Se Amazons fem nye tv-piloter – og læs vores dom

Mozart in the Jungle ny
»Content is king«, lyder mantraet i tv-branchen i disse år, og i kølvandet på Netflix’ succes med egenproducerede serier kastede Amazon sig sidste år ind i arenaen – på deres helt egen måde. De lagde deres pilot-afsnit til frit skue online og fulgte nøje med i, hvad folk så, stemte på og diskuterede.

Inden for fiktion til voksne satsede Amazon i sidste ende på Garry Trudeaus politiske satireserie ‘Alpha House’ med John Goodman og Silicon Valley-komedien ‘Betas’.

Nu er Amazon så tilbage med fem nye serier-piloter, som du kan se gratis på nettet og tildele stjerner fra ét til fem (du skal være logget ind som bruger).  Som en bedre romersk kejser vender vi på de næste sider tomlen op eller ned til de fem piloter. Tjek, hvilke du skal se – og hvilke, du roligt kan springe over.

Bosch2

‘Bosch’

Hvad går det ud på?
Titus Welliver (‘Lost’, ‘Argo’) er en af de mest undervurderede skuespillere i disse år. Og en hvilken som helst håbefuld serie er kommet godt ud af starthullerne, når man har ham i hovedrollen som politiefterforsker, der er kold i røven, men god nok på bunden.
Serien bygger Michael Connellys bøger om politimanden med det absurd prætentiøse navn Hieronymus Bosch (ja ja, ligesom maleren – heldigvis bliver han for det meste bare kaldt Harry). Vi møder ham, da han er ved at blive retsforfulgt for at have skudt og dræbt en mistænkt seriemorder en mørk og stormfuld aften. Samtidig bliver knoglerne af en 13-årig dreng fundet i skovene uden for Los Angeles, og Bosch kaster sig hovedkulds ind i den nye sag, selvom han er under gevaldigt pres på grund af fortidens meritter. 

Duer det til noget?
Livstræt efterforsker skider på autoriteter, smiler sjældnere end Mario Balotelli og jages af sine dæmoner i en mørk og dyster storby, men er alligevel knalddygtig til sit job og har grundlæggende hjertet på rette sted. Lyder det som noget, vi har set før?
Yup, og ‘Bosch’ er da heller ikke ligefrem tindrende original. Eftersigende skulle hovedkarakteren i bøgerne være et delikat røvhul, men her bliver der spillet mere på hans underspillede side – ærgerligt, for serien kunne godt have brugt lidt kant og profil.
Men bortset fra det er afsnittet godt skrevet af Eric Overmeyer, der var medforfatter på ‘The Wire’ og en af hovedkræfterne bag den fremragende New Orleans-serie ‘Treme’. Man er fanget af mordgåden – og glæder sig over gensynet med så kompetente kræfter som Lance Reddick (Cedric Daniels i ‘The Wire’) og Scott Wilson (Hershel fra ‘The Walking Dead’).
Til gengæld kræver det lidt tilvænning at se ‘The Wires’ mest tilbagelænede psykopat af en gangster, Marlo (Jamie Hector), som sympatisk politimand.

Hvor mange stjerner fortjener den?
3 af de store.

Gider vi se mere?
Eric Overmeyer og Titus Welliver kan få så lang snor, som de vil. Selvfølgelig vil vi se mere!

Se pilot-afsnittet HER.

Transparent ny

‘Transparent’

Hvad går det ud på?
Det vil være synd at afsløre det egentlige cue i denne 30-minutters dramedy, da det først kommer for en dag mod slutningen af piloten.
Serien følger en familie med tre voksne børn. Sarah er klassisk soccer mom med madpakker og playdates, men genopliver en lesbisk forelskelse ved mødet med en flamme fra fortiden. Ali er flyvsk kunstnertype, der mener en masse om andres liv, men ikke har styr på sit eget. Josh er sangskriver rig på løse forhold og nu i et forhold til en håbefuld sanger. Og endelig er der deres fraskilte far, som bærer rundt på en hemmelighed af de større.
‘Transparent’ er skabt af Jill Soloway, der var med til at lave ‘Six Feet Under’ og ‘United States of Tara’, og hendes nye serie har noget af samme sorthumoristiske tone.

Duer det til noget?
‘Transparent’ tager som en del andre serier fra de senere år – som en mindre tårevædet udgave af ‘Parenthood’ – favntag med den moderne familie. Den er inficeret med noget af det underspillede overspil, som demonstrativt tilbagelænede indie-produktioner lidt for ofte døjer med: Folk, der mumler ironiske stikpiller i munden på hinanden, uden at det sådan for alvor vækker latter.
Til gengæld er tonen varm og indbydende, og der er uomtvistelig kemi mellem de tre søskende. Piloten har da også sine komiske højdepunkter, som da trioen diskuterer, hvad farens jødiske eks-kæreste hedder: Fitzel-finer-hein-stein? Rabishnowitwz-Schitz-Lips? Kristallnacht? Humperdinck?
Også i ‘Transparent’ er castet på et højt niveau: Gaby Hoffman, som vi for tiden kan opleve som Adams mildest talt uligevægtige søster i ‘Girls’, er også her sarkastisk og lettere utilregnelig. Og Jay Duplass – den ene halvdel af mumblecore-heltene Jay og Mark Duplass – spiller den egoistisk hipster Josh.

Hvor mange stjerner fortjener den?
4

Gider vi se mere?
Skru lidt op for komikken og lidt ned for den irriterende henslængte, Woody Allen’ske klavermusik – og så er vi med.

Se pilot-afsnittet HER.

The After ny

‘The After’

Hvad går det ud på?
Otte mennesker strander i en parkeringskælder, da al strøm i storbyen pludselig går, mærkelige genstande hamrer ned fra himlen, og der er fuld panik i gaderne. Af uransagelige årsager knytter gruppen sig hurtigt til hinanden og forsøger at overleve dette pludselige apokalyptiske scenarie.

Duer det til noget?
Det korte svar: Nej. Man kan fodre svin med serier og film, der handler om en gruppe meget forskellige mennesker, som må klare skærene, fordi jorden er ved at gå under, og som går i spåner, fordi de mangler strøm til at oplade deres iPhone.
Den slags kræver høj production value, underholdende og meget gerne nuancerede karakterer samt et mysterium, man bliver opslugt af. ‘The After’, som er lavet af ‘X Files’-skaberen Chris Carter, har ingen af delene.
Vi får et helikopterstyrt, men ellers klarer serien apokalypsen med et rystet kamera og lidt hurtig klipning. Og karaktererne? Stereotyp-speederen bliver trykket fuldt i bund med en fordrukken irer, en sort og måske-uskyldig fængselsfange, en kynisk forretningsmand, hans blondinedulle og en velmenende latina-betjent. Hovedpersonen er en inderligt uinteressant, smuk fransk-amerikansk skuespillerspire, der savner sin familie.
Hver og én er de så irriterende, at man ville ønske, de ville blive straffet hurtigt på den yderste dag, så vi alle sammen kan komme videre med vores liv.

Hvor mange stjerner fortjener den?
2

Gider vi se mere?
Ikke et sekund.

Se pilot-afsnittet HER.

Mozart in the Jungle ny

‘Mozart in the Jungle’

Hvad går det ud på?
To af denne dramadys bagmænd er blandt Wes Andersons bedste buddies: Roman Coppola (manus til bl.a. ‘Moonrise Kingdom’) og Jason Schwartzmann (med i snart sagt alle Wes-film).
Udgangspunktet for deres serie er klassisk musik-miljøet i New York, hvor Gael Garcia Bernals playboy-dirigent Rodrigo skal tage over efter Malcolm McDowells mere klassiske ditto som leder af det prestigiøse New York Philharmonic-orkester. Samtidig følger man blandt andet en ung oboist, Hailey der forsøger at slå igennem.
Serien er baseret på oboisten Blair Tindalls erindringsbog med den lovende titel: ‘Mozart in the Jungle: Sex, Drugs, and Classical Music’.

Duer det til noget?
I den første scene smugkigger musiklæreren Hailey på sin teenageelevs sms’er, hvor han lige har skrevet til en ven: »Jeg ville ønske, min penis var en træfløjte.«
Så er stilen ligesom lagt, og ‘Mozart in the Jungle’ gør da også noget, ingen af de andre Amazon-piloter gør: Den giver os et overraskende anderledes indblik i et miljø, man ellers ville have forsvoret, der kunne komme dramakomik ud af i det 21. århundrede.
Her er drukleg med obo og klarinet, samtaler om, hvordan forskellige klassiske musikere knalder, og en frydefuld hanekamp mellem de to komponister af helt forskellige skoler. Det er frækt, sjovt og kan gå hen og gøre klassisk musik cool. Hvem skulle have troet det?

Hvor mange stjerner fortjener den?
5

Gider vi se mere?
Vi insisterer!

Se pilot-afsnittet HER.

The Rebels ny

‘The Rebels’

Hvad går det ud på?
Da hendes mand dør, overtager Julie hans dyrebareste eje: American football-holdet Los Angeles Rebels. Problemet? Hun aner ikke en tøddel om football – ud over hvad hun har set fra sin plads som tidligere cheerleader – og bestyrelsen gør deres bedste for at få hende verfet ud, så de store drenge kan tage over. Men sådan går det selvfølgelig ikke.

Duer det til noget?
‘The Rebels’ er en temmelig konventionel dramedy, der tror, den er vildere (en abe tager coke og affyrer en pistol til en fest hos en af football-spillerne), end den egentlig er. Football-scenen bliver fordomsfyldt portrætteret, og der er langt mellem grinene. Se eller gense hellere ‘Friday Night Lights’ eller ‘Sports Night’.

Hvor mange stjerner fortjener den?
2

Gider vi se mere?
Nej. Men måske aben kan få en spinoff.

Se pilot-afsnittet HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af