nu slipper han numre på stribe – blandt andet en duet med SZA, som vi kårede til Top Track. Indtil videre har han blot været i Danmark til en utaknemmeligt supporttjans for Macklemore, så jeg glæder mig til at se hans fulde potentiale folde sig ud til sommer«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.


2. Future Islands

»Baltimore-trioens optræden hos Letterman – og mere specifikt: Samuel Herring growlende, skønsyngende, spjættende og indfølte indsats –  er uden tvivl et af årets foreløbige højdepunkter, men deres nye album, ‘Singles’, er også en sand fornøjelse. Stærke sange og store armbevægelser!«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.


3. Connan Mockasin

»Jeg missede den syrede charmetrold, da han tryllebandt et udsolgt Bremen i februar. Det gør jeg helt sikkert ikke igen på Roskilde – prøv lige at læse denne seksstjernede anmeldelse fra aftenen«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.


Jeg ville gerne have set: Pharrell Williams

»Nu har vi set Drake hele to gange i Danmark inden for de seneste to år, så jeg kunne godt tænke mig at have set Pharrell, der er i Europa i samme periode, på den store scene. Ikke så meget på grund af hans aktuelle soloalbum, men mere fordi jeg gerne vil opleve hans karrierelange hitparade til én stor køkkenfest. Fra de tidligere N*E*R*D-tracks over hans mesterlige produktioner for andre, til nyere hits som ‘Get Lucky’ og ‘Happy’. Men hvem ved, måske næste år?«

Læs også: Q&A med Roskilde Festivals programchef: »Jeg er ikke ked af, at vi ikke har Kanye«

Læs også: Roskilde Festival afslører det fulde program

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af