Klassiker-status: Neutral Milk Hotels lo-fi-mesterværk ‘In the Aeroplane Over the Sea’

I anledning af det sagnomspundne rockbands første koncert i Danmark nogensinde på torsdag ser vi nærmere på albummet fra 1998, der blandt andre har Arcade Fire som inkarnerede fans.

NeutralMilkHotel
Hvordan blev albummet til?
Neutral Milk Hotel var oprindeligt et soloprojekt for Jeff Mangum, som blev søsat i starten af 90’erne i den lille by Ruston i Louisiana, hvor han siden sin tidlige ungdom havde leget med hjemmeoptagelser på sin firesporsbåndoptager. Ep’en ’Everything Is’ og debutalbummet ’On Avery Island’ indspillede han stort set på egen hånd. Samtidig dannede han i selskab med et par venner musikkollektivet Elephant 6, der blev et vigtigt kreativt samlingspunkt for Neutral Milk Hotel og ligesindede bands som Apples In Stereo og Olivia Tremor Control. Bandet flyttede ind hos multiinstrumentalisten Julian Kosters bedstemor i New York, hvor de øvede og skrev på de sange, der siden endte på albummet, inden de endelige indspilninger fandt sted i Denver, i en bygning der tidligere havde huset et fiskemarked.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan lyder det?
Albummets tekster, der er af meget litterær karakter, er kraftigt inspireret af historien om det jødiske holocaust-offer Anne Frank, men der optræder også mærkelige, surrealistiske personager såsom en tohovedet dreng, der bor i en krukke, og en mystisk gulerodskonge.

Musikken mikser akustisk lo-fi-folk med fuzzede guitarudbrud af psykedelisk og næsten semi-punket karakter. Al forvrængning er naturligt frembragt gennem instrumenterne, således at der eksempelvis ikke er anvendt distortion-pedaler på guitarindspilningerne. Den rige instrumentering tæller foruden klassisk rockopsætning flittig brug af harmonika, blæseinstrumenter, tape-loops og mange andre obskure lydkilder. Mangums skærerbrændervokal er konstant på vippen til at kamme over i intens desperation, så det tydeliggøres, at den kommer fra et forpint sangskrivergeni, som har begået et stort og krævende værk, der er temmelig enestående inden for moderne rockmusik.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvad har det betydet?
Albummet har stille og roligt udviklet sig til en stor inspirationskilde for mange af eftertidens DIY-bands, selv om det i sin samtid længe forblev lidt af en velbevaret hemmelighed forbeholdt undergrundspublikummet. Da de eftertragtede Arcade Fire signede med Merge Records, var en af de afgørende faktorer for deres valg af selskab, at ’In the Aeroplane Over the Sea’, der hørte til bandets personlige favoritalbum, var udgivet på netop Merge. Mangum selv gik ned psykisk som følge af træthed og depression over det krævende turnéliv og en tiltagende frygt for livet i offentligheden. Han forsvandt totalt fra rampelyset og bandet gik stilfærdigt hver til sit i 1999 uden at udgive flere album. Mangum er dog stille og roligt begyndt at turnere igen, og kan altså nu også opleves på dansk grund for allerførste gang.

Neutral Milk Hotel spiller i Store Vega den 7. august. Der er i skrevne øjeblik stadig få billetter tilbage.

Læs også: Klassiker-status: Parliaments funk-mesterværk ‘Mothership Connection’ fra 1975

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af