Jens Ole McCoy: Her er mine fem yndlingssoundtracks

Jens Ole McCoy: Her er mine fem yndlingssoundtracks

Ukendt Kunstner er lige så stille ved at fase ud, men det betyder heldigvis ikke, at vi får en pause fra Jens Ole McCoys producermagi, der netop nu kan opleves i Fenar Ahmads actionbrag af et hævndrama: ‘Underverden’. McCoy har stået for filmens score, der får sin helt egen udgivelse den 25. januar.

Vi tog en snak med McCoy om de fem soundtracks, der har inspireret ham allermest ­– hvor lyden og musikken bærer næsten lige så meget af filmen som filmen selv.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ‘Twin Peaks’ (Angelo Badalamenti, 1990)

»Det var første gang, det gik op for mig, hvor stor en del lyden i serier og film egentlig kan betyde, fordi det bidrager så meget til hele stemningen. Når jeg tænker tilbage på den stemning og underlige vibe, man ryger ind i, når man ser ‘Twin Peaks’, er det lige så meget musikken, som det er temaerne derfra, jeg tænker på. Det er så filmagtigt, som det kan blive. Det er vildt, man kan få musikken til at blive så stor en del af det endelige produkt. Det er jeg meget fascineret over«.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ‘Pusher’-filmene (Peter Peter, 1996-2005)

»Jeg har måske ikke tænkt lige så meget over det, men når jeg tænker tilbage på ‘Pusher’-filmene, er det noget, der fylder meget. Det er et lidt mere råt, rocket udtryk. Det fungerer virkelig, og det supplerer filmen godt, at den har en lydside, der er lige så rå som filmen. Og så er det meget sejt, at det er Peter Peter, der har været lydmand på dem alle tre«.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ‘Scarface’ (Giorgio Moroder, 1983)

»Det er et virkelig overdrevet soundtrack, der er til den film. Der bliver ikke sparet nogen steder – det er fuld smadder, full on, rent 80’er-helvede. Det er også det, der gør den film så legendarisk på en eller anden måde – den er rimelig fandenivoldsk. Det er soundtracket også. Det er meget utraditionelt. Der er virkelig bare smæk på, og man er ikke bange for, det lyder grimt eller bliver for meget«.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ‘It Follows’ (Disasterpeace, 2015)

»Jeg faldt over den helt random, fordi jeg havde hørt, den var fedt lavet. Det var den så også, men det var nok mest soundtracket, jeg var oppe at køre over. Den sætter en stor del af stemningen i filmen. Det hele er mere moderne, synth-agtigt, og det er virkelig flot produceret. Det har en stemning, der passer perfekt og bærer filmen 100 procent. Det er svært at lave sådan noget musik. Det skal være simpelt og passe til filmen, men den måde, Disasterpeace har perfektioneret lydbilledet på, er ret vildt. Det er kvalitetsmæssigt helt i top«.

»Gysermusik er nogle gange bare noget, der skal lyde ubehageligt og suspense-agtigt, men det kan også godt være meget mere melodiøst – og det er dét element af gysermusik, han har leget lidt med. Det lyder sygt moderne, samtidig med at det er super old school. Masser af retro-synth, der leger med elementer af mere moderne, elektronisk produktion. For mig at se er det en moderne version af et virkelig, virkelig godt soundtrack«.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ‘Drive’ (Cliff Martinez m.fl., 2011)

»Det var en kæmpe oplevelse for mig at se den film, også fordi jeg nød musikken enormt meget. Jeg så den i biografen, og der var virkelig fuld effekt. Det er igen en meget elektronisk, synth-baseret lyd, som i mine øjne passer virkelig godt til mørke film. Musikken i filmen og soundtracket dertil er enormt velproduceret – et godt eksempel på, at hvis man laver noget synth-båret, bruger meget tid på det, og får det til at lyde rigtig godt, så fungerer det for vildt, helt overvældende – især i biografen«.

Har disse soundtracks inspireret dig i dit arbejde med soundtracket til ‘Underverden’?

»Ja, det vil jeg mene. ‘Drive’ har måske mere været inspirerende i forhold til musikproduktion, jeg har lavet ved siden af film. Men lige til ‘Underverden’ har jeg haft nogle af de ting fra ‘It Follows’ i hovedet, fordi jeg var meget imponeret over den måde at lave det på. Så den har 100 procent været en inspiration – måske ikke så direkte, men det er i hvert fald noget, jeg har taget med«.

»Jeg tror, at der er mange, der har været inspirerede af den måde at lave musik på, som der er i eksempelvis ‘Drive’ og ‘It Follows’ – de to nye, jeg har på listen. Det er et nyt, moderne format, der fungerer vildt godt«.

Læs interview: ’Underverden’-instruktør Fenar Ahmad: »Jeg vil være dansk films Zlatan – 100 procent«

Læs også: Vi kårer: De otte bedste soundtracks fra 2016

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af