Undgå coronatømmermænd med fire ypperlige alkoholfri drikke

Markedet for alkoholfri drikkevarer stiger og flere går lige så seriøst til produktionen som med de traditionelle procentholdige varianter. Vi har fået Alchemists head sommelier til at udpege nogle af de bedste.
Undgå coronatømmermænd med fire ypperlige alkoholfri drikke
Seedlips alkoholfri gin er blandt Christopher Koks favoritter. (Foto: PR)

»Jeg sidder hjemme og læser og smager vin«. Det lyder ikke så slemt, men for Christopher Kok er det langt fra drømmescenariet. Han lægger ikke skjul på, at han meget hellere ville være på arbejde på den tostjernede Michelin-restaurant Alchemist, hvor han er Head Sommelier.

»Lige nu arbejder vores Nolo Manager (no-low-alcohol, red.) Jogile Bulavaite på flere spændende ting til vores alkoholfri drinksmenuer, som vi tilbyder vores gæster«, fortæller Christoper Kok.

På Alchemist kan de nemlig også godt mærke det stigende fokus på drikkevarer, der dropper procenterne uden at slække på kvalitet og smag.

»En stor del af vores gæster vælger en af vores alkoholfri drinksmenuer eller vores blandede, hvor vi kører tre glas vin og tre juicer, så folk kan prøve lidt fra begge verdener. Det var overraskende, da jeg startede, men nu er det en fantastisk naturlig del af det at arbejde på en restaurant på dette niveau«, slår Christopher Kok fast.

Christopher Kok. (Foto: PR)

Deres alkoholfri drinksmenuer inkorporerer alt fra lokale juicer, urter og vandkefir til matchate og kombucha, og selvom de laver de fleste af deres drikkevarer selv, så holder Christopher Kok og hans kolleger selvfølgelig øje med, hvad der ellers findes på markedet.

Han er også overbevidst om, at flere og flere er klar på at bruge penge på de alkoholfri drikkevarer, selvom nogle måske stadig synes, det er dyrt, når der ikke er alkohol i.

»Folk glemmer den meget lange proces, det er at producere de her ting. Det er en ekstraktion af olier, essenser og smagskomponenter, som bliver meget intense. Det er en dyr proces, og det er for eksempel mere besværligt at lave en alkoholfri gin end en almindelig«, siger Christopher Kok.

»Jeg tror, folk begynder at lære, ligesom med økologiske produkter, at det er lidt dyrere«.

Hvis du er klar på at smage, hvad han snakker om, så kommer her fire alkoholfri drikke, som Christopher Kok mener er blandt de ypperste.

Foto: PR

Mikkeller Limbo Series Riesling

»Mikkel (Borg Bjergsø, Mikkeller-bagmand, red.) har brugt syv år på at udvikle serien med en speciel gærstamme, og den er lavet med Riesling-druer nede fra Mosel, hvor de har deres egne marker.

Som sommelier er det et produkt, der rammer lidt på vinnoten, som man gerne vil have, med høj syre og friskhed, men samtidig har lidt af den lette humle, som gør den mere cremet.

De laver et lille batch af den hvert år, men den er til at få fat på, og den koster kun 29 kroner for 33 cl. Den passer til rigtig meget mad og er for mig ofte et bedre alternativ end en alkoholfri hvidvin.

Det er en humledruedrik, eller hvordan man skal formulere det for folk, som er bange for øl. Den er meget frisk og elegant. Vi serverer den i champagneglas på Alchemist med vores snacks i stedet for champagne eller en alkoholfri cocktail«.

Foto: PR

Seedlip Garden 108

»Det er et engelsk firma, som laver alkoholfri gin i tre kategorier. Det er meget intenst, så det er noget, man ikke behøver at bruge særligt meget af for at få den smagsprofil, man gerne vil have. Så i modsætning til når du bruger fire til seks centiliter gin til en gin/tonic, så snakker vi her max en halv til en hel centiliter til en cocktail.

Det er, fordi det er så intenst smagende. Den kan bruges til gin/tonic, men også som en smagskomponent i andre cocktails. Så du kan tilsætte sukker, juicer eller urter. Det er et rigtig flot produkt.

Den er blevet lidt glemt grundet de mange andre alternativer på markedet«.

Foto: PR

Richard Juhlin Oddbird

»Det er noget, vi ikke har gjort os så meget i herhjemme, men verdens største champagnesmager hedder Richard Juhlin og kommer fra Sverige. Han har i samarbejde med et svensk firma udarbejdet en alkoholfri mousserende vin.

Den er lavet 100 procent på Chardonnay-druer fra det sydlige Frankrig og er lagret på ståltanke, så lidt på egetræsfade, i alt 12 måneder. Så de har lavet den som en almindelig vin og så trukket alkoholen ud af den bagefter på en måde, som firmaet har patent på. Og så er der tilsat bobler, så du får en lettere mousserende, ren Chardonnay, som er rigtig flot.

Det er et af de bedste vinbaserede alkoholfri produkter på markedet lige nu«.

Foto: PR

Copenhagen Sparkling Tea Blå

»Jacob Kocemba har lavet noget, som smager rigtig godt. Den baseret på rigtig gode teer og så en basevin, som giver noget mere dybde og smag til den. Den måde, han har produceret produktet på, er flot – og det er heller ikke til en pris, som er sindssyg. Det er godt gået.

Den kan både serveres rent, eller man kan lege med den. Tilsætte sirupper og andre elementer til at spiffe den op. Det er den blå version. Han har efterfølgende lavet andre, men det er den, der fungerer bedst – både til mad og som aperitif.

I forhold til Mikkeller og Juhlin så rammer den folk, som godt kan lide noget med en smule mere sødme. De fleste har ikke samme pallette som mig. Jeg leder altid efter mere syre. Det er meget naturligt, efter at man har drukket meget vin. Her finder du mere lethed, syren er lidt lavere, og så giver teen en tropisk og fyldig smag. Derfor rammer den også mange mennesker.

Det er en flaske, man altid kan have på køl. Den smager elegant med druemosten og den friske citrusnote og de florale noter. Det tror jeg, mange godt kan lide«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af