Ni inspirerende TED-talks om musik

TED er en vidunderlig foredragsorganisation, der kloden rundt holder konferencer med såkaldte TED-talks, der kredser om alverdens emner – selvfølgelig også musik. Vi har samlet ni spændende af slagsen, og du kan blandt andet blive betaget af fremtidens computermusik, se David Byrne folde sig ud om musikalsk arkitektur og høre Amanda Palmers syn på nutidens forhold mellem musiker og fan.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Mark Ronson sampler sig gennem musikhistorien
Den britiske producer og dj Mark Ronson har taget sine sampling-remedier med til en musikalsk opvisning hos TED. Her fortæller han om sampling-kunstnen som en teknologi, der har givet musikere lov til at opleve og udtrykke deres egne unikke fortællinger af den musik, de selv elsker. Ronson gentager sit hovedargument »In music we take something that we love and then build on it«, og han kobler da også både The Beatles og Eric Clapton op på at være en form for samplinger over den tidlige Delta Blues.

Lad dig forføre af Ronsons egen sampling over diverse TED-talks og find samtidigt ud af, hvilket nummer der er musikhistoriens mest samplede. Det handler om at tage del i den musikalske evolution og gøre brug af den nye teknik, vi i moderne tid har fået mellem hænderne.

Se mange flere TED-talks på de følgende sider.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Hvad betyder det fysiske rum for musikken?
David Byrne er bedst kendt fra Talking Heads, men i denne TED-talk sætter den rutinerede musiker fokus på rummets påvirkning af lydklange – herunder særligt, hvordan forskellig musik gennem tiden er blevet skrevet til bestemte rum. Hvad betyder rummet egentlig? Og hvorfor fungerer bongoer og akustisk percussion bedst til den afrikanske savanne? Der er vel også en grund til, at Richard Wagner byggede sin egen opera, der passede til netop det formål, hans symfonier havde.

»They did the best of what they were writing for,« udtrykker Byrne om arenarocken, der mest af alt er lavet med fokus på at kunne omfavne de store sociale arrangementer – her med U2 som eksempel. Se Byrnes passionerede tale og find blandt andet ud af, hvilke former for rum, Byrne mener, at popmusikken producerer til i dag.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Musik som sanseapparat
Hvad sker der, når musikken stopper? Hvor forsvinder den egentlig hen, og hvilke følelser sidder folk tilbage med?

Denne undren ligger til grund, når den anerkendte dirigent Michael Tilson Thomas giver en tankevækkende indsigt i, hvordan musikkens indflydelse på vores følelser har ændret sig i takt med, at den har udviklet sig med nedskrevne noder, indspilninger og frem mod moderne remix-kultur med den klassiske musik som fokus.

For Tilson er det helt centralt, at musikken kan forføre dig mod bestemte steder, og han mener, at det i den forstand ikke er så vigtigt, hvordan musikken lyder, men hvad den gør. Han forklarer endda, at selv de største klassiske symfonier har haft det simple formål at føre folk til et bestemt sted eller skabe en hel specifik følelse. »The big difference between human happiness and sadness is thirty-seven freakin’ vibrations per second«, joker han, som var det hele i sidste ende, og ironisk nok, kun et spørgsmål om matematik.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Hvad man kan bruge sin mund til?
Én ting, man ikke bruge sin mund til, er at synge to toner samtidig. Dette har beatbox-ekvilibristen Beardyman erfaret, og i frustrationen har han udviklet den ultimative beatbox-maskine, som han overlegent præsenterer for det måbende TED-publikum. Med maskinen kreerer han imponerende happyjazz-arrangementer og elektroniske houseflader kun ved hjælp af sin stemmemembran, mens han uhindret transformerer sin stemme til sprudlende landskaber og tykt buldrende basdistortion. Han forsøger endda at give den som hele rockbandet Pink Floyd.

Hvad end man er fan af fænomenet eller ej er det svært ikke at blive imponeret over Beardymans unikke mundtøj, der allerede i introduktionen imiterer alt fra house til en grædende baby. Beatboxing har lagt grund til flere TED-optræderne, og forneden kan du se yderligere to, der også fortjener opmærksomhed.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Fans er ikke bare hovedløse forbrugere
Skrigende folkemængder, autografer og vilde crowdsurfs – hvis fansene får, giver de af hjertet. Forholdet mellem artist og fan syntes at være den vigtigste nøgle til succes – i hvert fald hvis man spørger Amanda Palmer, der har gjort stærkt brug af interaktion med sine fans gennem blogs og sociale netværk, hvilket i 2012 kulminerede i hendes fuldt ud crowdfundede album ‘Theatre is Evil’. Palmer fortæller rørende om, hvordan hun med sin duo The Dresden Dolls opdagede værdierne i den nære publikumskontakt, herunder hvordan hun fik udlånt musikudstyr, serveret mad eller endda fik lov at overnatte hos en fattige indvandrerfamilie.

I en tid hvor musik i større og større grad bliver udsat for piratkopiering, og hvor folk samtidig har mistet lysten til at betale for det gammeldags albumformat, må man begejstres over, hvordan Palmer alligevel har fået over 24.000 mennesker til at betale frivilligt for et album. Hendes grundidé er, at musikere ikke skal være urørlige stjerner, men derimod kunne agere midtpunkt i et medmenneskelig samvær.

Se hendes TED-talk og find ud af, hvorfor hun indleder med at stille sig op på en mælkekasse.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Det gale musiklaboratorium – kedsomhed og kreativitet
Kom med i det gale musiklaboratorium, når jazzkomponist Mark Applebaum præsenterer sit helt eget hjemmestrikkede musikapparat, der har til formål at skabe nye måder, hvorpå man kan lave musik. Applebaum har et dilemma: Han elsker musik, men synes samtidigt, at den kan være kedelig som bare fanden! Beethoven er monsterkedelig i sin originale form, men hvis man improviserer hen over hans musik, kan man skabe sit eget spændende udtryk, fastholder han.

Hans instrument består af søm, plastikslanger og forskellige former for messingkugler koblet op til et elektronisk lydsystem, for som udøvende kunstner føler Applebaum sig tvunget til at fostre ny musikalsk kreativitet, hvilket ikke nødvendigvis behøver at lyde godt. Blandt andet kan du se, hvordan han fik omdannet de danske S-Tog-stationer til et komplekst musikalsk nodesystem. Og hvis det ikke imponerer, kan du om ikke andet lade dig betage af den umanerlig smukke hårpragt, som Applebaum lægger for dagen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Verdens grimmeste stykke musik
Er det muligt at lave et stykke musik uden nogen form for repetition i det? Netop dette har teknologen Scott Rickard ved hjælp af kompleks matematikteori sat sig for at finde ud af. Her med det formål at kunne præsentere verdens grimmeste stykke musik. Argumentet er, at musik uden repetition ikke skaber genkendelsens søde klang hos sit publikum og derfor heller ikke vil forekomme smuk og vellydende.

Hør blandt andet, hvordan den østrigske komponist Arnold Schoenbergs fascination af ustrukturelle kompositioner eller sågar udviklingen af u-bådes lydnavigering har åbnet op for muligheden i at skabe fuldstændig mønsterfri musik. Find ud af, om Richard har fundet nøglen til at skabe det mest afskyelige stykke musik nogensinde ved at høre musikstykket i en dybfølt pianoudgave til sidst i TED-talk’en foroven, mens du nederst kan se en forunderlig grafisk video, der fortæller, hvorfor det egentlig er, at vi elsker repetition i musik.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Fremtidens computermusik
Bliv forført af den kinesiske computerforsker Ge Wangs inspirerende omgang med computergenereret musik, når han viser, hvordan computermusik kan være meget mere end kryptiske binærkoder. På sin egen sprudlende og kække facon fortæller han, at han ved hjælp af en salatskål fra IKEA har inkorporeret musikinstrumenter og instrumentale lyde i computeres lydsystemer og dermed skabt et såkaldt laptop-orkester, der virker ved fysisk navigering på diverse spil-controllers, hvorfra organiske klanguniverser genereres.

På uhøjtidelig manér forklarer han, at han på et vist niveau ikke rigtigt ved, hvad han laver, men at han dog ved, at han elsker det. Ligeledes kan du se, hvordan den rablende computernørd har forvandlet sin smartphone til en smukt lydende panfløjte.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Hvordan lytter vi bedst?
»Det hele handler om at skabe mening ud af lyde, og det er en mental proces«

Sådan forklarer kommunikationsekspert Julian Treasure, når han i sin TED-talk (nederst) giver fem bud på, hvordan vi lytter bedre i moderne tiders soniske overflod, som han mener har skærpet vores lytteevner. Det indbefatter blandt andet tre minutters stilhed om dagen, men også at kunne nyde hverdagens tilbagevendende lydindtryk. I følge Treasure handler det om tilstedeværelse – kan vi kende de forskellig lyde fra hinanden, forstår vi også bedre meningen med dem.

I Treasures TED-talk (foroven) præciserer han, hvordan forskellige lyde rent faktisk påvirker os både i fysisk og psykisk forstand. Særligt blive musik et fokus, når det handler om psykisk og følelsesmæssig påvirkning, men også eksempelvis fuglekvidder kommer i spil. Fugle, der synger, får os tilsyneladende til at føle beroliget og i indre balance. Treasure præsenterer blandt andet et skema, der er udviklet til netop at kunne designe lydlandskaber med bestemte sideeffekter.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af