Soundvenue Springer: Mercedess’ elegante popmusik balancerer mellem genert og gangster

Sidste sommer vakte 23-årige Mercedess opsigt, da hun varmede op for en række danske kunstnere på Gæstgiveren i Allinge. Siden har hun udgivet to stilfulde, kølige popsange og spillet support for Barselona i Store Vega.
Soundvenue Springer: Mercedess’ elegante popmusik balancerer mellem genert og gangster
Mercedess. (Foto: Emil Vinther/Soundvenue)

Med Soundvenue Springer sætter vi fokus på de nye talenter, der blæser os bagover lige nu, og som vi glæder os til at følge i mange år frem.

Der noget gammeldagsromantisk over den måde, Mercedess er kommet frem på. For i 2020 er den alment kendte sandhed, at branding på sociale medier og et øre for nutidens vigtigste trends er vejen til succes for unge kunstnere. Men den 23-årige musiker vakte opmærksomhed, da hun simpelthen stillede sig op og sang sine sange på sine forældres sommerspillested Gæstgiveren i Allinge på Bornholm.

Mercedess selv har skrevet tekster, siden hun var omkring 10-11 år, så det var helt naturligt for hende at dele dem med sommerpublikummet. »Jeg har altid været ret genert. Men alligevel gjorde jeg det bare«, som hun selv siger om den sag, da jeg møder hende en forårsdag i Ørstedsparken i København.

Og dén blanding af generthed og gåpåmod er på mange måder central for den unge artist. Den ligger endda i selve titlen på hendes kølige debutsingle ’Shy Gangster’, der netop handler om balancen mellem det udadvendt attitudefulde og det følsomt tilbageholdne.

Det er også en dobbelthed, der går igen i to af hendes inspirationskilder: Den selvsikre Mø på den ene side, og den indadvendte Frank Ocean på den anden. »Frank Ocean er nok også en ’Shy Gangster’«, siger hun på et tidspunkt i interviewet, og det er vel egentlig en perfekt beskrivelse af den amerikanske r’n’b-auteur.

Blandt dem, der blev imponeret af det unge navn på Gæstgiveren sidste sommer, var Barselona, der efterfølgende inviterede Mercedess til at varme op for dem i Store Vega.

Siden da har hun udgivet både den ovennævnte ’Shy Gangster’ samt ’Goddess’, der udkom sammen med en pænt overlegen video, som hendes venner fra 100blaa har filmet på Bornholm.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Karrieren er skudt godt og grundigt i gang. Vi spurgte Mercedess, hvordan hun er nået hertil.

»Jeg er vokset op på Amager. Og jeg kommer fra et hjem, hvor der har været meget liv og musik og mennesker, fordi vi boede i nabohuset til Ingolfs Kaffebar, som mine forældre har. Der var tit små koncerter med folk, der spillede inde i baren, da jeg var lille«.

»Jeg har altid observeret meget som barn. Jeg var sådan et barn, der kunne fordybe mig meget i min egen leg og i mine egne små kreative universer. Så jeg tror, jeg har brugt alle de mennesker, der har været i mit hus, som inspiration. Der var altid sjove mennesker, og jeg tænkte: Hvem er de? Og hvad mon de laver?«

»På Bornholm er der et koncertsted, der hedder Gæstgiveren, i Allinge. Der har jeg været hver sommer og set en masse musik, siden jeg var lille. Det var en egen lille verden. Jeg har skrevet sange, siden jeg var 10 eller 11 år, og på et tidspunkt begyndte jeg at varme op for kunstnerne derovre«.

»Da jeg var meget lille synes folk, det var meget sødt. Jeg var nok 13 i starten, og jeg er 23 nu. Der var ikke nogen, der sagde, jeg skulle gøre det – jeg tænkte bare: Jeg har jo de her sange, så det kan jeg lige så godt«.

»Barselona havde hørt mig spille på Bornhom, og så skrev deres booker til mig. Jeg troede, han skrev, fordi han ville give mig billetter. Men de ville have mig til at spille det set, de havde set på Bornholm. Hvilket var mig alene med en Mini Korg – en lillebitte synthesizer-agtig ting. Jeg var så nervøs, for det var på Store Vega. Det var så vildt at stå der alene. Det gav mig selvtillid til at tro på, at nogen gerne ville have det, som jeg var. At jeg ikke skulle finde på alt muligt andet«.

Mercedess (Foto: Emil Vinther/Soundvenue).

»Det var fedt at slippe ’Shy Gangster’ løs. Jeg har også udgivet den selv på Big Benz Records, som mit pladeselskab hedder. Nu er det mere håndgribeligt for mine venner og familie, at jeg laver musik, for de kan bare søge på mit navn, så kan de finde det«.

»Jeg synger »I’m a shy gangster«, men jeg er mere shy end gangster. Men jeg er fra Amager! Det er en historie, der handler om at være mega følsom og have gode intentioner, men ikke kunne være det, man gerne vil være, fordi man bliver fanget i noget gangster-agtigt«.

»Jeg har hørt meget Teitur, og så har jeg haft mega optur over Mø, Frank Ocean og Tyler, the Creator. Jeg kan lide ved Mø, at hun er så meget sig selv. Det inspirerer mig til at turde være mig selv. Jeg har altid elsket sangskrivningen og sangene, men jeg kan også relatere til, at Frank Ocean er så shy. Måske er han også en ’Shy Gangster’. Jeg kan lide ved dem begge, at de er så legende i musikken. Selv om Ocean nok er perfektionist, synes jeg, man kan høre, han leger sig frem til melodierne og sangskrivningen«.

»’Goddess’ er lidt mere sød og følsom i lyden end ’Shy Gangster’. Jeg har skrevet den for tre år siden derhjemme med et lille rødt legetøjsklaver. Og så har jeg bare holdt fast i den. Den har altid fulgt mig, selv om jeg har lavet noget nyt. Det er også den sang, mange folk reagerer på, når jeg har vist dem min musik«.

»Jeg ved ikke, hvad det næste bliver. Jeg har mange ting liggende. Jeg er jo min egen chef, og det kan være lidt svært. For jeg er perfektionistisk, men jeg er også et rodehoved. Det er vigtigt for mig, at det bliver ved med at være en leg. At det er naturligt. Jeg har ikke tænkt: Nu skal jeg vælge musik. Det er bare noget, jeg har gjort. Det har været meget do it yourself. Jeg har selv udgivet det, og jeg har lavet det hele sammen med mine venner«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af