‘Kartellet’

Genrefærdigheder er normalt ikke danske filmskaberes spidskompetence. Charlotte Sachs Bostrups nye thriller-drama er baseret på en autentisk korruptionssag om aftalte priser i byggebranchen, og selvom den beviser, at det håndværksmæssige niveau nok er steget de senere år, er den samtidig et eksempel på, at danske film som oftest drukner, når de kaster sig over bord i det strømlinede amerikanske fortællehav.

Lars Halbo er en dygtig entreprenør, der overtager sin fars byggefirma. Snart opdager han, at priserne
bliver holdt kunstigt oppe, og ved at underbyde resten af den korrupte branche sætter han sig op imod et intimiderende byggekartel.

Anders W. Berthelsen overbeviser som den drevne forretningsmand, der nægter at lade sig tryne, ligesom han glimrende udfylder rollen som stresset, men sympatisk familiefar. Han formidler en stædighed og indignation, der får os til at tro på hans opgør mod kartellets overhoved, spillet med en blanding af unaturlig venlighed og isnende modbydelighed af Flemming Enevold.

Da afpresning og trusler kommer på bordet, bliver Halbo sat under et pres, som også truer hans ellers velfungerende samliv med konen (Lene Maria Christensen) og deres to børn. ”Alle har et valg. Det er bare ikke alle, der træffer det rigtige…,” lyder taglinen, og instruktør Charlotte Sachs Bostrup, der primært har gjort sig i tv-serier de seneste år, forsøger at undersøge, hvor høj en pris man bør betale i den sunde morals tjeneste.

Manuskriptet lader desværre en del tilbage at ønske. Man kunne nemt have kradset dybere i emnet, og karakterskildringerne er mildest talt overfladiske. Især skurkene i kartellets loge-agtige miljø er tegnet vel skarpt op i sort-hvid, men der er heller ikke meget kød på birollerne i Halbos intimsfære. Filmen gør dog heldigvis ikke Halbo til en kompromisløs martyr, der blindt ignorerer de private omkostninger.

Det hverdagsagtige og den mere rendyrkede spænding er fint afbalanceret, men krakelerende familierelationer er ikke ligefrem en sindsoprivende original vinkel, og der er i det hele taget noget lovlig velkendt og forudsigeligt over ‘Kartellet’. Præcis ligesom i Hollywood nytter det ikke stort, at produktionen er velsmurt, hvis fortællingen er mekanisk.


Kort sagt
Anders W. Berthelsen er solid som idealistisk entreprenør, men Charlotte Sachs-Bostrups kompetente spændingsfilm om lyssky karteldannelser i byggebranchen forlader sig på uhyre genkendelige fortællegreb. Hendes medlemskab i konventionernes kartel koster dyrt på forudsigelighedskontoen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Spillefilm. Instruktion: Charlotte Sachs Bostrup. Medvirkende: Anders W. Bertelsen, Lene Maria Christensen, Lars Ranthe, Flemming Enevold. Spilletid: 100 min.. Premiere: 27. februar
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af