Musikforlaget bag Eminem sagsøger Spotify – kan ende i massivt erstatningskrav

Musikforlaget bag Eminem sagsøger Spotify – kan ende i massivt erstatningskrav
Eminem i '8 Mile'.

Eminem har mere end 32 millioner månedlige lyttere og mange sange med over 100 millioner streams på Spotify, men nu er rapperens musik på platformen blevet genstand for et søgsmål om ophavsret, kompensation og sågar forfatningsstridighed, rapporterer The Hollywood Reporter.

Eminem selv har ikke part i søgsmålet, og hans talsperson har udtalt til The Verge’, at rapperen var ligeså overrasket over nyheden som alle andre. Det er nemlig ikke Eminem, men musikforlaget Eight Mile Style, der ejer rettighederne til hans tidlige repertoire, der har indgivet et omfangsrigt søgsmål mod Spotify.

Her påstår Eight Mile Style, at Spotify har udbudt streaming af omkring 250 Eminem-sange uden at have indhentet de korrekte tilladelser hertil. Forlaget påstår også, at de kun er blevet sporadisk kompenseret med små beløb, der ikke kan være tilsvarende de mange streams, Eminems materiale har opnået hos Spotify.

Eight Mile Style mener, at Spotify forsætligt har omgået lovkravene på området ved at placere Eminems musik i en kategori kaldet ’Copyright Control’, der er beregnet til sange, hvis ophavsret endnu er ukendt. Forlaget kalder det absurd og karakteriserer det om ikke andet som en grov forsømmelse, at streamingtjenesten tydeligvis ikke har gjort en tilstrækkelig indsats for at undersøge ophavsrettighederne til store hits som blandt andet ’Lose Yourself’ – en sang, der som bekendt er skrevet til filmen ’8 Mile’, der jo altså ret åbenlyst deler navn med forlaget.

Selve søgsmålet indeholder flere supplerende påstande om, at Spotifys adfærd er i strid med ikke alene den nyligt vedtagede ’Music Modernization Act’, men også selveste den amerikanske forfatning, og det hele kan ifølge The Hollywood Reporter ende i et massivt erstatningskrav.

Det gælder for så vidt både i den konkrete sag med Eight Mile Style, men kan også komme til at indebære fremtidige erstatningskrav, idet en afgørelse vil danne præcedens, såfremt Spotify dømmes ansvarlig under ’Music Modernization’-loven.

Spotify har endnu ikke kommenteret på sagen.

Læs også: Justin Vernon fortryder sin kritik af Eminem-nummeret, han selv gæstede

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af