Tre danske hiphop-sange du skal høre på Spotify denne måned

Dansk hiphop er inde i en guldalder. Hver uge udkommer nye sange, der cementerer, at genren aldrig har været mere flersidig og kulturelt toneangivende end nu. Det kan næsten være svært at følge med – men heldigvis bliver de stærkeste nye numre ugentligt opdateret på Spotifys DK RAP-playlist. Vi har kigget nærmere på tre af de mest spændende iblandt dem.
MellemFingaMuzik 'AMG'

Det har været spændende og uforudsigeligt at følge MellemFingaMuzik de sidste par år. For efter at duoen, der består af rapperne Branco og Stepz, udgav nyklassikeren 'Militant Mentalitet' i 2015, har spørgsmålet været, om de fortsætter med den gaderap, de selv har været med til at definere for tre år siden. Eller om de prøver noget helt nyt.

De afrobeats-inspirerede tidlige singler 'Jackpot' og 'La Criminal' viste en lysere side af MellemFingaMuzik, mens 'Farten' fra tidligere i år nikkede tilbage til den hårde stil. Men nu får vi et ægte chok i form af 'AMG', en pulserende bombe af et track, der ikke lyder som noget andet dansk hiphop lige nu.

Der er en nærmest EDM-lignende tyngde i droppet, men der er også nik mod nordafrikansk musik – og trommerne er decideret caribiske. Resultatet er en sang, der udstikker en ny vej for en af dansk hiphops mest prægende navne.

Bobby Shams 'Bispebjerg'

Dansk rap har manglet en rapper, der kan forene lyrisk kompleksitet med tung gaderap. Indtil nu, i hvert fald, for 'Bispebjerg' er netop sådan en sang, der kan fortælle ghettohistorier uden at give afkald på kompleksiteten.

Vi møder en række skæbner på 'Bispebjerg', der nærmest føles som en odyssé gennem gaden. Der er spooky skygger, mærkelige skæbner og farlige eventyr. Vi er med andre ord på tur rundt i kvarteret med Bobby Shams som sikker vejviser, og når sangen er slut, har man fået åbnet øjnene for et Danmark, man knap troede eksisterede.

Det er intelligent og fængslende fortællekunst, rapperen udviser her, men det virker aldrig fortænkt eller unødvendigt indviklet. Tit er en enkelt hentydning nok, for at vi forstår de karakterer, han beskriver. Det lyder helt enkelt som om, Bobby Shams fortæller om et liv han kender – inklusive al den kompleksitet, det indeholder.

Jamaika 'Abu Debe'

Har Jamaika ændret sig? Det er svært at sige.

De sidste to år har ændret ham fysisk. Han er blevet større, og har tillagt sig et skæg. Man kunne være i tvivl om, hvorvidt han stadig har samme umiddelbart overvældende vokal. Om han stadig er i stand til at præstere den nærmest drengede uskyld, der gav hans ghetto-fortælling et skær af desperation.

Tvivlen bliver dog fuldstændig blæst væk af 'Abu Debe', en sang der formår at lyde storslået og sørgmodig på samme tid. Det er Jamaika, som vi kender ham. En rapper, der ikke har brug for mere end et simpelt beat og kraften af sin stemme til at male et ghettobillede, der kommer til live for øjnene (eller ørene) af os.

Kunstneren, der har været forsvundet fra scenen et par år, lyder stadig uforlignelig. Den der umiskendelige, krystalklare stemme skær stadig igennem som ingen andre danske hiphopkunstneres, og er lige så klar som altid.

Heldigvis er det her talent kommet tilbage til den danske musikscene igen. Alt andet ville have været et kæmpe tab.

Hos Spotify kan du gratis streame al den musik, du elsker, eller gøre helt nye opdagelser. Udover DK Rap-playlisten, der giver dig den bedste nye, danske hiphop, kan du også holde øje med de nyeste internationale hiphop-tracks på playlisterne Flow og RapCaviar.

Spotify er gratis at bruge, og hvis du vil kunne lytte til musik uden reklamer eller hente musikken offline, kan du opgradere til Premium.