Fem koncerter, du skal se på Roskilde Festival fredag – som ikke foregår på de største scener

Næstsidste dag på Roskilde Festival! Vi guider til fem navne, du skal se i dag, som ikke spiller på Orange eller Arena.
Fem koncerter, du skal se på Roskilde Festival fredag – som ikke foregår på de største scener
Otoboke Beaver. (Foto: Jumei Yamada)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Water From Your Eyes

Kl. 16.30 – Gloria

Ah, den der nonchalante rockmusik, der går mere op i at skabe skæve, støjende lydbilleder, end den går op i floskler som showmanship og leflen for publikum. Det er jo ikke Tom Jones det her, det er støjrock!

Water From Your Eyes fik lidt af et undergrundsgennembrud sidste år med albummet ‘Everyone’s Crushed’. Her er larmen så tætpakket, at de hypnotiserende grooves bliver næsten helt krautrockede, og det er legesygen, der styrer slagets gang.

Forsanger Rachel Brown har en af den slags monotone vokaler, der suger lytteren helt ind, og guitarist Nate Amos har for vane at bade denne vokal i den skønneste støjfræsen.

Til dig, der kan lide: Squid; mikrobryggerier; King Gizzard and the Lizard Wizard; koncerter på Loppen; Dry Cleaning.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kim Gordon

Kl. 17.15 – Avalon

Nu hvor vi er i støjrockens verden, så kan vi lige tage en af genrens pionerer. Sammen med resten af Sonic Youth opfandt Kim Gordon nemlig praktisk talt støjrocken, som vi kender den i dag.

Men på Roskilde er hun ikke i klassisk støjrock-modus. Hun kommer derimod med albummet ‘The Collective’, hvor hun laver industrial-hiphop. »En falleret rockstjerne, der laver et hiphopalbum sent i karrieren?« tænker du måske med skræktanker om Lou Reed-nummeret ‘The Original Wrapper’, eller dengang Mick Jagger lavede musik med Will.I.Am.

Men ‘The Collective’ er en fremragende plade, der formår at forene de soniske landskaber, støjrock og støjrap har til fælles – heldigvis uden at forsøge at fyre Travis Scott-flows af.

Til dig, der kan lide: Playboi Carti lige så meget, som du kan lide Sonic Youth; at læse zines; at kalde Death Grips for 2010’ernes vigtigste musiknavn; Lil Yachty, men primært albummet ‘Let’s Start Here’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Otoboke Beaver

Kl. 19.30 – Eos

Roskilde Festival 2022 aflyste tanzaniske Siti Muharam i sidste øjeblik, og ud af det blå blev en af Japans allerbedste rockgrupper tilføjet med en ifølge alle rapporter storartet koncert, der emmede af uforudsigeligt kaos og uhæmmet publikumskærlighed.

I år vender de tilbage til festivalen med deres speedrun af en protest, hvor sangene i gennemsnit varer halvandet minut. Modsat så mange andre på den moderne hardcore-scene er deres lyd ikke særlig metallisk, og i stedet trækker det tråde tilbage til klassiske hardcore-navne som Dead Kennedys.

… hvis altså Dead Kennedys var på speed og primært sang på japansk, men af og til indsatte et par engelsksprogede linjer.

Til dig, der kan lide: Haru Nemuri; at binge Anthony Fantano-videoer; Dead Kennedys; at ærgre dig over, at du havde glædet dig så meget til den Orange-koncert, der lå samtidig i 2022; Chai (bandet, ikke teen).

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Romy

Kl. 22.00 – Apollo

Var du der i 2017, da The xx holdt natseance på Orange? Dengang kvitterede Soundvenue med topkarakter og skrev, at trioen fik hovedscenen til at føles »som et øjebliks melankolsk klarsyn på en støjende engelsk natklub«.

Her for tiden fokuserer de tre The xx-medlemmer på deres soloprojekter, og forsanger Romy Madley Croft gæster derfor festivalen i soloregi med sin dansable housepop, der besynger eufori, queer kærlighed og svundne minder.

Hvis Romys stemme er bare halvt så betagende, som den var i 2017, er der lagt i kakkelovnen til en ekstatisk og sjæleløftende oplevelse, der oser af livsglæde.

Til dig, der kan lide: natklubture på Den Anden Side; dunkende bas; The Blessed Madonna; din queer kæreste; Fred Again..

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Young Nudy

Kl. 22.15 – Eos

Så du 21 Savage i går? Så skal du altså også lige se hans fætter i dag. Young Nudy har en skæv, legesyg måde at rappe på, og hans flows bevæger sig i så overraskende retninger, at det er påfaldende, hvor køligt afslappet han lyder, selv når hans stemme bliver lidt skinger.

Ligesom MF Doom har han lavet et helt album opkaldt efter mad, og hvor MF Doom er inspireret af superheltetegneserier, oser Young Nudys kølige traprap af gyserfilmsstemning. Så det kan let blive en lettere drabelig hiphopfest på den åbne Eos-scene

Til dig, der kan lide: 21 Savage; ‘Fredag den 13.’, Pi’erre Bourne; ‘Child’s Play’; G Herbo; ‘Saw’.

Læs mere af Soundvenues dækning af Roskilde Festival HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af