Post Malones 10 bedste sange – og hvad de siger om hans udvikling fra joke til superstjerne

Det er en af verdens største hiphopstjerner, der gæster Royal Arena på lørdag. Men det har langt fra været selvskrevet, at Post Malone skulle nå så langt. For i lang tid blev rapperen set som lidt af en joke og et one-hit wonder. Vi har udpeget rapperens hidtil 10 stærkeste sange – de er præsenteret kronologisk og beskriver, hvordan Posty har udviklet sig til en global superstjerne.
Post Malones 10 bedste sange – og hvad de siger om hans udvikling fra joke til superstjerne
Post Malone. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

Post Malone har aldrig været helt nem at regne ud.

Først virkede han som et one-hit wonder, da han havde svært ved at leve op til succesen, han fik med gennembrudssangen ‘White Iverson’. Så begyndte han at tale om, at han egentlig ikke så godt kunne lide hiphop og prøvede kræfter med ballader som ‘I Fall Apart’. Andre gange kunne han gå i en helt anden grøft og lave klubbet trap-musik med folk som Lil Yachty eller r’n’b-fløde med Jeremih.

Men nu, i 2019, har vi omsider et relativt klart billede af, hvad en typisk Post Malone-sang er. Det er den der melankolske banger, der kan fungere som festmusik, men hvis grundstemning egentlig er en følelse af savn og bedrøvelse. Posty er den storsmilende feststarter, der bunder shots, men kniber en lille tåre, når ingen kigger.

Sådan var stemningen til dels allerede på ‘White Iverson’, og sådan er det også på de stærkeste sange fra 2018-albummet ‘Beerbongs & Bentleys’. Men den grundtone er langt fra statisk: Post Malone har drejet sin stil i mange forskellige retninger og ofte eksperimenteret med formen. Og han har samtidig måttet kæmpe hårdt for at blive anerkendt i et hiphopmiljø, der tit så på ham med en stor portion skepsis.

I anledning af rapperens koncert i Royal Arena 2. marts har vi kåret hans 10 bedste sange.

OBS: Listen er ikke rangeret – sangene er præsenteret kronologisk for at fortælle historien om Post Malones udvikling fra joke til superstjerne.

1. ‘White Iverson’ (2015)

Det utrolige er, hvor tidssvarende ‘White Iverson’ stadig lyder i dag. Tilbage i 2015 kunne man føre noget af melankolien tilbage til indflydelser som The Weeknd og Drake, mens autotune-brugen også var populær takket være folk som Future og Fetty Wap. Men nu, i 2019, kan man alligevel høre, at Post Malone rammer en helt speciel følelse på ‘White Iverson’. Det er her, han grundlægger den blanding af klubbanger og emo-rap, der stadig er hans kendetegn, og som siden har været med til at inspirere en generation af bedrøvede rappere.

2. ‘Too Young’ (2015)

‘Too Young’ er med på ‘Stoney’-albummet fra december 2016, men sangen udkom faktisk allerede i april 2015, kun få måneder efter ‘White Iverson’. Og ‘Too Young’ er til dels et vellykket forsøg på at gentage succesen. Men her går Post Malone derudover all-in på melankolien, hvilket gør nummeret til den første i en række sange gennem karrieren, der søger ind mod kernen af hans ulykkelighed. Det er blandt andet forbilledet ASAP Yams’ død, der besynges i en sang, der viser en endnu relativt ukendt Post Malone, der netop har fundet sin lyd.

3. ‘Boy Bandz’ (2015)

Det føles som en evighed siden, men på et tidspunkt var det på ingen måde oplagt, at Post Malone skulle være en gigantisk popstjerne. I tiden efter ‘White Iverson’ prøvede han for eksempel kræfter med både trap og r’n’b på blandt andet det rodede mixtape ‘August 26th’.

En af de klart stærkeste og mest anderledes sange fra den tid er ‘Boy Bandz’ fra slutningen af 2015; en døsig, henkastet banger, der bruger boybands som metaforer for smykker. Den er produceret af den undergrundskendte r’n’b-producer Shlohmo (som han måske har mødt gennem den fælles samarbejdspartner Jeremih), og resultatet er en del mindre poppet og mere tilbagelænet end rapperens andre sange. ‘Boy Bandz’ viser en kunstner, der ikke er bange for at eksperimentere – og det har været kendetegnende for Post Malone lige siden.

4. ‘I Fall Apart’ (2016)

Der har som sagt altid været en snert af melankoli i selv Postys mest festlige øjeblikke. Men ‘I Fall Apart’ er hans første store ballade, hvor han forsvinder helt ind i følelsen af at være knust. Hans karakteristiske vibrato-vokal sitrer sig igennem omkvædets knuste »I fall apart«-udråb, og det viser sig faktisk, at den ellers så goofy rapper er ret fantastisk til at lave selvudleverende, knuste kærlighedssange – hvilket han igen beviste i 2018 med ‘Beerbongs & Bentleys’-tracket ‘Stay’.

5. ‘Congratulations’ feat. Quavo (2016)

Det sjove ved ‘Congratulations’ er, at sangen handler om at have opnået så stor succes, at alle lykønsker én. Men i virkeligheden var det først med dén sang, at Post Malone for alvor brød igennem til en større stjernestatus. For selv om rapperen havde fulgt ‘White Iverson’ op med stærke sange som den melankolske ‘Too Young’, manglede han en sang, der for alvor brød igennem.

Det var først med den her selvfejrende og meget succesfulde sang (der i øvrigt gæstes af Migos-medlemmet Quavo, der peakede kommercielt på det her tidspunkt), at vi begyndte at møde megastjernen Post Malone.

6. Lorde feat. Khalid, SZA & Post Malone ‘Homemade Dynamite (Remix)’ (2017)

Det er måske det mest Pos Malone-agtige kompliment, når rapperen slutter sit vers på dette mega-remix med den ligefremme linje: »You know I think you’re awesome, right?«.

Sætningen indkapsler rapperens charme: Han er ligefrem, oprigtig og en smule klodset, og det er det, der gør ham så menneskelig. Det sangbaserede vers på ‘Homemade Dynamite’-remixet viser desuden, hvor god rapperen er til at manøvrere mellem genrer som hiphop, pop og rock.

Man bliver mindet om, at Post Malone jo primært er et internetbarn, der fra starten har remixet Fleetwood Mac og hyldet Bob Dylan det ene sekund for så at lave tracks med trap-artister som Lil Yachty og Quavo det næste. Dermed er han den perfekte rapartist til tidsalderen, hvor internettet sammenblander alle stilretninger.

7. ‘Rockstar’ feat. 21 Savage (2017)

‘Congratulations’ åbnede døren til stjernestatus, men det er ‘Rockstar’, der fjerner alle tvivl. Herfra lever vi i Post Malone-æraen.

Det her er unægteligt bare en stor sang: Catchy uden at være overdrevet poppet, og mainstream uden at rapperens typiske lyd går tabt. Faktisk er det mere som om, mainstreamen er rykket tættere på Post Malone. Syngende flows, rockstjerneattitude og tekster om at poppe piller – Post Malone har altid lydt sådan, men med frembruddet af emo- og Soundcloud-rap er det som om, hele verden er klar til en sang som ‘Rockstar’. Herfra er Post Malone ikke længere hiphop-outsider, men et form for stilmæssigt centrum for genren.

8. ‘Better Now’ (2018)

Det her er tæt på at være den perfekte Post Malone-sang. ‘Beerbongs & Bentleys’-tracket tager den drømmende stemning fra ‘White Iverson’, men skaber en storladen, personlig fortælling om at lade som om, man har det fint, selv om ens livs kærlighed netop er forsvundet.

»You know I say that I am better now, better now / I only say that ’cause you’re not around, not around«, synger han i omkvædet, mens andre passager handler om, at han drikker øl for at glemme, eller trist konstaterer, at ekskærestens nye fyr virker »pretty cool«. Den smådrukne slacker slipper følelserne løs og virker sårbar som aldrig før – som om han har blandet lyden fra ‘White Iverson’ med følelserne fra ‘I Fall Apart’.

9. ‘Sugar Wraith’ (2018)

Alle Post Malone-elementerne går op i en højere enhed på ‘Sugar Wraith’: Det svævende beat, den sitrende vibrato på omkvædet, den melankolske undertone gennem hele sangen.

Men der sker samtidig også noget mere på ‘Beerbongs & Bentleys’-lukkeren: For nærmest første gang i karrieren er der en ubekymrethed at spore her, som om det hele nu alligevel går meget godt. ‘Sugar Wraith’ handler om at køre ud i natten uden sorger, og efter et album fyldt med hjertesorg og ensomhed, føles det ekstremt befriende, når Post Malone får lov til at holde fri fra tungsindet og kaster sig ud i natten: »Put your arms around me, baby / I just want to fly, make it last before we die«.

10. ‘Sunflower’ med Swae Lee (2018)

‘Sunflower’ skal med på denne her liste, fordi den udstråler én ting: Overskud.

Rapperen, der tidligere havde svært ved at følge op på ‘White Iverson’-succesen, spytter nu det ene hit ud efter et andet. Selv et track som ‘Sunflower’, der er lavet til Spider-Man-animationsfilmen, er pludselig et verdenshit. Og det er også passende, at sangen er lavet med Swae Lee fra Rae Sremmurd, som Post jo har samarbejdet med flere gange før. For netop Rae Sremmurd-rapperen er nok den, der i højeste grad har taget Post Malones lyse sangflow til næste niveau.

Så ja: ‘Sunflower’ er måske ikke den vigtigste sang i Post Malones diskografi. Men den illustrerer perfekt, hvor meget solen lige nu skinner på den charmerende rapper med de strålende guldtænder.

Læs også: Spoiler alert: Det kan du forvente til Post Malone i Royal Arena

Læs også: Hold øje med Post Malones turnémakker Roddy Ricch: Ghetto-klagesange med sjæl og hjerte

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af