Den sidste ‘Borte med blæsten’-stjerne er død – i en alder af 104 år

Den sidste ‘Borte med blæsten’-stjerne er død – i en alder af 104 år
Olivia de Havilland i 'Borte med blæsten' fra 1939.

Den kontroversielle filmklassiker ‘Borte med blæsten’ fra 1939 har været genstand for megen ophedet debat i de seneste måneder i forbindelse med Black Lives Matter-protesterne og racismerevideringen af tidligere årtiers kulturelle koryfæer.

Men i weekenden skabte filmen, der i sin tid vandt otte Oscars, imidlertid amerikanske overskrifter på en ganske anden baggrund, idet det sidste nulevende medlem af hovedrollecastet, Olivia de Havilland, gik bort i en imponerende høj alder af 104 år.

I fortællingen om den amerikanske borgerkrig (hvor sydstaterne blandt andet kæmpede for at bibeholde slaveriet) spillede Havilland blide Melanie, hvis godhed står i nogen kontrast til den mere iltre, egocentrerede plantagefrue (og romantiske rival) Scarlett O’Hara (Vivien Leigh).

Og præstationen indbragte Havilland en Oscar-nominering for bedste kvindelige birolle.

Havilland var storesøster til en anden af det gamle Hollywoods store stjerner, Joan Fontaine, og rygter vil det, at de to var indædte konkurrenter – Fontaine vandt sågar en Oscar for næsen af sin søster i 1942, hvor de begge var nominerede til bedste kvindelige hovedrolle.

Havilland kaminhylde forblev dog ikke tom: Hun kom selv til at vinde to hovedrolle-Oscars i karrieren (for ‘To Each His Own’ i ’46 og ‘The Heiress’ i ’49), der strakte sig over seks årtier.

Så sent som i 2017 var skuespilleren i medierne i forbindelse med Ryan Murphy-serien ‘Feud’, hvori Catherine Zeta-Jones spillede en ung, lettere svigefuld udgave af Havilland i 40’erne. Et portræt, den virkelige kvinde fandt stærkt fornærmende. Havilland sagsøgte FX, men sagen blev afvist ved USA’s højesteret i 2019.

Tidligere på sommeren fjernede HBO Max i USA ‘Borte med blæsten’ fra kataloget, men filmen er siden blevet tilføjet igen, nu med en disclaimer omkring dens racistiske perspektiver og kontekst.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af