Anbefaling: Otte talentfulde tv-forfattere, der kan løse HBO’s kvindeproblem

Mastersofsex

 

De seneste fire årtier har 38 forskellige manuskriptforfattere stået bag HBO’s 60 minutters dramaserier. Kun tre ud af dem er kvinder – og to af dem stod ’kun’ bag en miniserie.

Underrepræsentationen af kvinder gælder ikke kun for HBO, men også kanaler som Netflix, Fox og Showtime.

Statistikken har sat en hed debat i gang i den amerikanske tv-branche, hvor man spørger sig, om der er tale om diskrimination eller bare mangel på talentfulde kvindelige manuskriptforfattere. HBO-spidser har da også selv udtalt, at de arbejder på at ændre den uheldige tendens.

Vi hjælper dem lidt på vej med otte talentfulde kvinder, der allerede har gjort sig bemærket på tv-området, og som HBO bør hyre i en fart.

Se otte af tv-branchens mest talentfulde kvinder på de næste sider.

Orangeisthenewblack

Jenji Kohan (‘Orange is the New Black’)

Hvad står hun bag?
Jenji Kohan mestrer dramedy-genren og står bag de både skæve og uforudsigelige serier ’Weeds’ og ’Orange Is the New Black’. Begge serier handler om lidt blåøjede kriminelle kvinder, som det er svært ikke at få sympati for. Hun har tidligere været historieudvikler på ’Sex and the City’ og manuskriptforfatter på ’Gilmore Girls’ og ’Rap fyr i L.A.’

Hvem er hun, og hvad skal HBO med hende?
Kohan er født i Los Angeles og vandt en Emmy for sketch-komedien ’Tracy Takes On…’ Både Kohans far og bror har tidligere vundet Emmys, og Jenji har i dag fået hele syv nomineringer.

Det har tidligere rygtedes, at HBO forhandlede med Kohan, men der er foreløbigt ikke kommet noget ud af det. Når ’Orange Is the New Black’ engang er færdig, bør HBO straks hverve Jenji Kohan, der både har flair for det komiske og tragiske.

Både ’Weeds’ og ’Orange Is the New Black’ kan streames på Netflix.

Sixfeetunder

Jill Soloway (‘Six Feet Under’)

Hvad står hun bag?
Soloway har senest skabt et pilotafsnit for Amazon, komediedramaet ’Transparent’, som vi tidligere har givet positive ord med på vejen her. Soloway er mest kendt som episodeforfatter til dramaserien ’Six Feet Under’ og har desuden skrevet for flere komedieserier som den veloplagte ’United States of Tara’ og ’How to Make it in America’. Derudover instruerede Soloway sidste år spillefilmen ’Afternoon Delight’, som fik premiere på Sundance Film Festival.

Hvem er hun, og hvad skal HBO med hende?
Soloway blev født i Chicago, er meget politisk aktiv og inkarneret feminist. Hun er uddannet i film og tv fra Winconsin-Madison-universitetet, hvorefter hun blev assistent på reklamer og musikvideoer. Sammen med sin søster Faith Soloway har hun skrevet teaterstykker og pilotafsnit til ’Jewess Jones’ for HBO, der kickstartede deres tv-karriere.

Soloways manuskripter er modige, bittersøde og har kant. Det passer godt til HBO’s profil.

’Six Feet Under’ og ’How to Make it in America’ kan streames på HBO Nordic.

Beingmaryjane

Mara Brock Akil (‘Being Mary Jane’)

Hvad står hun bag?
Brock Akil startede sin karriere i 1994, hvor hun skrev for komedieserien ’South Central’, som desværre kun fik 10 episoder. I 1999 blev Brock Akil producer og manuskriptforfatter på ’The Jamie Foxx Show’, og siden har hun skrevet og produceret musikfilmen ’Sparkle’. Brock Akil er aktuel med den roste dramaserie ’Being Mary Jane’ som handler om en afroamerikansk talkshowvært med ben i næsen og bløde knæ.

Hvem er hun, og hvad skal HBO med hende?
Brock Akil er uddannet journalist fra Northwestern University. Hun er en af de få markante sorte kvinder i amerikansk tv-fiktion og udnytter også sin position til at italesætte raceproblematikker og give sorte kvinder en stemme.

HBO’s dramaforfattere er ikke alene altid mænd, det er også hvide mænd. Men Mara Brock Akil ville ikke bare råde bod på noget af den diversitetsbrist – hun ville kunne levere en glimrende serie i samarbejde med HBO.

Filmen ’Sparkle’ kan ses på Viaplay.

Topofthelake

Jane Campion (‘Top of the Lake’)

Hvad står hun bag?
Krimiserien ’Top of the Lake’ fra sidste år var hendes første tv-serie, men gav hende hele tre Emmy-nomineringer sidste år. ’Top of the Lake’ foregår i den lille newzealandske by Laketop, hvor en gravid, 12-årig pige forsøger at begå selvmord, og en hjemvendt politikvinde – spillet af Elisabeth Moss – må forsøge at udrede landsbyens hemmeligheder.

Tidligere har Campion haft stor succes med manuskripter til spillefilm, deriblandt kærlighedsdramaet ’The Piano’ som hun i 1994 vandt en Oscar for.

Hvem er hun, og hvad skal HBO med hende?
Den newzealandske manuskriptforfatter er med sine snart 60 år alderspræsidenten på listen og er da også en garvet og respekteret filminstruktør med film som ’The Piano’, ’In the Cut’ og ’Bright Star’.

Efter at have taget en bachelor i antropologi og malerkunst blev Campion uddannet på The Australian School of Film and Television, hvorefter hun som 28-årig vandt en Guldpalme i Cannes for sin første kortfilm, ’Peel’. Hun blev med ’The Piano’ den første kvindelige vinder af den helt store Guldpalme i Cannes i 1993.

I Campion vil HBO få en sikker instruktør med en moden og stærk kunstnerisk profil.

’Top of the Lake’ kan streames på amerikansk Netflix.

Mastersofsex

Michelle Ashford (‘Masters of Sex’)

Hvad står hun bag?
I 1989 skrev Ashford syv episoder for’21 Jump Street’, serien, som Johnny Depp slog igennem i. Senest har hun skrevet for krigsminiserien ’The Pacific’, og i øjeblikket er hun aktuel som én af kvinderne bag Showtimes ’Masters of Sex’ om sexforskningspionererne William Masters og Virginia Johnson.

Hvem er hun, og hvad skal HBO med hende?
’Masters of Sex’ har fået kælenavnet ’Mad Men with Benefits’ og blev Ashfords store gennembrud efter en årrække som assistent. Og hun sætter pris på sin rolle som hovedforfatter. »Jeg besluttede ret tidligt, at hvis jeg skulle arbejde så hårdt, skulle det være for mit eget show, så jeg begyndte at skrive piloter«, har hun sagt til Forbes.com.

Ashford er vant til at styre en stor og ambitiøs dramaserie og er klar til næste trin på rangstigen: HBO.

’Masters of Sex’ og ’The Pacific’ kan streames på HBO Nordic.

Mindyproject

Mindy Kaling (‘The Mindy Project’)

Hvad står hun bag?
Kalings ansigt kan virke bekendt, for hun er mest kendt som skuespiller i for eksempel som ’The 40 Year Old Virgin’ og ’The Office’ (hvor hun spiller Kelly). Men Kaling har adskillige talenter. Hun har skrevet over 40 episoder for den amerikanske ’The Office’, hvilket åbnede døren til hendes helt eget projekt, tv-serien ’The Mindy Project’. Serien er inspireret af Mindys egen mor og handler om en gynækologpraksis fyldt med løjerlige medarbejdere.

Hvem er hun, og hvad skal HBO med hende?
Hendes forældre immigrerede til USA fra Indien, da de ventede den nu 35-årige multikunstner. Inden hun nåede til tops i underholdningsbranchen, gik hun på Darthmouth College, hvor hun deltog i improvisation og a cappella-grupper. På sit andet år på universitetet kom hun i praktik på ’Late Night with Conan O’Brien’, før hun opnåede en bachelor i dramatik.

Mindy Kaling står for en selvbevidst eksperimenteren med genrerne, som står godt til HBO.

’The Office’ kan streames på HBO Nordic.

LenaDunham

Lena Dunham (‘Girls’)

Hvad står hun bag?
Efter Dunhams spillefilm, ’Tiny Furniture’, blev vist på flere filmfestivaler, fik producer og komediekonge Judd Apatow øjnene op for det unge talent. Det førte til pigebiblen ’Girls’, som allerede efter første sæson fik fire Emmy-nomineringer, og lige nu kører på tredje sæson.

Hvem er hun, og hvad skal HBO med hende?
Dunham er datter af to anerkendte kunstnere, maler Caroll Dunham og fotograf Laurie Simmons. Hun studerede creative writing på Oberlin College, mens hun arbejdede i en vintagebutik på Manhattan.

Med sine kun 27 år er Dunham allerede et af de hotteste navn i tv-branchen, og når ’Girls’ engang er nået til vejs ende, er det oplagt, hvis HBO tilbyder hende en dramaserie med et større budget. Vi ville gerne se, hvordan Dunham ville løse den opgave.

’Tiny Furniture’ kan ses på amerikansk Netflix. ’Girls’ kan ses på HBO Nordic.

Scandal

Shonda Rhimes (‘Scandal’)

Hvad står hun bag?
Man skulle ikke tro, at manuskriptforfatteren bag film som ’Crossroads’ og ’Prinsesse eller ej 2’ samtidig kunne have lavet hitserien ’Scandal’ om en særlig gruppe advokater, der hjælper folk i de værste kniber.

Tidligere har Rhimes kreeret ’Greys hvide verden’, der har løbet over skærmen siden 2005.

Hvem er hun, og hvad skal HBO med hende?
Shonda Rhimes har ligesom Mindy Kaling en bachelor fra Darthmouth College, og derudover har hun en master i Fine Arts fra University of Southern California School of Cinema-Television. Rhimes var frivillig på et hospital, mens hun gik i high school, og hun fik derigennem en stor interesse for hospitalsmiljøet, hvilket plantede idéerne til serierne ’Greys hvide verden’ og Private Practise’.

Shonda Rhimes foreløbige serier er mere glatte og mainstream, end HBO’s dramaer normalt er. Men det kunne være interessant at se, hvad hun kan drive det til hos en kanal, der sætter barren højere end nogen andre.

’Scandal’ kan ses på amerikansk Netflix.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af