Gratis hiphop: Otte friske mixtapes til fri download

Fyld harddisken med nyt fra rappens goofy onkel 2 Chainz, excentriske Soulja Boy og et mixtape af glemte Outkast-perler.

Outkast6
1. Outkast ’Greetings Earthling’            

Den legendariske Atlanta-duo bliver forhåbentlig et af årets højdepunkter på Roskilde Festival, men det ser desværre ikke ud til, at der er et nyt album på vej. Men her kan dette mixtape måske hjælpe lidt på abstinenserne, da det består af mindre kendte Outkast-numre, der ikke er at finde på gruppens album.

Her er fantastiske efternølere til albumkarrieren som ’Royal Flush’, der genforener Outkast med Raekwon, som de også samarbejdede med på ’Skew It on the Bar-B’ fra 1998, eller fjerde udspil af ’Da Art of Storytellin’’-serien, der mærkværdigvis er udgivet på et obskurt DJ Drama-album. Andre steder kan man finde glemte juveler som ’Neck Uv Da Woods’, et fantastisk Mystikal-samarbejde i samme hektiske stil som Stankonia-nummeret ’B.O.B.’ (her dog i en forkortet version, desværre), og ’Tough Guy’ med sydstaternes anden legendariske duo, UGK, der er taget fra ’Shaft’-soundtracket. Det er en guldgrube.

Download mixtapet HER.

GucciMane
2. Gucci Mane & Young Thug ’Young Thugga Mane La Flare’

Gucci Mane er nok den mest indflydelsesrige Atlanta-rapper gennem de seneste fem år, mens hans protege Young Thug er trap-hovedstadens mest hypede navn lige nu. Den første har et nasalt, snøvlende flow fuldt af svært forståelige og idiosynkratiske ordspil, mens sidstnævnte lyder, som om nogen havde sat ild til en hel kasse heksehyl i et hashtilrøget studie. ’Young Thugga Mane La Flare’ er med andre ord noget af en begivenhed, i hvert fald hvis man blot er moderat interesseret i sydstatsrap, også selv om sangene sandsynligvis ikke er helt nye – Gucci Mane har siddet i fængsel siden efteråret.

Mixtapet er vildt og uforudsigeligt, og næsten alle numrene fortjener at blive hørt, men visse træder alligevel frem fra mængden: Den næsten 80’er-rap agtige ’OMG’ (hvor Young Thug på Nicki Minaj-vis taler med britisk accent), det cirkus-glade jubelnummer ’Yay’ og frem for alt ’Ride Around the City’, der både har et fantastisk Young Thug-omkvæd og de her Gucci Mane-linjer: »I got ice on my wrist, your girl couldn’t resist / I poured a drink, she told me ’no’, I told her girl, I insist«.

Download mixtapet HER.

DeLaSoul
3. De La Soul & J Dilla ’Smell the Da.i.s.y.’

De La Soul og J Dilla-beats! Mere behøver man egentlig ikke at sige, men her kommer det alligevel: Afdøde J Dilla er måske den mest forgudede og efterlignede undergrundsproducer nogensinde, mens De La Soul sammen med A Tribe Called Quest er grundlæggerne af den alternative gren af excentrisk og eksperimenterende hiphop, som Dilla opererede inden for. Og De La og Dilla nåede da også at samarbejde flere gange. Det mest vellykkede eksempel er nok det fantastiske titelnummer fra De La Souls ’Stakes Is High’-album fra 1996, hvor et usædvanligt hårdt Dilla-beat inspirerede De La Soul til noget så frygtløst som at disse Biggie. Men det er en anden historie.

’Smell the Da.i.s.y.’ udgør en slags alternativ hiphop-historie, hvor De La Soul og Dilla samarbejdede endnu mere, for mens Dilla-produktionerne alle er originale, er de fleste rim variationer over gamle De La Soul-vers. Dét gør mixtapet til en hiphop-ækvivalent til en tur i øvelokalet, og det er svært at benægte, at nye Dilla-beats er en hel del mere interessante end gamle De La-rim. Når det så er sagt, lyder få rappere mere naturlige over Dilla-beats end De La Soul, og i en tid hvor enhver undergrundsrapper føler sig nødsaget til at prøve kræfter med Dilla-produktioner, er det fantastisk at høre de selvsikkert legesyge Native Tongues-legender yde mesterens produktioner retfærdighed.

Download mixtapet HER.

2Chainz
4. 2 Chainz ’FreeBase

2 Chainz er hiphop-verdenens goofy onkel, og på ’FreeBase’ – hans nye gratis-ep, der udkommer, mens vi venter på hans tredje soloalbum – er han lige så charmerende tåbelig som altid. »I gave that bitch a ring… phone call«, joker han et sted, mens han et andet giver denne her meget rammende definition af sin egen attitude: »I don’t respect my elders? These right here Maison Margielas«. En af de ting, der gør 2 Chainz så uimodståelig er, at han rapper alle sine linjer med ekstrem overbevisning – det er, som om alle hans sætninger afsluttes med tre udråbstegn. På den måde får Atlanta-rapperen selv de tyndeste punchlines til at fungere.

’FreeBase’ er faktisk tæt på at være den perfekte 2 Chainz-udgivelse – produktionerne kommer fra trap-kongeproducere som Young Chop og Mike Will Made It, mens gæsterne tæller den nyligt løsladte legende Lil Boosie, narkoboss-rapperen Rick Ross og (overraskende nok) ASAP Rocky. Alle elsker tydeligvis 2 Chainz, og det er ikke svært at forstå.

Download mixtapet HER.

RomeFortune
5. Rome Fortune & Dun Deal ’Drive, Thighs’

På Atlanta-rapperen Rome Fortunes forrige mixtape, ’Beautiful Pimp 2’, virkede det som om, han havde lagt trap-lyden bag sig til fordel for tågede og elektroniske beats og en fragmenteret, spoken word-agtig rapstil. Vi fremhævede hans mixtape for et par måneder siden og sammenlignede det faktisk med Outkast.

Men på ’Drive, Thighs’ & Lies’ går Rome Fortune igen radikalt den anden vej: Mixtapet er nemlig lavet sammen med Dun Deal, en af Atlantas mest hypede trap-producere, der blandt andet står bag den nye stjerne Young Thugs hit ’Stoner’. Young Thug gæster også her på det fantastisk syrede højdepunkt ’Smokin’ Alladin’, og faktisk fungerer Rome Fortunes møde med Atlantas trap-scene virkelig godt. Dun Deals produktioner er mere nuancerede end de fleste af hans samtidige, og Rome Fortune er nærmest mere interessant som løssluppen trap-hedonist end han var som narkotisk spoken word-poet.

Download mixtapet HER.

6. Lil Herb ’Welcome to Fazoland’

»I’m from where mothers don’ care and babies get killed / where you gotta rob and go steal for stomachs to fill«, rapper Lil Herb hårdt og insisterende på ’Fight or Flight’ over et beat, der næsten kun består af et stemmesample – og sådan lyder det meste af ’Welcome to Fazoland’. Lil Herb er en af de mest omtalte Chicago-rappere lige nu, men selv om hans verden er mørk og voldsom, er hans lyd ret langt fra det onde, gotiske drill-udtryk, der har præget byens lyd.

Herb er tilsvarende dyster, og hans vokal er rigelig upoleret, men hos Herb er der også et fokus på komplekse rim og hurtigere flows, der var helt fraværende i drill-lyden. Samtidig med at hans beats er lysere, tit trommefattige og med forholdsvis bløde stemmesamples. Dén stil har allerede skaffet Chicago-rapperen berømte beundrere: For få uger siden udgav Nicki Minaj ’Chiraq’ med Herb som gæst, et åndeløst aggressivt nummer, hvor Nicki adopterer Chicago-rapperens udtryk.

Download mixtapet HER.

Soulja
7. Soulja Boy ’King Soulja 2’

Først var Soulja Boy en teenage-rapsensation, hvis simple og selvproducerede sange nåede toppen af hitlisterne. Så blev han en narkotiseret, non sequitur-improvisationsrapper a la Lil B for derefter at lave nogle af de mest syrede autotune-eksperimenter i hiphop-historien (se hans ’Zan Wit That Lean’-serie!). Derudover var han en af de første til at opdage senere internet-sensationer som Riff Raff og Chief Keef, hvorefter han er blevet dødeligt uvenner med dem begge.

Den seneste tid har store rappere taget ham til sig: Først lavede Drake et remix af Souljas ’We Made It’, senest har Nicki Minaj lavet det fantastiske ’Yasss Bish!!!’ med ham. Drake-nummeret er med på ’King Soulja 2’, og det samme er det fantastiske ’Work’ med Migos, men mixtapet er faktisk bedst, når Soulja er helt alene og bare improviserer som på den minimalistiske genistreg ’Guiseppes’ eller det ekstremt monotone ’No You Don’t’. Mixtapet er langt og ujævnt for at sige det mildt, og man kan blive træt af Soulja Boys næsten-nonsens, men det er en del af det, der gør den excentriske rapper tiltrækkende. Man skal lede efter guldet.

Download mixtapet HER.

GirlTalk
8. Girl Talk & Freeway ’Broken Ankles’

Det lyder mærkeligt: En sang med crunk-trap-råberapperen Waka Flocka Flame og den tidligere Roc-A-Fella-rapper Freeway, der har et beat, der lyder som noget Just Blaze lavede for ti år siden, men i virkeligheden er produceret af mashup-mesteren Girl Talk. Det er én stor knude af anakronismer, men overraskende nok lyder det slet ikke dårlig.

Girl Talks efterligning af Roc-A-Fellas soul-maksimalisme fra starten af 00’erne er overraskende præcis, Freeway har ikke mistet noget af sin skingre intensitet, og Waka passer på en eller anden måde også ind. Andre steder får semi-glemte New York-veteraner som Jadakiss lov til at dukke op, eller Girl Talk lader lidt elektroniske indflydelser sive ind, og der er selvfølgelig også et omkvæd, der består af et Biggie-stemmesample. Det hele går faktisk op i en højere enhed, og efter den fem numre korte udflugt er ’hvorfor?’ blevet skiftet ud med ’hvorfor ikke?’

Download mixtapet HER.

Læs også: Karl William: 10 sange der har defineret mig

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af