‘Believe’

‘Believe’

I Alfonso Cuarón og J.J. Abrams’ nye serie, ’Believe’, siger den synske pige Bo til sin kidnapper, der er brudt i gråd på et hospital: »You know why you were crying? You remembered you were good once«.

Så er vi ligesom i gang med klichéer så tunge, at selv den lille Haley Joel Osment i ’Den 6. sans’ ville have syntes, det var for meget.

Men det er måske, hvad man kunne forvente i en serie, hvis udgangspunkt er, at Bo på grund af sine overnaturlige evner jages af en flok mystiske, men svagt definerede skurke, der vil bruge hende som paranormalt våben. Bo bliver beskyttet af en lille gruppe såkaldte ’believers’, der af en eller anden grund hyrer en uretfærdigt dødsdømt fange, Tate, til at passe på pigen i en kapløb-mod-tiden-flugt tværs over et nutidigt USA.

Cuarón har selv været med til at skrive manuskriptet, mens Abrams har produceret, og serien bliver solgt på de to ophavsmænds betragtelige talenter. Pilotafsnittet har da også en snert af Cuaróns dynamiske filmsprog, og især åbningsscenens biluheld er flot sat op som et tre minutter langt skud, et af Cuaróns signaturtræk. Den dragende mystik, man kender fra J.J. Abrams’ ’Lost’ og ’Cloverfield’, skal man til gengæld lede længe efter.

Man kæmper ellers ihærdigt ved at proppe pilotafsnittet med undercover-præster, dobbeltagenter og en ondt gnækkende overskurk spillet af Kyle MacLachlan, som man vel har tænkt kunne tilføre lidt David Lynch-mystik til foretagendet. Desværre smelter ingen af delene sammen til en logisk eller interessant enhed i et afsnit, der i øvrigt byder på to biljagter og en læge med ondt i livet over ikke at kunne bruge videnskaben til at frelse sin syge far (mon vores paranormale hovedperson kan hjælpe?).

Det virker også mærkeligt malplaceret, når Tate er gået undercover som hospitalspatient og begiver sig ud i en gang martial arts for at beskytte Bo. Det samme gælder seriens anstrengte og flade humor, som forlader sig alt for rigeligt på, at den tirrelige eks-fange Tate igen og igen får verbale tæv af den lille rapkæftede pige.

Da første afsnit slutter med en tvivlsom Zooey Deschanel-agtig sang, sidder man således tilbage med en oplevelse af et fuldstændig retningsløst virvar. ’Believe’ ser ud til at understrege, at manuskripter bare ikke er Cuaróns spidskompetence.


Kort sagt:
Navnene Alfonso Cuarón (’Gravity’) og J.J. Abrams (’Lost’) borger for overnaturlig spænding med et godt stænk virtuost filmsprog. Men deres nye serie ’Believe’ skuffer fælt med et klichéfyldt manuskript propfyldt med ligegyldige karakterer.

Tv-serie. Hovedforfatter: Alfonso Cuarón, Mark Friedman. Medvirkende: Jake McLaughlin, Johnny Sequoyah, Jamie Chung, Kyle MacLachlan. Spilletid: Ni afsnit á 43 min.. Premiere: C More, 29. marts
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af