Shop med omtanke

Her lægger Goss sine penge: »Jeg er kæmpe genbrugsfanatiker«

Forbrug er blevet politisk for Mads Damsgaard Kristensen. »Det, der får penge, vokser«, siger han, men indrømmer også, at han selvfølgelig har lavet dumme køb og måske også burde købe mindre.
Her lægger Goss sine penge: »Jeg er kæmpe genbrugsfanatiker«
Goss. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

Han fortalte det allerede sidste år. Jeg snakkede med Mads ‘Goss’ Damsgaard Kristensen om hans hang til jakkesæt, da han understregede, at han kun købte dem brugt. At det nærmet var blevet politisk for ham.

»Det er gået op for mig, at jeg jo er en elendig kapitalist«, siger han nu, hvor jeg mødes med ham for at høre mere om hans forbrug.

»Hvis man tager jakkesæt og bøger ud af mit forbrug, så ser det kritisk ud«.

Altså kritisk, hvis man mener, at vejen frem er et buldrende forbrug af nye ting, selvfølgelig.

»Jeg er kæmpe genbrugsfanatiker, og jeg er på en måde ret boheme. Jeg bruger penge på kunst, bøger, film, film, jakkesæt. Det havde jeg ikke tænkt så meget over før i dag«.

Han mener selv, at det blandt andet skyldes, at han de seneste ti år har valgt at ville leve af sin musik, først i bandet Reptile Youth og nu med soloprojektet Goss.

»Jeg har ret tidligt installeret i mig selv, at jeg ikke må bruge ret mange penge. Hvis man gerne vil lave præcis den musik, man vil, så kan det være ret svært økonomisk«.

Det har coronapandemien selvfølgelig understreget. Selvom Goss nåede at spille nogle koncerter sidste år før anden lockdown-runde, så er hans forårsturné i år blevet til en forhåbentlig efterårsturné.

Pandemien har også sat sit præg på hans forbrug, som han fortæller her.

Goss. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

Hvad er det seneste, du har købt? 

»Jeg har købt bogen ‘Elskeren fra Nordkina’ af Marguerite Duras. Jeg læser meget, især de seneste par år, og det har været intensiveret under corona. Nu læser jeg næsten en bog om ugen i snit«.

»Jeg havde en veninde, som snakkede om Duras. Hun går meget op i litteratur og skriver selv, og det er hendes yndlingsforfatter. Det er sådan jeg bliver eksponeret for de fleste ting som tøj, musik, film og bøger. Et par få udvalgte medier, jeg stoler på, og så ellers mine venner«.

»Den var rigtig fed. Duras har skrevet en bog før den, der hedder ‘Elskeren’, som handler om hendes seksuelle forhold til en 30-årig kineser, da hun er 14 år. Det handler begge bøger om, men den første blev filmatiseret. Hun hadede filmen og for at tage historien tilbage, så skrev hun en ny bog, som halvt er en bog, halvt et filmmanuskript for at sige, hvordan filmen burde have været. Det er ret sejt«.

»Jeg har også mange digtsamlinger, som jeg bruger, når jeg skriver mine sangtekster. Jeg kan godt lide at skrive sange, som jeg læser digte. Nogle kan godt lide at fortælle en historie, jeg prøver at skrive mere som en digter. Det handler meget om hver linje«.

»Generelt bruger jeg lang tid på at skrive tekster. Det er lidt min achilleshæl. Hvis jeg er i krise med en tekst, kan jeg godt lide at læse i digtsamlinger og prøve at finde en linje, der kan åbne op for noget«.

Hvad er det bedste, du har købt inden for det seneste år?

»Det har nok været et slips, uden at jeg lige kan sige præcist hvilket. Jeg har aldrig gået med slips før her det seneste halve år. Nu har jeg gang i en lille samling. Jeg har nok 10-15 stykker«.

»Slips er jo mandens pyntegenstand. Det har ingen funktion. Det er virkelig grineren«.

»På et tidspunkt gik jeg også med to slips. Jeg kunne ikke vælge og havde taget to på. Det så grineren ud, men alle mine venner syntes, det var for mærkeligt, så jeg er gået væk fra det igen. Men hvorfor er det mærkeligt? Bare at have ét slips på er jo allerede gak-gak. Hvorfor giver det mindre mening at have to på? Jeg tror, jeg skal give det et skud igen«.

»Det giver en flavour til resten af det, man har på. Jeg er stadig ved at finde min slipsestil, men de brede slips er de sjoveste, synes jeg«.

Goss. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

Har du brugt dine penge anderledes under coronakrisen?

»Jeg tror, jeg har brugt færre, fordi der jo ikke har været de samme muligheder for at bruge dem. De seneste tre måneder har butikkerne jo haft lukket, og jeg shopper ikke så meget online«.

»Jeg kan godt finde på at bruge Trendsales og Den Blå Avis, hvis jeg for eksempel er på udkig efter sko og ved, hvilke jeg gerne vil have. Så kan jeg godt tjekke ofte«.

Hvad er dit livs dummeste køb?

»Jeg købte en synthesizer i Italien på eBay for 5.000 kroner, som jeg måske har sat til fire gange. Den hedder Wavestation. Jeg trippede over den i en uge og ville bare have den. Så fandt jeg den i Italien og købte den«.

»Så kunne jeg ikke forstå, hvorfor den ikke kom frem. Den havde så været sendt, men var blevet sendt retur. Jeg aner ikke hvorfor. Så sendte de den igen, og da den endelig kom, var den lidt i stykker, men jeg kunne ikke overskue at sende den retur«.

»Jeg fandt også ud af, at jeg ikke rigtig vibede med den. Sådan er det med instrumenter. Det er desværre 50-50 for mig«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Jeg havde set den hos en ven, og vi havde joket med, at vi skulle lave en band, hvor vi kun spillede på Wavestation. Det er lidt en speciel synthesizer. Den er ikke så anerkendt«.

»Jeg kan godt lide at købe instrumenter, der ikke er det åbenlyse valg, som alle har, og så prøve at trippe over det. Det skaber også den sjoveste lyd. Men hver anden gang jeg køber noget, er det virkelig brugbart for mig, og hver anden gang bruger jeg det ikke nok«.

»Så nu står den derhjemme. Jeg kan ikke engang overskue at sælge den, fordi jeg tror heller ikke, jeg kan få noget specielt for den, så det var et virkelig dårligt køb«.

Hvilken af dine forbrugsvaner er du mest stolt af?

»Det er nok, at jeg køber genbrug. Det er ikke fordi, jeg ikke må købe nyt, men jeg har også altid været tiltrukket af gamle ting – også før jeg vidste, at det kunne være politisk ikke at købe nyt«.

»Jeg kan godt lide ting med en fortid. Ting der er gamle, men stadig brugbare vidner jo også om en kvalitet. Der er en grund til, at de ikke er blevet smidt ud«.

»Jeg tænker sådan på det, at hvis jeg køber noget, så giver jeg også noget liv. Så hvis jeg bruger penge i Storrs Antikvariat, så giver jeg det liv. Det er efterhånden noget, jeg har på ryggraden. Jeg kan bedre lide at bruge mine penge, hvor jeg giver liv til noget, som jeg synes er værdifuldt i verden«.

»Så hvis du køber noget på Amazon, så giver du Amazon liv. Det er ikke, fordi Amazon nødvendigvis er dårligt, men det er meget godt at have med i tankerne. Hvad betyder det at købe noget?«

»Jeg tror meget på den politiske forbruger. Hvis vi alle sammen stoppede med at flyve eller ryge, så var der ikke nogen industri. Det kan vi måske ikke gøre alle sammen på samme tid, men det er meget godt at tænke over, hvad man puster liv i. Det er jo sådan kapitalismen fungerer. Det, der får pengene, vokser«.

Goss. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

Hvilken forbrugsvane ville du gerne lægge fra dig?

»Jeg køber nok for meget, også selvom det er genbrug. Nu har jeg 10-15 jakkesæt, som jeg er glad for. Det bliver lidt en mani. Jeg får hele tiden lyst til at købe et nyt (i genbrug, red.). Det er også, fordi det bringer en ny energi«.

»I min vennegruppe er jeg meget blevet ham, der giver tøj til de andre. Jeg pusher det videre, fordi jeg får dårlig samvittighed. Jeg kan ikke lide at have mange ting, men jeg kan godt lide at få noget nyt«.

»Nu er det lidt et problem, fordi jeg kun køber jakkesæt, og der er ikke så mange af mine venner, der går meget i jakkesæt. Nu har de efterhånden alle sammen fået to jakkesæt hver. Før var det nemmere, da jeg købte alt muligt forskelligt tøj. Så jeg kunne godt skrue ned for jakkesætskøbene«.

»Det er måske lidt mærkeligt, men jeg ville også gerne ændre mit musikforbrug. Jeg lytter også til masser af plader, men jeg tjekker altid New Music Friday-playlisten på Spotify for at se, hvad folk har gang i. Det er lidt en usund måde at forbruge musik på«.

»Jeg lytter ikke til det for at få en kunstnerisk oplevelse. Jeg lytter som en kirurg, der bare lige skal finde ud af, hvad der lyder fedt, eller hvordan de har gjort det«.

»Jeg ville gerne blive bedre til at nyde det mere. Sådan har en filminstruktør eller en forfatter det sikkert også. Det er en arbejdsskade, men alligevel noget, man godt kan være opmærksom på. Også fordi at den bedste inspiration ofte ikke er, hvad der sker nu, men mere at gå tilbage i tiden og dyrke noget gammelt«.

»Det er sjældent, jeg går ind på New Music Friday og bliver rørt. Det er mere sådan en ‘kigge over skulderen på en i klassen’-agtig stemning«.

Hvis man ser bort fra prisen, hvad ville du så allerhelst eje?

»‘Skriget’ af Edvard Munch. Det kunne også være hårdt at have ‘Mona Lisa’ hængende, men ‘Skriget’ rører mig meget mere som menneske«.

»Karen (Mø, Mads’ kæreste, red.) har fået mig ind i Edvard Munch. Hun er kæmpe fan. Det er det største skandinaviske kunstværk. Det er nok også derfor, jeg relaterer så godt til det. Altså, det er ikke, fordi jeg har det som ‘Skriget’, men det er et vildt værk«.

»Det ville være nice at bo i en etværelseslejlighed og så kun have ‘Skriget’, en seng, en stak bøger og nogle jakkesæt. Men måske ville jeg være nødt til at holde åbent hus én gang om måneden, så andre også kunne få lov til at se det«.

Så kunne du spille Goss?
»Det ville være et snedigt promotion-stunt. Så kunne man holde åbent hele tiden, så folk kunne se det, men der blev samtidig kun spillet Goss-musik«.

»Jeg har faktisk aldrig selv set det i virkeligheden«.

Goss. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

Hvad burde alle købe?

»Det er svært at svare på. Jeg føler ikke, at der er noget universelt, men måske burde alle i højere grad købe kvalitet. Lad være med at købe noget, der går hurtigt i stykker. Det er nok mit bedste bud«.

Shopper du mest online eller fysisk?

»Jeg er mest til fysiske køb. Altså sådan noget som jakkesæt er umuligt at købe online. Nu har jeg aldrig købt et jakkesæt, der var nyt, men jeg tager tit rundt i genbrugsbutikker og prøver jakkesæt. Det er fuldstændig random, hvornår det klikker med din krop. Jeg har svært ved at sige, hvad der gør, at jeg synes, noget ser godt ud på mig. Tit er det, der objektivt sidder bedst, noget af det kedeligste«.

Hvis du skulle anbefale én butik, hvilken skulle det så være?

»Jeg har nok en af Københavns mest komplette samlinger af genbrugsbutikker i mit hoved. Det ville være usolidarisk ikke at dele. Den, der hedder Diakonissestiftelsens Loppeshop, der ligger på Frederiksberg, er god, fordi den har en ret stor bogafdeling og andre gode ting«.

»Jeg kan godt lide en genbrugsbutik, hvor der er meget. Jeg er ikke så meget til de kuraterede. Jeg vil have så meget som muligt at vælge imellem. I USA har de nogle giga-butikker. Det er megafedt. Jeg har ret stor tålmodighed, fordi jeg er trænet i det«.

»Jeg vil også give et shoutout til Storrs Antikvariat. Det er min ven, Benjamin, der har den, som jeg har en kortklub med, så det er lidt snyd. Han kuraterer godt nok, men han har god smag og fokus på kvalitet. Og så har han bogudsalg i kælderen med en masse billige bøger«.

Hvad har du ejet i længst tid?

»Jeg er sådan en, der smider meget ud eller giver det videre. Jeg er god til at rydde ud. Jeg er meget lidt nostalgisk med ting. Jeg er på en måde klar til at give alt væk, hvis der er nogen, der tror på, at de vil have det mere end mig«.

»Men jeg har en læderjakke, som har betydet meget for mig. Jeg tror aldrig, jeg kommer til at gå med den igen, men alligevel så minder den mig om en tid. Ellers har jeg notesbøger og kærestebreve. Sådan nogle personlige ting passer jeg på«.

Har du et hack til at spare penge, du gerne vil dele?

»Brug færre af dem. Og ellers, køb genbrug. Det er jo oftest billigere, så det er et hack. Det tager også lidt længere tid«.

Hvad er dit næste køb?

»Jeg er meget naturglad. Til sommer skal jeg på en vandretur i Nordsverige med min far. Ti dage uden civilisation. Det er sådan noget med telt, soveposer, frysetørret mad. Og der mangler jeg noget gear. Jeg mangler nogle nye vandrestøvler. Dem vil jeg nok købe nye«.

»Det er jo videnskabeligt bevist, at naturen healer, så selv hvis man tror, man ikke er til det, så tror jeg, man ville få meget ud af at åbne op over for det«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af