Mød graffiti-kunstneren bag den blærede Roskilde Festival club up!

Mød graffiti-kunstneren bag den blærede Roskilde Festival club up!

Lars Pedersen har Roskilde Festival i sit DNA. Den 39-årige graffitikunster har været på Roskilde hvert år, siden han var 19. I begyndelsen malede han på bag på cykelskuret på folkeskolen. I dag har han sit eget firma Graffland, hvor han har lavet opgaver for blandt andre Tuborg, Reebok og TDC. Men hans hjerte banker for festivalen, og derfor styrer han Roskilde Festival Graffiti, hvor hundredvis af internationale graffitikunsterne hvert år laver kunst med spraydåser.

I år har han så kastet sig over et nyt lærred. Han har udsmykket en Volkswagen Roskilde Festival club up!, som kan blive din i et helt år, hvis du deltager i konkurrencen på Uptur.dk. Vi mødte en af Danmarks største graffiti organisator til en snak om hans baggrund og udfordringen med at dekorere en bil.

Hvordan var det at udsmykke en Volkswagen up!, og hvad er tankerne bag?
»Det er jo en rap lille bybil, hvor der er plads til en lille familie og lidt bagage, så den passer til det urbane miljø. Det er nok derfor, at Volkswagen syntes, det var en god ide med en streetart-udgave af den«.

»Når jeg maler biler, skal det se ud som om, de kører. Det malede skal give bilen fart. Det, jeg maler i forenden, skal ligne, at det bliver fanget i vinden og trækkes ned langs bilen, så det giver et dynamisk look«.

img_4Img_3Img_1Hvad er din baggrund?
»Jeg begyndte som ung at male graffiti og havde nogle skolekammerater, der delte min interesse og sammen kom vi igang. Jeg kunne bedst lide det kunstneriske element, og så udviklede det sig derfra. I 1990’erne var graffiti lagt for had. Søren Pind var borgmester (for bygge- og teknikområdet i København, red.) og havde en ’Stop graffiti’-kampagne. Roskilde Festival har altid godt kunnet lide at gøre tingene omvendt end resten af samfundet, så mens vi blev buhet ud af København, kom Roskilde og sagde ’det der graffiti kan vi godt få til at fungere hos os’«.

»Sådan kom jeg i kontakt med dem, og vi blev inviteret derned i 1999, hvor vi skulle lave en workshop. Festivalen havde op gennem 1990’erne fået et publikum, der var glade for at male. Det var lidt uheldigt, for festivalen skulle så pludseligt bruge mange penge på graffiti afrensning, i stedet for godgørende formål. Og det var jo ikke meningen, når det er non-profit. Så de ville gerne have, at vi kanaliserede maleglæden over i noget konstruktivt, som kom alle til gode«.

»Jeg har stået for graffitiprojektet på Roskilde siden 1999, da det begyndte. Så jeg har lavet det som frivilligt projekt i 17 år. De sidste ti år har jeg haft mit eget firma, der laver graffiti og streetart. Det, jeg laver på festivalen, er det samme som det, jeg laver resten af året. Så det var oplagt, at det var mig, der skulle male Roskilde-udgaven af Volkswagen up!«.

Hvad gør graffiti og streetart unikt?
»Det har masser af energi. Det kan lynhurtigt tilpasse sig sine omgivelser. Mange kunstformer har brug for en hvid væg at hænge på og et flot udstillingslokale med bonet gulv. Streetart kan opstå overalt, hele tiden. Streetart er spontant kan og tilpasses alle situationer. Samtidig er det nemt at have en tilgang til, fordi det ikke kræver ret meget af beskueren. Man kan bare kigge på det, og så er det det. Andet kunst kræver, at beskueren ved hel masse om kunsten for at kunne afkode den. Graffiti er lige til«.

»Og så er det folkets og ungdommens kunst. Det er dem, der dyrker den. Den er ikke groet ud af et akademisk eller finkulturelt miljø. Den er groet ud af gaderne og folks eget miljø. Så den lever på sine egne præmisser i forhold til andet kunst. Graffiti er rock’n’roll for øjet, og festivalen har jo masser af rock’n’roll til øret, så det passer jo meget godt sammen«.

LÆS OGSÅ: Volkswagen og GoMore forkæler Roskilde Festivals gæster

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af