Før S!vas: Seks rappere, der opfandt deres eget sprog

Sivas-Roskilde-Festival2-foto-Marcus-Andreassen-717x375-717x375
Fredag aften
kan man komme på en rejse til et helt unikt univers, der endda har sit eget sprog, når S!vas spiller sin ’d.a.u.d.a. II’-ep i DR Koncerthusets Studie 2. Og mens der nok er få, der har vendt sproget så meget på vrangen som S!vas, er han ikke den første rapper, der opfinder sin eget jargon. På en måde kan man argumentere for, at alle rappere til en vis grad skaber deres eget sprog, men der er alligevel nogle få, der gennem tiden har talt på en måde, der virker overrumplende original.

1. Wu-Tang Clan

Alt er egentlig blevet sagt om Wu-Tangs sværdsvingende rapstil, deres fascination af japansk kampsport og deres sprog, der først er totalt uforståeligt og senere totalt uimodståeligt. Staten Island hedder Shaolin Island hos klanen, at rappe er lige så drabeligt som kampsport, og crewet stimer omkring fjender som en sværm af dræberbier. Der er nok ingen andre crews, der på den måde er kommet ud af ingenting med en fuldstændig færdigformet æstetik, der også indbefattede det mest eklektiske og komplekse slangsprog.

Listen fortsætter på de følgende sider.

2. Cam’ron

Når Cam’ron rapper er det som om, han smager på ordene, og når han så spytter dem ud, har de skiftet betydning. Tracket ’Get ’Em Girls’ er et perfekt eksempel – fra den klassiske åbningslinje »I get the boosters boostin’ / I get computers ’putin« til følgende vanvittige linjer i andet vers: »Wrecks ’n Effects: zoom zoom in poon-poon / since the movie ’Cocoon’, had my Uzi platoon«. På Cam’rons måske bedste sang, ’Down And Out’, syrer han derimod helt ud i allitterationer: »We drinkin’ sake in a Suzuki / we in Osaka Bay« – prøv at sig det hurtigt uden at din tunge twister sig selv. Cam’rons sprog er i konstant bevægelse, ordene er altid ved at blive til noget andet, og det er en af de ting, der gør ham så fascinerende som rapper.

3. Snoop Dogg

Snoop Doggs legende sprogfordrejninger (»Fo shizzle my nizzle«) er nok den form for hiphop-sprog, der er efterlignet oftest. Vestkyst-rapperen er ikke længere den livsfarlige gangsta-rapper, som alle er bange for – Snoop er hele USA’s hashrygende onkel, der spankulerer gennem film og album med ubesværet elegance. Og ligesom den forhenværende gangster er blevet bredt accepteret og endda elsket, er hans ’izzle’-tale (der oprindeligt stammer fra 70’ernes afroamerikanske gadedrengesprog) også blevet popkultur. 

4. Malk de Koijn

Det er ikke kun amerikanere, der kan få sproget til at vende og dreje som en akrobat. Trioen fra Langestrand er måske den mest citerede danske rapgruppe nogensinde og det skyldes især, at deres tekster er fyldt med mærkelig slang og skæve vendinger, der tit er komisk direkte oversættelser af amerikansk gangster-rap. Resultatet er et næsten tegneserie-agtigt fantasiunivers, der er befolket af de mærkeligste mennesker og hvor der tales det skøreste sprog.

5. Mobb Deep

Newyorker-duoen kommer fra et ekstremt fortættet, intenst miljø: The Queensbridge Projects, Nordamerikas største sociale boligbyggeri. Resultatet af at bygge sådan en kunstig, koncentreret ghetto var, at der udviklede sig en helt særegen kultur, der i midt-90’erne skabte stjernerappere på stribe: Nas, Capone-n-Noreaga og Mobb Deep er fra denne del af New York. Og især sidstnævnte populariserede boligbyggeriets helt egen sprogbrug, der blev kendt som ’The Dunn Language’, fordi folk fra Queensbridge – eller QB som bydelen ofte kaldes – blandt andet sagde ’dunn’ om hinanden, i stedet for ’son’, som resten af New York brugte.

6. Shabazz Palaces

Seattle-duoen Shabazz Palaces er mystikere. Deres sprog giver ikke mening i klassisk forstand – det er fyldt af symboler, gentagelser og mærkelige lignelser. Det ene øjeblik påkaldes store mystiske øjeblikke med hentydninger til faraoer og religiøse figurer, det næste gentages ordet ’glitter’ fire gange som på nummeret ’Dawn In Luxor’, eller en række bynavne og tilsyneladende tilfældigt sammenslyngede ord reciteres monotont og rytmisk som på ’Cake’. Ligesom gamle religiøse tekster er meningen skjult et sted bag tykke skyer af tåge, og måske er det derfor, man kan høre dem igen og igen uden at blive træt af dem.

Læs også: Hiphop-historiens 10 mest dynamiske duoer

Læs også: Hiphoppens normbrydere: Syv nyere alternative hiphop-hovedværker

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af