Soundvenues guide til New York

I samarbejde med SAS Remap guider vi til vores sweetspots i verdens storbyer. Vores yndlingsbutikker, de vildeste klubber, gemte spisesteder, skæve barer og unikke hjørner af byen, andre turister overser. Velkommen til vores New York.
Soundvenues guide til New York
Foto: Ryan Shorosky

Musik & film
CAKESHOP01(HIGHRES)

Cake Shop
På Cake Shop kan du tage en vegansk muffin og en kop myntete med til punkkoncert. Det lille spillested i East Village har bar og café på førstesalen, og i kælderen er der alternative rockkkoncerter, spoken word og oplæsninger. Om natten er der dj’s og dans. På Manhattan er langt de fleste steder dyre og polerede, men på Cake Shop har man en fornemmelse af at være tilbage i en svunden tid, hvor Manhattans østside var fuld af beskidte besættere, der lugtede af sved og ikke af Chanel.
152 Ludlow St, Manhattan

Baby’s All Right
Baby’s All Right er lige dele natklub, spillested, restaurant og café. I weekenden kan du få brunch med bottomless mimosas til en rimelig penge, og om aftenen kan du efter at have spist manøvre dig ind i baglokalet, hvor bands spiller op for en altid pakket sal fuld af svedende brooklynites. Koncertsalen bliver i øvrigt helvedes varm, som natten skrider frem, så lad store tasker og varmt tøj blive hjemme. Programmet er alsidigt med alt fra etiopisk funk til sagte folk-sangerinder, og dansegulvets brædder er designet efter labyrinten i ’The Shining’. Ikke at det betyder noget som helst, men det er da meget sejt?

Rough Trade NYC
I en gammel lagerhal i det nordlige Williamsburg har det legendariske London-pladeselskab Rough Trade Records skabt en kombineret pladebutik og spillested. Selvom man kan få timer til at gå i butikken, hvor pladerne er til den dyre side og udvalget af brugte vinyler er begrænset, skal man nærmere komme for spillestedet. Koncertsalen lige akkurat så lille, at man altid ender med at få en intim koncertoplevelse med godt udsyn. Hvis du er hurtig på tasterne, kan du måske nå at score billetter til en af forårets koncerter med blandt andre Little Simz, Field Music og Ought.
179 East Houston Street, Manhattan

BAM
Brooklyn Academy of Musics program rummer både film, musik, teater, dans, opera, kunst og talks. Det over 150 år gamle kulturhus, landets ældste, har hjemme i tre bygninger i smukke Fort Greene. I 1883 læste Mark Twain historier højt, og i 1940 holdt Franklin D. Roosevelt tale her med over 2.500 tilhørere indendørs og 6.000 mennesker stuvet sammen på gaden. Stedet rummer meget historie og en stolt tradition for at prioritere et progressivt program. Kulturhuset holdt eksempelvis i 2014 Black History Month med koncerter, film og intellektuelle talks. Du finder store navne inden for alle kunstarter her, men som oftest også et smallere og mere avantgarde alternativ.
30 Lafayette Ave, Brooklyn

BargeMusic
Det er en hel særlig form for lykke, man kan finde ombord på denne pram under Brooklyn Bridge med et vindue til Manhattans nattehimmel og lys, lyden af kammermusik og en svag vuggen fra bølgerne. Den 30 meter lange båd, der tidligere fragtede kaffe, har vundet stor anerkendelse for både opførelser af klassiske mesterværker i verdensklasse, samt stedets innovative ‘Here and Now’-serie, der præsenterer avantgarde ensembler og mere udfordrende komponister. Stedets kurator, Mark Peskanov, er altid til stede til at modtage gæsterne, der aldrig overstiger 200 i antal. Husk at reservere pladser.
Fulton Ferry Landing, Brooklyn

Film Forum
I filmverdenens yndlingsby er Film Forum den cinefiles foretrukne biograf. Med udenlandske kunstfilmpremierer, dokumentarer og et fornemt repertoire af filmklassikere fra Truffaut og Orson Welles til Satyajit Rays ’The Apu Trilogy’ og en serie fremvisninger under titlen Hollywood’s Dangerous Dames. Der er andre steder i byen, hvor du kan se de nyeste indiefilm (fx The Angelika Film Center og IFC), men det er kun i Film Forum, at du kan sætte dig til rette i sædet og overhøre to gamle mænd på rækken bag dig debattere, hvilken filmdiva fra 40’erne, der er den vigtigste.
209 W Houston St, Manhattan

Natteliv
MARIESCRISIS01(HIGHRES)

Marie’s Crisis
På Manhattan, hvor bartendere bliver kaldt mixologists, er der noget ganske opløftende ved en bar, der fokuserer på de simple ting i livet: Musicalsange. At træde ind i Marie’s Crisis er som at blive transporteret direkte tilbage til en anden æra i West Village. Hver aften samler grupper af mennesker – oftest mange af dem bøsser – sig i en ring omkring klaveret og synger med på alle klassikerne fra Broadway – ’Sound of Music’, ’Les Miserables’, ’Cats’. Bartenderne tager nogle af soloerne, ikke altid lige rent, men du kommer alligevel for hyggen og ikke den kunstneriske kvalitet af musikken. Husk masser af kontanter, hvis du har tænkt dig at komme med forslag til pianisten.
59 Grove Street, Manhattan

Bossa Nova Civic Club
Under M-toget, der løber i en larmende linje over dele af Brooklyn-kvarteret Bushwick, finder du Bossa Nova Civic Club, der spiller house, techno og a variety of yet to be named dance music, som de selv skriver på deres website. Klubben tiltrækker store dj-navne, men også anerkendte visual artists lægger vejen forbi. Du kan købe dig en Club Mate med vodka for bare ni dollars, som var det Berlin, og der er stor set garanti for en aften fri for bros og andre Manhattan-typer. Og så er der røgmaskine, og dansegulvet er fyldt. Hvad mere kan man ønske sig?

Ladyfags Holy Mountain-fester
Under modeugen i 2014 chartrede modeskaberen Alexander Wang en bus og transporterede 100 af sine udvalgte venner fra Manhattan til en lagerhal i Bushwick, hvor Ladyfag holdt en af sine fester. Den berømte festpromotor kan tiltrække alt fra straight til drag, ung til gammel, queer og midt imellem. Og festerne er som små showcases for byens elite-dj’s og kunstnere. Forvent avantgarde lasershows, imponerende gimmicks som gamle brændende biler, neonlysinstallationer og letpåklædte dansere i bure. Ud over Holy Mountain holder Ladyfag også fester under navnene 11:11 og Shade.
Skiftende locations

Bill’s Place
Den intime speakeasy blev født under forbudstiden, hvor Harlem var stedet, man altid kunne finde alkohol og jazz. Det var her hos Bill, at Billie Holiday fik sin start, og store navne som Fats Waller var ofte at finde på scenen. Det er svært ikke at blive håbløst nostalgisk efter en tid, som du på ingen måde var en del af, når musikerne indtager scenen, i hvad der ligner en hjemlig stue på førstesalen af en brownstone i Harlem. Det koster 20 dollars at komme ind, men til gengæld kan du medbringe din egen alkohol, så entreen betaler sig hurtigt ind.
148 W 133rd St, Harlem

Hot Bird
Hvis du leder efter kærlighed, eller måske bare en bar-flirt, er Hot Bird ikke noget dårligt bud. Alle de hippe unge er for længst forsvundet fra Manhattan, og med milliondyre (i dollars vel at mærke) højhuse, der hastigt rejser sig ved Williamsburgs flodbred, med dertilhørende hævede huslejer og barpriser, er de unge og smukke tvunget længere ud i bydelene. Clinton Hill er et historisk afroamerikansk kvarter med charmerende brownstones og bare 25 minutters subwaykørsel fra Manhattan. Og Hot Bird, der ligger i et nedlagt bilværksted er proppet med mennesker i weekenden. Stedet har massevis af udendørs siddepladser, en udtalt politik imod at tage babyer med, og du kan tilmed snacke barbecue, når du har fået rigeligt med IPA’er.
546 Clinton Avenue, Brooklyn

Pat Parties at Union Pool
Union Pool er et kødmarked, men et sjovt et af slagsen. Der er altid pakket til renden med hippe unge efter klokken 22, både i baren hvor der er dj’s, i baggården hvor du kan stille sulten i stedets taco-truck og i baglokalet hvor der tit er live-musik. Én aften er dog noget sjovere end de andre: De såkaldte PAT Parties tiltrækker et godt slæng af LGBTQ-folk, og det er JD Samson, der holder de populære queer dance parties. Hold øje med Union Pools website eller følg PAT Parties på Facebook.

Mad
nomwah1

Nom Wah Tea Parlor
Den velansete kinesiske restaurant ligger i en lille gangster-gyde i Manhattans Chinatown, og Nom Wah Tea Parlor ligner, med sit uforandrede skilt og facade, at den ikke har forandret sig siden den åbnede i 1920. I familien Tangs gule spisesal bliver du høfligt vist hen i en bås med rød- og hvidternede duge, og her krydser du din bestilling af på en checkliste. Afvent derefter at blive overdænget med retter til utroligt lave priser. Det er dim sum, befriende uprætentiøst, men samtidigt helt vildt velsmagende. Sørg for at få mindst et par roast pork buns ($1.25) og dumplings – eksempelvis shrimp and snow pea leaf ($3.50). En anden lækker ret er turnip cake ($2.50)

Amy Ruth’s
På sydstatsrestauranten Amy Ruth’s er alle retter opkaldt efter afroamerikanske helte, som det hører sig til, når man befinder sig midt i Harlem, en spytklat fra Malcolm X Boulevard. Du kan for eksempel købe dig en ‘The Assemblyman Keith Wright’ (kalkunvinger) eller den simple fried chicken, ‘The President Barack Obama’, til 15 dollars. Min favorit er ‘The Rev. Al Sharpton,’ (belgiske vafler og kylling) en klassisk tallerken soulfood, der får dig til at hælde sirup på din friturestegte kylling – and like it! Stedet er meget sparsommeligt indrettet, velbesøgt af lokale og en grund til at besøge Harlem.
113 W 116th St, Harlem

Jean-Georges
Der er kun to andre restauranter i hele New York City, som Michelin-guiden og New York Times kan blive enige om, er blandt de allerbedste. En af dem er Jean-Georges (med henholdsvis tre og fire stjerner) hvor du med vinduer fra gulv til loft kan spise retter af verdensklasse og se ud på Columbus Circle og Central Park imens. Restauranten er fuld af kvarterets jakkesæt, der gladeligt smider bunker af penge efter skulpturelle anretninger, men Jean-Georges er faktisk til at betale, hvis du besøger stedet midt på dagen og får den ret så betalige prix fixe-frokost til 58 dollars. Menuen er steget 20 dollars på to år, så skynd dig!
Trump Hotel Central Park, Manhattan

Biryani Cart
Der er masser af turistattraktioner i Midtown, så hvis du bliver sulten på vej hjem fra MOMA eller på vej til en forestilling på Broadway, kan du med rette slå vejen forbi Biryani Cart på hjørnet af 46th og 6th Avenue. Den lille indiske food-truck lever af at sælge hurtig frokost til kvarterets slips og spadseredragter, så gør ligesom dem: Køb et par kati-rolls og tag dem med til Bryant Park, der ligger bare fire gader derfra. Her kan du slå dig ned på græsplænen og føle dig meget lille midt imellem alle byens skyskrabere. Parken har forresten også gratis wifi!
W 46th St, New York, Manhattan

Diner
Den lille, intime restaurant ligger på et hjørne under Williamsburg Bridge, og beliggenheden ligner mest af alt en scene fra en af Woody Allens newyorker-film. Du kan se subwayen komme over broen til den ene side og skimte Manhattans skyskrabere til den anden. Selvom restauranten ligger i en gammel diner-vogn fra 20’erne, er det bestemt ikke en klassisk diner. I stedet serveres der mad af høj kvalitet til matchende halvhøje priser ($35 for en steak), stærke gode drinks og delikate forretter (sardinerne!). Der er ingen fast menu, restaurantens kuriøse kendetegn er nemlig, at tjeneren skriver dagens menu på papirdugen med kuglepen, når gæsterne har sat sig.
85 Broadway, Brooklyn

Paulie Gee’s
Paul Giannone hade egentligt et velbetalt job i IT-branchen, men han brugte al sin fritid på at anmelde pizzaer online. En dag fik han nok og uden nogen egentlig professionel erfaring med at lave mad, besluttede han sig som 56-årig for at sige op og i stedet at åbne en restaurant, hvis pizzaer skulle kunne måle sig med verdens bedste. Han åbnede Paulie Gee’s i Greenpoint, og stedet er senere blevet udråbt til at have New Yorks bedste pizza af flere magasiner. Derfor kan man snildt forvente en halv til en hel times ventetid. Til gengæld kan du også forvente fantastisk god pizza, og at indehaver Paul personligt sørger for at hilse på alle gæsterne og fortælle dem lidt detaljer om den pizza, de spiser.
60 Greenpoint Ave, Brooklyn

Russ & Daughters
Delikatessebutikken på Lower East Side er en institution i byen, og bag disken finder du mænd og kvinder iført kitler – som har de stået lige præcis der og fileteret laks til kvarterets jødiske naboer siden stedets åbning i 1914. Den jødiske madkultur har en del tilfælles med den nordiske, så for danskere, der er bosat i USA, kan besøget varme om hjertet bare ved synes af saltet og marineret fisk. Få dig en plain bagel med Nova lox, kapers, rødløg og creme-cheese. Du kommer til at stå i kø for det, men det er en del af charmen, og du kan lige så godt lære at leve med det, for sådan er New York.
179 East Houston Street, Manhattan

Shopping
THREELIVES02(HIGHRES)

Three Lives & Company
Denne bogbutik i Greenwich Village, opkaldt efter Gertrude Steins første novellesamling, er en vidunderlig lille tidslomme, som du træder ind i gennem en knaldrød dør på hjørnet af 10th Street og Waverly Place. Stedet behandler bøger som små værdifulde artefakter, og samlingen er kurateret med stor omtanke: Her finder du ikke alt, men du finder det bedste. Gør dig selv en tjeneste og bed om hjælp til at finde en god bog, også selvom du ikke lige ved, hvad du leder efter. Stedets ansatte er begejstrede og vidende.
154 West 10th Street, Manhattan

B&H Camera & Film
Uanset om du går op i fotoudstyr eller ej, er B&H et besøg værd. Stedet er USA’s største uafhængige foto- og videobutik og dagligt 5.000 kunder gennem døren. Butikken strækker sig over 6.500 kvadratmeter, og alle ansatte har stor viden om fotogear. Den ligger kun en enkelt gade fra the High Line, så hvis din rejsefælle ikke er til gear og grej, kan du sætte dem af på en bænk med udsigt over Hudson River og selv gå på rov.

Fabulous Fanny’s
Er du på udkig efter briller eller solbriller, mens du er i byen, er Fabulous Fanny’s det helt rigtige sted at tage hen. Du ender måske ikke ligefrem med at sporte dit Fanny’s-fund hvor som helst, for brillerne her i butikken er ikke for konservative shoppere. Du kan til gengæld finde alt fra stel fra den victorianske æra, til kæmpestore 70’er-stel, og de har efter sigende stel tegnet af en designer, der også leverede til George Washington og Thomas Jefferson. Så hvis du leder efter Founding Father-looket, er du kommet til det rette sted. Og hvis du generelt godt kan lide genbrug, er du endt i det hele rigtige kvarter, for East 9th Street er pakket med vintagebutikker.

Fish’s Eddy
Denne køkkenbutik er en institution i lokalområdet og pakket fra gulv til loft med både vintage-stel og masser af nye varer – alt fra viskestykker til excentrisk køkkenudstyr. Du kan få dig en smuk flødekande til 13 dollars eller et viskestykke med design af Charley Harper, der især var populær i midten af forrige århundrede. Men det, som folk virkelig kommer for, er det politiske køkkenudstyr: Hvad med en President Hillary-kop eller, hvem ved, nogle Donald Trump-kondomer (“I’m huge!”)? Du kan også finde ekstreme mængder af New York-merchandise, og Fish’s Eddy er et godt sted at købe gaver med hjem til vennerne, både dem fra Brooklyn og dem fra Bornholm.
889 Broadway, Manhattan

Printed Matter
I denne Wall Street-æra har byens kunstnere ikke længere et helt naturligt hjem i hjertet af Manhattan, men her yderst i Chelsea er der ingen tvivl om, at undergrundskunst lever i bedste velgående. Printed Matter blev grundlagt i 1976 af et kunstnerkollektiv, og stedet er mange ting: En butik at købe kunstbøger i, et galleri og en non-profit-organisation dedikeret til at fremhæve nye stemmer i kunsten. Butikken har for nyligt fået nye lokaler, og her kan du bruge lang tid på at gå på jagt på hylderne, bladre igennem chapbooks og udforske kunst langs væggene. Køb lidt, det går til et godt formål.
231 Eleventh Avenue, Manhattan

Sweetspots
EASTRIVERFERRY04

East River Ferry
Med blå himmel foroven, en førsteparkets udsigt til Manhattans skyline og uden en eneste subway-preacher i miles omkreds, udgør en færgetur med East River Ferry et poetisk modstykke til den normale New Yorker-pendlen i den sardinpakkede undergrund. På din sejltur fra Wall Street, langs Brooklyn og Queens havefronter til Midtown Manhattan kan du tilmed opleve det usædvanlige: Indfødte newyorkere der smiler, instagrammer og ser slet og ret glade ud.
Wall Street, Pier 11, South St, Manhattan

Rockaway Beach
Åh, sommer i New York. Når du har fået nok af museer og subway-saunaen, skulle du tage og smutte på stranden. I de senere år er Rockaway Beach opstået som et slags satellit-Williamsburg i weekenderne. Med masser af små restauranter, hvidt sand og til tider store og sjove bølger fra Beach 96 til Beach 106 er der god grund til at tage subwayen derud. Tag til Beach 105 og find baren Caracas Arepa, hvor der både er fantastisk venezuelansk mad og gode drinks (Micheladas med limesaft, salt, øl, Tabasco og Worcestershire Sauce!) og en dj, der spiller hele eftermiddagen. Om aftenen er der fest, og du vil aldrig have lyst til at tage hjem igen.
106-01 Shore Front Parkway, Queens

The Frick Collection
Der er masser af steder i New York, hvor du kan finde storslået kunst – inklusive de kunstnere, du finder på The Frick: Titian, Rembrandt, Degas. Men intet andet sted i byen kan du vandre igennem et fremmed menneskes stue, imens du kigger på værkerne. Og hvilke stuer! Det er muligt, at man helst ikke må sætte sig i møblerne, og at der ikke lige er ild i pejsen hos Henry Clay Frick (1849-1919), men ikke desto mindre er det en kunstoplevelse i sig selv at gå igennem palæet fuld af persiske tæpper og antikviteter.

New York Botanical Garden / Bronx Zoo
Tag fra Grand Central Station med Metro North til Botanical Gardens-stationen i Bronx, og på bare 35 minutter er du fuldkommen ude af byen. Sådan føles det i hvert fald, når du går igennem den enorme og enormt smukke botaniske have. Kommer du, imens kirsebærtræerne blomstrer, får du endnu mere for pengene. Når du har set haven, kan du fortsætte i Bronx Zoo, der åbnede i 1899 og er blandt USA’s største zoologiske haver. Bronx River løber langs den 200 tønder store park, og haven er blandt andet kendt for sin Congo Monkey Forest, den største menneskeskabte regnskov i verden.

Red Hook
Hop på IKEA-færgen og besøg skibsfartskvarteret Red Hook i Brooklyn, der føles som en gammel havneby. Du kan stadig finde efterladenskaber fra sømændenes storhedstid, som baren Sunny’s med bluegrass-jam hver lørdag. Gå en tur ned ad Vant Brunt Street, der rummer et miks af kunstgallerier, barer, fornemme smykkeforretninger og restauranter. Ved vandet finder du Steve’s Keylime Pie, hvor du skal og spise et stykke kage på en af bænkene med udsigt til Frihedsgudinden. Skinner solen, så besøg taco-trucks’ne ved Ball Fields og spis en taco i selskab med kvarterets latinamerikanere, der hver weekend griller med deres familier i den lille park.
Red Hook, Brooklyn

Koreatown
Midt på Manhattan er der et par gader, hvor alle skilte er skrevet på koreansk, og hvor der i weekenderne er propfyldt med restaurantbesøgende og karaokeivrige mennesker. En omgang korean barbecue er alene grund til at besøge Koreatown. Er det frokosttid, så læg vejen forbi Woorjib, og kommer du til aftensmad, så besøg Jongro BBQ. Når du har spist, skal du finde vej til Gagopa Karaoke Bar, hvor du sammen med dine venner kan leje dit helt eget, oftest meget farverige karaokerum. Det er BYOB (bring your own booze), så husk en sixpack.
Koreatown, Manhattan

Læs også: Soundvenues guide til Berlin

Se vores anbefalinger på Remap her

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af