Litteraturanmelderens gaveinspiration til enhver læsehest

Hvis du også har en bognørd, du kæmper med at finde julegaver til, så har vi fået Weekendavisens Kathrine Tschemerinsky til at komme til undsætning.
Litteraturanmelderens gaveinspiration til enhver læsehest
Kathrine Tschemerinsky. (Foto: Sofie Amalie Klougart)

Til daglig er Kathrine Tschemerinsky skribent og assisterende litteraturredaktør på Weekendavisen. Hun kan med andre ord ofte fanges med en bog i hånden, eller på en gåtur med en lydbog i ørerne. Noget hun har taget til sig under årets coronaomstændigheder, hvor hun blandt andet har lyttet til hele Ali Smiths årstidskvartet.

Det er dog ikke de fire årstidsbøger, hun vil anbefale, men to andre bøger, der har betydet noget særligt for hende i år, samt to mere alternative gaver til de særligt litteraturinspirerede.

Yuval Noah Harari ‘Sapiens: Menneskehedens fødsel’

»Den udkom jo for en del år siden, men han har forvandlet historien til en graphic novel, der lige er udkommet. Det var første gang, at jeg læste noget af ham, og det er bare sindssygt godt og spændende. Det er en bog, man både kan give til sin far og til sin kloge niece.

Den er meget tro over for det oprindelige forlæg i ‘Sapiens’, så man får den viden, der var i fagbogen, bare i en graphic novel-version.

Han fortæller, hvorfor det endte med at være homo sapiens, som kom til at dominere verden. Det er jo en kæmpe historie. Harari er militærhistoriker af uddannelse og er endt med at få rollem som moderne profet. Han er en af de vigtigste debattører i verden lige nu, og det er han, fordi han fortælle de helt store og komplekse historier om menneskets fortid og fremtid på en meget tilgængelig måde. 

Grunden, til at det er en god bog at give i år, er, at vi har haft corona, og vi har zoomet meget ind på det, og så er det sundt at have nogle mennesker, som kan minde os om, at der er et større perspektiv, og at der også kommer til at ske ting efter det her. Altså som lige løfter blikket. Det er han den allerbedste til«.

Hans Otto Jørgensen ’Dead Man Walking’

»Den er lige udkommet og er jo godt timet med hele minkskandalen. Det er en fiktiv selvbiografi, som handler om karakteren Ben, der vokser op på en gård i Jylland. Han ender med at flytte til byen og bliver kunstner, mens hans bror overtager slægtsgården, hvor de har køer.

Så fortæller bogen familiens historie fra 50’erne og frem til 2017, hvor broderen går konkurs og mister gården. Det er en vildt bevægende fortælling om, hvordan Danmark blev forvandlet fra landbrugskultur til velfærdssamfund, og den handler om bondekulturens kollaps og alt det, der forsvinder i de her år«.

Fra Johannes V. Jensen Museet.

Tour de forfatterhjem

»Der er ikke udsigt til, at vi kan begynde for alvor at rejse til udlandet. Derfor tænkte jeg, at man i stedet kunne give en, man elsker – eller i hvert fald en man gider at tilbringe tid med – en rundtur til danske forfatterhjem.

Der er enormt mange forfatterhjem rundt om i Danmark, som man kan besøge. Man har for eksempel en hel række forfatterhjem i Limfjordsegnen: Johannes V. Jensen Museet, Jeppe Aakjærs kunstnerhjem Jenle, Johannes Buchholtz’ hjem i Struer og Thøger Larsens arbejdsværelse på Lemvig Museum. 

Johannes Buchholtz’ Hus.

Hvis man tænker, hvor skal jeg tage hen i Danmark? Så kan de her forfatterhjem angive en rute. Det er også en god måde at blive interesseret i forfatterskaber, man måske ikke har læst før«.

En ældre udgave af Informations bogtillæg.

Et avisabonnement

»Det behøver jo ikke at være Weekendavisen – men det kunne det være. De danske aviser har fremragende bogtillæg. Man kan selvfølgelig blive inspireret hos boghandleren, men man kan også læse bogtillæggene og se, hvad skribenterne anbefaler.

Hver uge er der jo enormt mange mennesker, som bruger krudt på at udvælge, hvad de mener er den mest interessante og vigtigste litteratur lige nu. Det synes jeg selv er inspirerende«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af