10 stærke musikdokumentarer, du skal se på Netflix

Karantænen kræver et hidtil uset lager af film og serier. Vi har trukket fiskegarnet gennem Netflix og fanget ti spændende musikdokumentarfilm, du bør se – om både popstjerner og jazzlegender.

1. ‘Homecoming: A Film By Beyoncé’

Hvis Beyoncés Coachella-koncert er menneskehedens peak i optræden, så er det måske også ok. I ‘Homecoming’ ser man 2018-showet i fuld længde, mens filmen flettes sammen af den vanvittigt imponerende tilblivelse af en af de vildeste koncerter nogensinde.

Under prøverne skal 200 mennesker koreograferes og koordineres, mens man bliver ført ind i Beyoncés ideologiske standpunkter og tanker om sin egen historie.

Der er referencer til opvæksten i Texas og dens high school-kultur, men mest centralt er raceopgøret og især kvindefrigørelsen. På Coachella-scenen bliver Beyoncé noget nær en kvindelig frelser, og hendes iboende religiøsitet stråler ud over hele festivalpladsen.

2. ‘Travis Scott: Look Mom I Can Fly’

De seneste år er der gået en understrøm af energi gennem store dele af hiphopscenen. Moshpits og kaos har overtaget koncerterne, mens rappere i stigende grad orienterer sig mod rockindflydelser i musikken og attituden.

Og der er nok ingen, der repræsenterer dén udvikling bedre end Travis Scott, der er en af nutidens største rappere, og som i dén grad dirigerer sine koncerter som et orkestreret kaos. Tænk bare på den gigantiske moshpit, han skabte foran Orange Scene i 2019!

At den lidt rodede Netflix-dokumentar om Houston-rapperen bestemt er et kig værd skyldes netop, at den indkapsler den energi, der er omkring ham. Den er et lille stykke historie om en ny hiphopbevægelse – og om rapperen, der var bedst til at gribe tidsånden og blæse den op til stadionstørrelse.

3. ‘The Art of Organized Noize’

Organized Noize er det klassiske eksempel på musikere, der fortjener langt mere anerkendelse, end de har fået – og som både er blevet røvrendt af branchen og splittet af pengene.

Producertrioen lavede alle Outkasts tidlige sange, søsatte gruppen Goodie Mob og producerede TLC’s kæmpehit ‘Waterfalls’. Men først blev de udnyttet på grund af dårlige kontrakter, og da pengene så endelig kom, blev de uvenner indbyrdes – eller festede så meget, at musikken kom i anden række.

I den her dokumentar får den legendariske producergruppe endelig sin fortjente anerkendelse – inklusive optrædener fra Puff Daddy, Outkast, Future, 2 Chainz og mange flere.

4. ‘Miss Americana’

Taylor Swift har haft et par turbulente år. Der har været beef med Kanye West, lunkne anmeldelser og diverse kontroverser. Og det er netop fordi ‘Miss Americana’ kortlægger denne periode, at filmen er så fascinerende.

For selv om dokumentaren er en smule poleret (og måske ikke så autentisk, som den foregiver at være), er det fascinerende at se en af vor tids mest berømte musikere give sin version af begivenhederne. For det er i høj grad det, som den her dokumentar er: Taylor Swifts version af historien om Taylor Swift – fra Kanye til politisk vækkelse til musikbranches sexisme.

Det er måske ikke et blik bag facaden – men det er en unik mulighed for at se, hvordan Swift ser sig selv udefra.

5. ‘Gaga: Five Foot Two’

Det er lidt meget at tilbringe en hel film med Lady Gaga. ‘Five Foot Two’ har eksempelvis en lang række navlepillende Gaga-monologer, hvor popsangeren blandt andet sammenligner musikskabelse med »open heart surgery«, mens hun pulser cerutter. Der er også helt exceptionelt mange scener med gråd, der helt enkelt virker performative.

Men accepterer man Lady Gagas for-meget-hed, giver ‘Five Foot Two’ nogle helt unikke scener.

Som når popstjernen forklarer, hvordan hun bruger sine excentriske optrædener til at vende musikbranches forventninger på hovedet. Eller når hun crasher ind i superproduceren Mark Ronsons bil og får det hele til at handle om sig selv (»jeg føler mig bare så udmattet for tiden!«). Eller når hun holder et møde topløs med nogle synligt rådvilde rådgivere.

Her husker man, at selv om Lady Gaga er for meget, så er det jo også den overdrevne væremåde, der gør hende til noget helt specielt.

6. ‘Quincy’

‘Quincy’ er et hjerteskærende portræt af en af de mest indflydelsesrige musikere i moderne musik. Han har vundet 28 (!) Grammys, arbejdet med Ray Charles og Frank Sinatra, men er nok bedst kendt for sit samarbejde med Michael Jackson på legendariske album som ‘Off the Wall’ og ‘Thriller’.

Filmen er en smuk sammenvævning af fortid og nutid instrueret af Jones’ datter Rashida Jones (som nogen måske kender fra ‘Parks and Recreation’), og det lykkes ‘Quincy’ at finde balancen mellem sjove arkivklip og rørende reportager fra nutiden.

7. ‘What Happened, Miss Simone?’

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at borgerrettighedskampen i 60’ernes USA krævede sine ofre – for Nina Simone både på og væk fra scenen, og helt fundamentalt giver denne dokumentar fra 2015 én kampgejst. Man får lyst til at gøre noget ved verdens uretfærdigheder.

‘What Happened, Miss Simone’ følger legendens liv og kamp, men er ikke udelukkende et glansbillede. Man hører for eksempel også datterens udlægning af sit problematiske forhold til sin mor.

8. ‘Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese’

Det er ikke altid til at finde ud af, hvad der er op og ned i Martin Scorseses dokumentar om Bob Dylans omrejsende Rolling Thunder Revue-turné i 1975-1976.

Og hvorfor er det så ikke det? Fordi den legendariske instruktør (helt bevidst) har været lidt lemfældig med sandheden og blandt andet smækket fiktive karakterer ind i det persongalleri, som sideløbende med arkivmateriale fortæller om turneen, der havde en lang række af tidens store folk- og rocksangere med som Joni Mitchell og Joan Baez.

Selv Dylan sidder nogle gange og refererer til de fiktive karakterer!

Så ud over at være et herligt tidsbillede af Dylans 70’ere, skal seeren også være på vagt. For hvad er sandt, og hvad er falsk?

9. ‘Chasing Trane’

John Coltrane var nærmest mere et rendyrket spirituelt væsen, end han var et menneske. Med sin saxofon som nøgle åbnede han portene op til nogle verdener, der normalt er lukket land for os andre.

Men han kom ikke sovende til det, for filmen maler et portræt af en af de mest hårdtarbejdende jazzmusikere i historien, der ikke slog igennem med det samme, men var nødt til at forbedre sig.

‘Chasing Trane’ har interviews med så forskellige personligheder som Carlos Santana og Bill Gates.

10. ‘Miles Davis: Birth of the Cool’

Miles Davis er en sagnomspunden musikalsk legende, det største navn i jazz nogensinde. Men han var også meget mere end jazz og fornyede i løbet af sin karriere sit musikalske udtryk som vi andre skifter undertøj.

Her får du historien om musikeren, der var definitionen af cool – inklusive den berømte bagside af medaljen.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af