Søren Holm fra Liss: Her er 10 sange, der har defineret mig – fra Muse til Frank Ocean

På lørdag den 28. september spiller Liss et akustisk set til Soundvenues nye endagsfestival INPUT i Pumpehuset. Som opvarmning tog vi en snak med forsanger Søren Holm om 10 sange, der har formet ham som musiker og sanger.
Søren Holm fra Liss: Her er 10 sange, der har defineret mig – fra Muse til Frank Ocean
Søren Holm. (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den første sang jeg kan huske gjorde et indtryk:
Gorillaz ‘Demon Days’ (Vi snyder lidt og starter med et album…)

»Det var det første album, jeg købte selv. Jeg boede hjemme på min fars gård langt ude på landet i Vostrup (Vestjylland omkring Ringkøbing/Skjern red.), så vi kørte ind til en pladebutik i metropolen Tarm for at købe pladen, som jeg havde fået anbefalet af min storebror. Efter det lå jeg bare på gulvet på mit værelse og lyttede til cd’en hver dag. Jeg gennemkneppede virkelig det album, selv om jeg ikke helt forstod det dengang. Altså jeg troede jo bare, at de rent faktisk var de der tegneseriefigurer fra musikvideoerne og anede ikke, hvem Damon Albarn var. Men når jeg lytter til albummet i dag, synes jeg stadig, det lyder mega fresh«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sangen jeg forbinder med mit barndomshjem:
Stevie Wonder ‘Isn’t She Lovely’

»I min familie sang vi altid den her sang til fødselsdage, konfirmationer eller bare ved andre store lejligheder, og så ændrede vi den til ’Isn’t He Lovely’, hvis det var mig eller mine brødre, vi fejrede. Det er virkelig bare den sang, jeg tænker på, og den minder mig sindssygt meget om min søster, der var kæmpe Stevie-fan, og som altid sagde: »Søren, du skal lytte til ham her««.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Min yndlingssang i folkeskolen:
Muse ’Supermassive Black Hole’

»Mine søskende har virkelig vist mig meget musik, så det var også dem, der gav mig den mp3-afspiller, hvor ’Supermassive Black Hole’ var på. Jeg kan huske, jeg synes, jeg var sådan lidt anderledes, fordi jeg var den eneste, der sådan rigtig hørte rock. Faktisk føltes det lidt som om, de andre børn i folkeskolen slet ikke hørte musik, så det var heldigt, jeg havde mine brødre, der kunne uddanne mig. Når jeg hører nummeret i dag, synes jeg, det lyder meget poppet – næsten lidt som Britney Spears, men dengang havde jeg virkelig en opfattelse af, at det var hård rock«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sangen der gav mig lyst til at synge:
Frank Ocean ’Thinkin Bout You’

»Da jeg startede på efterskole, besluttede jeg mig for at spille trommer – nok mest fordi mine søskende spillede bas, guitar og klaver, så det var ligesom det eneste, der manglede i familiebandet. Det gik så ikke så godt, men en af mine veninder, der hørte mig synge lidt for sjov, spurgte, hvorfor jeg ikke bare blev sanger, så jeg skiftede simpelthen – og den allerførste sang, jeg sang til en koncert på efterskolen, var så ’Thinkin Bout You’. Jeg havde bare hørt sådan en demo inden ’Channel Orange’ udkom, så jeg anede ikke, at hverken Frank eller sangen ville ende med at blive så stor, som den gjorde. Jeg synes bare, den var virkelig fed«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sangen der gav mig lyst til at blive musiker:
Tirzah ’I’m Not Dancing’ (ep)

»Jeg kan huske, jeg faldt over ’I’m Not Dancing’-ep’en helt tilfældigt, og jeg synes bare det lød så umiddelbart og enkelt. Det gav mig virkelig energi og inspiration til at åbne GarageBand, lave et dårligt trommebeat, spille lidt klaver og synge ind i computeren. Når jeg nu ikke var særlig god til at spille instrumenter på det tidspunkt, var det virkelig den her mere simple musik – i positiv forstand – der fik mig til at indse, at jeg ikke behøvede være en ligeså god guitarist som Prince eller dem fra Muse for at lave musik«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

En sang jeg forbinder med kærestesorger:
Mouritz , Hørslev ’Alting var smukkere’

»Det var lidt mig og min ekskærestes sang, som vi hørte meget, mens vi stadig var sammen. Jeg sang den også til en audition på gymnasie-musikteater, som jeg kom med i, så den var egentlig forbundet med positive minder, indtil den dag vi gik fra hinanden. Der tog jeg med nogle venner hjem, hvor vi bare lå og svælgede i elendigheden og hørte sørgelige sange, og da vi så hørte ’Alting var smukkere’, så græd vi bare alle sammen, fordi de også blev kede af det på mine vegne«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

En sang jeg forbinder med starten af Liss:
Arthur Russell ’That’s Us’

»Liss var meget nyt på det her tidspunkt. Jeg havde aldrig rigtig spillet i band på den måde før, og da jeg så opdagede Arthur Russell, gik det hele bare op i en højere enhed. Vi var totalt enige om, at det bare var det sygeste, vi nogensinde havde hørt, og uden at sige eksplicit, at vi skulle lave musik, der lød sådan, så blev vi meget inspireret af især ‘That’s Us’, hvilket jeg også synes, man kan høre på ’Try’ (Liss’ debutsingle red.)«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sangen der giver mig gåsehud hver gang:
Obey City feat. Kelela ‘Airy’

»Jeg faldt over den, da vi (Liss) var i Vostrup for at lave ny musik, og der var det bare det eneste, jeg hørte i lang tid. Der er bare noget med akkorderne, synthlydene og så hendes performance. Hun rammer den lyd, jeg også selv går efter, når jeg synger. Sørgmodigt men samtidig håbefuldt, så man får følelsen af, at det hele nok skal gå. Jeg vil helst ikke jinxe sangen ved at høre den for meget, så jeg bruger den kun, når jeg virkelig gerne vil mærke noget«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sangen jeg sætter på, når jeg er ked af det:
Björk ’Unravel’

»Den lyder bare mega-sørgeligt. Jeg er slet ikke typen, der skal på floor og danse mine sorger væk. Når jeg er ked af det, får jeg virkelig ondt af min selv og bliver nærmest helt melodramatisk, og jeg kan godt lide at forstærke den følelse med musik som ’Unravel’. Jeg kan også bare blive ked af det, selv om jeg ikke var det i forvejen, hvis jeg hører sangen eller i det hele taget albummet ’Homogenic’. Jeg ved ikke helt, hvad det kommer af. Måske er det noget, jeg har fortrængt, haha«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den nyeste tilføjelse til listen over mine all time-yndlingssange:
Musikken fra ’Hip-Hop Evolution’ på Netflix

»Jeg faldt bare tilfældigt over serien, og så gik det virkelig bare op for mig, at jeg slet ikke havde nogen viden om hiphoppens historie og rødder. Jeg havde det sådan lidt pinligt over, at jeg vidste så lidt, så nu har jeg binget alle sæsoner af serien – slugte det råt simpelthen, og nu har både jeg og resten af bandet bare mega-optur over især 90’er-hiphop, fordi det bare stadig lyder mega fresh. Nu er det ikke sådan, at jeg pludselig begynder at rappe, selv om jeg ville ønske, jeg kunne finde ud af det, men vi har det bare for fedt over de mega hårde og totalt tight beats, de bruger«.

Oplev Liss live til Soundvenues nye endagsfestival INPUT 28. september i Pumpehuset – det er gratis. Læs mere HER.

Læs anmeldelse: Liss har været væk i tre år – men intet af magien er forsvundet

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af