Hold øje med: Find din nye yndlingskunstner blandt disse fire talenter

Vi byder på artrock a la Alt-J, luksuriøs flødepop og en 18-årig Outkast-efterkommer.

Febueder1
FEBUEDER
40% kringlet artrock
29% Foals møder Alt-J
20% skæve sangstrukturer
11% guitarspillende teenagedrenge

Lad mig gætte: Teenagedrenge = slackerrock?
Bare fordi man er 19 år og jammer hjemme hos forældrene, betyder det ikke, man er et Nirvana-coverband! Febueder er en trio bestående af tre britiske rødder, der med kringlet artrock er klar til at blæse alle dine forudindtagede klicheer væk.

Kringlet artrock? Kan du sælge den bedre?
Hvis du er til bands som Foals, Alt-J og Wu Lyf, der alle udfordrer den gængse rockskabelon med funky basgange, trompettrut og skæve melodiharmonier, er Febueder dit nye yndlingsbekendtskab. Trekløveret fra Ascot gør det nemlig i lignende skæve sangstrukturer, og så lyder forsanger Kieran Godfrey nærmest foruroligende meget som Foals’ Yannis Philippakis – uden at originaliteten går tabt.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Godkendt. Har du eksempler?
Deres nye ep, ‘Lilac Lane’, fungerer som en god introduktion til bandets eksperimenterende univers. De fem sange glider sømløst sammen, fra lyden af glasskår og skateboards på den bastunge single ‘Owing’ til ‘Brazilias’ sprudlende trompeter, flerstemmige kor og smuldrende sangstruktur. Febueder har en uovertruffen evne til at gøre det kringlede vanedannende.

Jeg vil have mere! Hvad så nu?
Så tjek også debut-ep’en ‘Soap Carv’ fra sidste efterår hvor den glimrende, forvrængede single ‘Alligator’ vidner om, at knægtene aldrig har manglet gode ideer.
Tekst: Mette Holm

Raury
RAURY

38% barn af Outkast og Kanye
32% uforudsigelig r’n’b-rap
15% teenage-wunderkind fra Atlanta
15% personlige tekster

Er det endnu en ung, rappende og syngende r’n’b-fornyer?
Hvad? Hvad er der nu galt med ung, eksperimenterende rap og r’n’b? Nå, anyway, Raury er langt fra endnu en The Weeknd- eller Aaliyah-klon. Allerede ‘God’s Whisper’, Raurys første mindre gennembrud, inkorporerede kirkemusik og korsang, og senest har han demonstreret sin uforudsigelighed med en akustisk cover-version af Kanye Wests opus ‘Blood on the Leaves’.

Det lyder lige vildt nok. Kan du fortælle mig noget lidt mere jordnært?
Okay. Raury er 18 år og kommer fra Atlanta, hvor han lige har været med til at varme op for byfællerne Outkast før deres stort anlagte hjemkomstkoncert. For nylig udsendte han sit debut-mixtape, ‘Indigo Child’, der er ujævnt men med glimt af genialitet.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Glimt af genialitet. Hvordan lyder det, om man må spørge?
Jamen, udover det storladne ‘God’s Whisper’, byder mixtapet eksempelvis på ‘Wildfire’, der starter som en ret søvnig N*E*R*D-pastiche, men slutter som et syret cover af Lil Waynes tidlige hit ‘Tha Block Is Hot’.

Det lyder skørt, men jeg er om bord. Hvor er der mere?
Heldigvis har Raury for nylig overgået sig selv på SBTRKT-samarbejdet ‘Higher’, hvor han blander sang og rap, såvel som punchlines og personlige tekster. På få linjer går det fra den Azealia Banks-agtige linje »I’ma ruin you by 12 o’clock tomorrow« til en Earl-agtig aggressiv tekst om hans fraværende far.
Tekst: Kristian Karl

Shura
SHURA
38% luksuriøs flødepop
29% selvudslettende kærlighedskvaler
21% analog r’n’b
12% Madonna-referencer

Endnu en Madonna-wannabe?
Glem alt om 00’ernes konstant stilskiftende Madonna og tænk i stedet på, hvor sej 80’er-Madonna var med sit afblegede hår og perfekte popsange. Det er dén følelse, den 23-årige London-sangerinde Aleksandra Denton fremkalder under aliasset Shura. Hun nævner også Janet Jackson, Prince, Mariah Carey og Cindi Lauper som sine teenagehelte.

Tilbageskuende pop? Got it.
Spar attituden. Shura har fat i noget nær den perfekte opskrift på en god popsang med sine bittersøde tekster og old school-referencer pakket ind i en lækker, analog synthlyd og silkebløde r’n’b-undertoner. Ikke helt ulig Jessie Wares melankolsk-romantiske univers eller den lyd, Dev Hynes skaber for tiden.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Solide referencer. Så hvad kan hun selv?
Førstesinglen ‘Touch’ taler for sig selv. Produktionen og Aleksandras vokal er så luksuriøs og flødelækker, at man nemt bliver lullet ind i hendes bedrøvede fortælling om fortabt kærlighed. På hendes seneste single, ‘Just Once’, er hun endnu mere selvudslettende, når hun synger »if you forget my name I won’t get pissed off, because I wish I was somebody else« over yderst smooth og afdæmpet percussion og synths, så følelsen trænger helt ind under huden.

Nååh, hun skal have et kram! Er der mere?
Indtil videre må du sætte singlerne på repeat og ellers smutte ind på Soundcloud, hvor du blandt andet kan finde hendes remix af den føromtalte soulmate Jessie Wares r’n’b-ballade ‘Say You Love Me’.
Tekst: Mette Holm

SwetShop-717x375
SWET SHOP BOYS
34% Punjabi-samplende hiphop
26% samfundsrevsende rim
24% røvsparkende beats
16% indisk/pakistansk kulturforbrødring

Er det pakistanske børnearbejdere, der endelig gør oprør?
Ikke helt. Swet Shop Boys består af amerikaneren Heems, fra hedengangne Das Racist, og britiske Riz MC, der er af henholdsvis indisk og pakistansk herkomst. Sammen leverer de masser af oprør, når de både lyrisk og musikalsk rusker op i nutidens hiphopdyder og traditionerne fra deres ophav.

Så vi har altså at gøre med et klassisk bebumset teenageoprør?
På ingen måde. Drengene ruller tungt gennem Karachi – eller Trapistan som Heems siger – med et mix af hiphop og pakistansk/indisk rytmik, der udsletter Punjabi MC fra historiebøgerne. Parodierende gangstarap-lyrik går hånd i hånd med referencer til droner og krig mod terror.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Men hey, jeg synes også, at ham der Riz MC ser bekendt ud?
Ja, din filmnørd, du har helt ret. Riz Ahmed er skuespiller og har blandt andet været med i terrorkomedien ‘Four Kings’ og thrilleren ‘The Reluctant Fundamentalist’, der begge udfordrer den stereotype opfattelse af den mellemøstlige mand som potentiel terrorist. Set i det lys giver det god mening, at han også giver den som samfundsprovokerende rimsmed.

Lad mig få et fix!
Så hop ind på Soundcloud og tjek den fire numre lange ep ‘Swet Shop’, der blandt andet er produceret af Ryan Hemsworth. Og tag rigtig godt imod den, for Heems har sagt, at responsen afgør, om duoen udgiver mere.
Tekst: Helge Frandsen

Læs også: Udvid din horisont: Ni inspirerende TED-talks om musik

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af