‘Vikings’ er tilbage: Få styr på de vigtigste karakterer

Serien Vikings er en af de mest populære på HBO Nordic. Den tegner da også et enestående portræt af en tid, hvor alt tilsyneladende var muligt, hvis man havde visionerne, modet og ikke mindst styrken til at opsøge eventyret. Nok så vigtigt stammer figurerne desuden fra historier med mere end 1.000 år på bagen.
‘Vikings’ er tilbage: Få styr på de vigtigste karakterer

Ragnar Lothbrok – den visionære

Det kræver sit at gå fra bonde til konge og leder af den nordiske hovedby Kattegat. Ragnar Lothbrok, eller Regnar Lodbrog, som han hedder på dansk, viser sig da også allerede fra første afsnit at være i kontakt med guderne. Samtidig har han blik for, hvad der i vikingetiden kan betragtes som banebrydende teknologi. Takket være det første primitive kompas og et blik for den rette bådtype tør han drømme om at drage mod vest over Nordsøen snarere end at drage på de sædvanlige togter mod øst. Ragnars nysgerrighed viser sig dog efterhånden at være et tveægget sværd.

Plads i historien
Regnar Lodbrog var en dansk konge, som fik sit navn på grund af lodne skindbukser, som han ifølge et sagn bar som beskyttelse mod en lindorm (eller drage), men det er ikke med i serien. Visse historiske overleveringer peger på, at han levede i 800-tallet og rent faktisk drog på en del dramatiske togter.

Rollo – krigeren

Seriens ubestridte smadremand er Ragnar Lothbroks lillebror, Rollo. Han er en frygtløs øksekæmper, og det er ikke sjældent, han redder sin bror ud af en livstruende knibe. Af samme grund anser han sig selv for Ragnars ligemand, hvorimod Ragnar ser Rollo som et instrument til udlevelse af egne visioner. Den splid får Rollo til konstant at lure på sine egne muligheder, og forræderiet er derfor kun et forkert ord væk. En af de muligheder – i Rollos øjne – er at erobre Ragnars hustru, Lagertha, som han er forelsket i.

Plads i historien
I modsætning til Ragnar er Rollos eksistens rigt dokumenteret. Han var leder af en flok vikinger – eller normannere, som de kom til at hedde – der bosatte sig i det nordlige Frankrig, hvorfor den del af Frankrig den dag i dag hedder Normandiet. Det var Rollos efterkommere, der i 1066 erobrede England fra sakserne.

Lagertha – skjoldmøen

Eventyreren Ragnar har gjort klogt i at vælge en partner, der viser sig nyttig under hans mange togter. Hans hustru Lagertha kan nemlig slås lige så godt som – eller bedre end – nogen mand, hvilket selvfølgelig også er grunden til Rollos fascination af hende. Allerede tidligt i fortællingen bliver vi opmærksomme på en mulig kile i forholdet mellem Lagertha og Ragnar. Hun bliver nemlig spået, at hun ikke kan opfylde Ragnars brændende ønske om flere sønner, end den søn (Bjorn eller Bjørn på dansk) de allerede har fået. Til gengæld har hun både ambitioner og gode lederegenskaber samt dræberinstinktet i behold.

Plads i historien
Karakteren Lagertha er også baseret på en virkelig person ved navn Lagerd, men ifølge overleveringen var virkelighedens Regnars første kone dog den svenske kongedatter Thora Borgerhjort. Skjoldmøer som Lagertha, det vil sige kvinder, der bærer våben og deltager i kamp på lige fod med mændene, er nævnt både hos middelalderens store historieskriver, Saxo, og i andre sagaer.

Aslaug – den majestætiske

Aslaug1
På en af sine rejser møder Ragnar kongedatteren Aslaug, og de to bliver straks fascineret af hinanden. Han sætter hende på en prøve og beder hende møde ham ”ikke nøgen og ikke påklædt”, ”uden at have spist, men ikke fastende” og “uden selskab af noget menneske, men dog ikke alene”. Hun dukker op i et fiskenet, med et løg i munden og ledsaget af en hund. Aslaug føder Ragnar fire sønner, men ikke desto mindre bliver hun hurtigt skuffet af hans udsvævende karakter, og deres forhold bliver nærmest fjendtligt.

Plads i historien
Ovenstående møde har serien faktisk hentet direkte fra Saxo, hvor mødet mellem Regnar Lodbrog og Aslaug (eller Kraka, som hun også hedder) er beskrevet præcis sådan.

Floki – bådebyggeren

Den næsten dæmoniske Floki (på dansk Floke) har valgt at bosætte sig udenfor bopladsen. Han er i pagt med naturen og derfor også med guderne. Netop derfor er han en dygtig bådebygger og den, der sætter tankerne om at krydse Nordsøen i hovedet på Ragnar. Til gengæld er Ragnars evindelige nysgerrighed og pragmatisme en torn i øjet på den stærkt asetroende Floki. Da kristendommen banker på, er Floki villig til at tage sagen i egen hånd for at bevare de nordiske guders gunst.

Plads i historien
Langbådene, uden hvilke vikingernes togter over Nordsøen havde været umulige, blev første gang set i løbet af det 9. århundrede, som er den periode, Vikings foregår i. Så Floki – eller i hvert fald bådebyggere af hans slags – var også i virkeligheden i høj kurs i vikingesamfundene.

Ragnars sønner – Hvitserk, Bjorn, Ivar, Sigurd og Ubbe

Ragnarsons2
Ragnars evner til at komme på kant med sine koner smitter i sagens natur af på hans forhold til sønnerne. Den ældste søn, Bjorn Ironside eller Bjørn Jernside på dansk (nr. 2 fra venstre herover), udmærker sig i flere slag og gør sig fortjent til Ragnars respekt ved at flytte ud i naturen en hel vinter. De fire andre brødre holder sig til deres mor Aslaug, der i Ragnars evindelige fravær har overtaget ledelsen af Kattegat. Da Ragnar vender tilbage og vil have sønnerne med på togt til England, betragter de ham med stor skepsis.

Plads i historien
Regnar Lodbrogs sønners liv er faktisk bedre historisk dokumenteret end Regnars eget. Vi ved, at de tog på togter til England, Irland, langs Frankrigs kyst og rundt i Middelhavet. Og vi ved, at Regnar Lodbrog ikke blev den sidste konge i familien.

4. sæson af Vikings er netop blevet genoptaget. Nyt afsnit hver torsdag på HBO Nordic , hvor du også kan se alle de tidligere sæsoner.

Hos HBO Nordic kan du se alle sæsoner af nogle af de mest anmelderroste serier som Game Of Thrones, Westworld, The Affair og Girls. Du får adgang til mere end 4.000 serie-episoder, dokumentarer og håndplukkede filmtitler, og alle nye kunder kan prøve HBO Nordic i 1 måned uden omkostninger. HBO Nordic kan ses på stortset alle devices, så du kan se det på din mobil, tablet, laptop, PlayStation og det nye Apple TV samt ethvert tv med Google Chromecast.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af