Kommentar: Tablets kan ikke dræbe laptoppen – endnu

Laptop-markedet svinder ind, og Apple og Microsoft fokuserer i stedet på tablets, der skal erstatte din laptop. Men de nye tablets er ikke klar til at overtage endnu, og spørgsmålet er, om smartphones overhaler indenom.
Kommentar: Tablets kan ikke dræbe laptoppen – endnu

KOMMENTAR: Under Tim Cooks promoveringstur gennem Europa gik han så langt i sin lovprisning af den nye kæmpetablet iPad Pro, at han fornægtede sine andre hjertebørn: MacBook’en og iMac’en.

»Hvis du ser på en pc i dag, hvorfor i alverden skulle nogen så have lyst til at købe en?«, spurgte han retorisk The Telegraph.

Og selv om udtalelsen virker bizar for en mand, der er administrerende direktør i et firma, der har solgt over 20 millioner laptops i år, så har han nok ret. Overordnet set er markedet krympende og laptoppen døende.

Alligevel virker vejen stadig lang for iPad Pro og Microsofts Surface-modeller, der på sin vis opfandt koblingen mellem en tablet og et tastatur i 2012.

Microsofts seneste model, Surface Pro 4, er enormt kraftfuld og underholdende. Den er smart og ikke mindst velfungerende og simpel at gå til. Og så har den en simpel fordel i, at den har et tastatur med trackpad.

Der er ligeledes ingen tvivl om, at Apples iPad Pro er et vanvittigt imponerende produkt. Skærmen er fuldstændig mageløs og grafikken sublim. Læringskurven med Apple Pencil er forsvindende lille. Det føles fuldt og helt som en digital, intelligent notesblok.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Begge to er de vidunderlige tablets, som man også sagtens kan skrive på. Men det er i deres kvaliteter som en laptopdræber, de lader meget tilbage at ønske.

Tastaturproblemer

En af de ultimative fordele ved en laptop er, at du har samlet hele din kontaktflade med computerens funktioner inden for dine afstanden fra lillefinger til lillefinger. Et af i hvert fald iPad Pros problemer som udfordrer til laptoppen er, at man skal løfte hænderne fra bordet for at udnytte en del funktioner på touch-skærmen. Man kommer hurtigt til at savne trackpad’en eller en god gammeldags mus, som vi har vænnet os til at bruge siden Macintoshen spredte sig vidt og bredt i 1984.

Da det danske tastatur til iPad Pro i skrivende stund ikke er nået til Danmark, kan jeg naturligvis ikke udtale mig til bunds om sammenspillet mellem tastatur og skærm. Men det indtryk jeg har fra både demonstrationer af iPad Pros engelske tastatur og Surface Pro 4 er, at det føles godt at skrive på, men slet ikke naturligt flydende og med samme respons fra tasterne, som det har taget designere årevis at kopiere fra desktoptastaturer til laptoptastaturer.

SurfacePro4
Surface Pro 4 har et skrånende tastatur, hvilket giver den en kæmpe fordel.

En anden indikation af, at de nye supertablets ikke får krammet på laptoppen, er, at de er designet meget målrettet mod folk i den kreative branche, der virkelig har brug for en ultrastærk tablet til skitser og optegninger, så det egentlig er skærmen og ikke tastaturet, man køber den for.

Tabletten kan blive niche

Så lige så lækkert det er at udnytte touch-skærmens muligheder, lige så meget giver man køb på laptoppens kvaliteter ved at gå på kompromis med tastaturet. I min optik er det en fejlslutning, at alle har brug for en touch-skærm, mens færre har brug for et godt tastatur. Fra mit synspunkt har flere i de store tablets’ målgruppe behov for en laptop, der også kan fungere som tablet – som Microsofts nye Surface Book kan – end en tablet, der også kan fungere som laptop. I hvert fald som det ser ud nu.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Mit bud er, at smartphones reelt er en større laptopdræber end tablets. Jeg forestiller mig, at de, der stadig skriver meget, vil foretrække en laptop frem for en tablet. De, der skriver meget lidt, vil benytte sig af en ultrastærk smartphone med en stor skærm, der kan kobles til en monitor og fungere som computer og virke som noteværktøj via stemmestyring. Det er eksempelvis tanken med Microsofts nye Lumia-modeller, der kører Windows 10. Google er tilsyneladende ved at sammensmelte Chrome OS og Android, så styresystemet på deres laptops og smartphones bliver det samme.

I det puslespil bliver tabletten nicheværktøjet, der er forbeholdt de designere, arkitekter eller læger, der har brug for et ultrastærkt værktøj til at lave og vise modeller, arkitekttegner eller røntgenfotos.

Læs også: Seks henrykte førstehåndsindtryk af iPad Pro – og fire gnavne grynt

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af