Juice WRLD rammes af plagiatanklage fra opløst emo-rockband

Juice WRLD rammes af plagiatanklage fra opløst emo-rockband
Juice WRLD. (Foto: Dia Dipasupil/Getty Images)

Først var det Katy Perry, så Lady Gaga og senest Lizzo. Det vælter ind med sager om såkaldte ‘copyright infringements’ for tiden – altså sager om patentkrænkelse, hvor de anklagende parter mener, at aktuelle artister har kopieret eller måske decideret stjålet deres materiale uden behørig akkreditering, og derfor kræver erstatning.

Den seneste sag i rækken rammer unge Juice WRLD, frontløber i bølgen af emo-rappere. Og det er da også netop det selvproklamerede og i øvrigt opløste emo-rockband Yellowcard, der nu påstår, at Juice WRLD altså har plagieret deres 2006-sang ‘Holly Wood Died’ på rapperens uden tvivl største hit til dato, ‘Lucid Dreams’ fra 2018.

I sin forsimplede form handler påstanden om, at ‘Holly Wood Died’ og ‘Lucid Dreams’ skulle indeholde en lang række melodiske ligheder, som altså bør udløse en erstatning på intet mindre end 15 millioner dollars (over 100 millioner danske kroner). Men før der kan være tale om et decideret plagiat, er det også nødvendigt for Yellowcard at etablere såkaldt »access« – altså hvor og hvordan Juice WRLD angiveligt skal have været gjort bekendt med det påståede ‘originale’ nummer.

Og det er så her, sagen bliver en smule indviklet, for Yellowcards påstand beror på, at Juice WRLD åbenbart tidligere skulle have udtalt, at han hørte meget emo-rock i femte klasse for at imponere en pige. Her fremhævede han særligt Fall Out Boy-albummet ‘From Under the Cork Tree’ fra 2005, hvis producer, Neil Avron, også har produceret Yellowcards ‘Lights And Sounds’ fra 2006 – det album, der altså blandt andet indeholder ‘Holly Wood Died’. Yellowcard anfører på den baggrund, at det er meget almindeligt for en fan at opsøge øvrige værker af samme producer, og at Juice WRLD altså igennem Neil Avron skulle have opdaget ‘Holly Wood Died’, som han så angiveligt skulle have kopieret hele 12 år efter på ‘Ludic Dreams’.

Det hele bliver kun mere absurd, fordi ‘Lucid Dreams’ indeholder en tydelig og gennemgående, men fuldt ud lovlig og godkendt sampling af Sting-klassikeren ‘Shape Of My Heart’, så det er nok i forvejen den britiske rocklegende og ikke Juice WRLD, der tjener langt de fleste penge på royalties fra nummeret.

Du kan høre både ‘Lucid Dreams’ og ‘Holly Wood Died’ herunder.

Læs anmeldelse: Juice WRLD er i sine følelsers vold på ‘Death Race For Love’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af