Frontløbere: Otte fandenivoldske kvinde-squads på film, der viser vejen

Frontløbere: Otte fandenivoldske kvinde-squads på film, der viser vejen

»En kvinde uden en mand er som en fisk uden en cykel«, lyder et gammelt feministisk ordsprog. Om det er sandt i alle livets forhold er til diskussion – men i Deniz Gamaze Ergüvens premiereaktuelle ‘Mustang’ bidrager mænd og deres konservative normer i hvert fald ikke til noget positivt for filmens fem tyrkiske søstre, der spærres inde i deres hjem efter beskyldninger om upassende opførsel.

Trods den frustrerende fængselslignende tilværelse finder søstrene langt hen ad vejen styrke og glæde i hinandens selskab og var helst fri for de giftelystne mænd, familien konstant inviterer til te.

Som hyldest til filmens skildring af søstersammenhold har vi fundet otte fremragende film, der på forskellig vis fremstiller dynamikken i en kvindegruppe, og som viser vejen for en stadig alt for mandsdomineret filmverden.

Nogle film dyrker søstersolidariteten – andre lader kvinde være kvinde værst. Alle består dog Bechdel-testen.

1. ’The Virgin Suicides’ (Sofia Coppola, 1999)

Sofie Coppolas debutfilm er beslægtet med ‘Mustang’, i og med den skildrer fem søstre, hvis forældre forsøger at vogte deres dyd ved at isolere dem i et prinsessetårn. Filmen fortælles fra nabodrengenes synspunkt og handler i høj grad om deres fascination af søstrenes kvindelige mystik.

Men den stemningsfulde og poetiske film tager os også helt med ind i pigeværelserne med enhjørninger, slikpinde, hjertekruseduller, parfumeflasker og Nancy Drew-romaner og skildrer i et drømmeagtigt skær Lisbon-søstrenes sorg, længsel, spirende seksualitet og uskyldstab. Især Kirsten Dunst skinner igennem som den forførende Lux.

Soundvenue 1 / 8 Soundvenue
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold