Nicolas Winding Refn i Cannes: »Det er ikke Eurovision, det her!«

Nicolas Winding Refn kan blive et dominerende medlem af den prestigefyldte Cannes-jury, hvis man skal dømme efter eftermiddagens pressekonference.
Nicolas Winding Refn i Cannes: »Det er ikke Eurovision, det her!«

Hvordan i alverden skal Nicolas Winding Refn, der elsker excentriske b-film og selv laver film spækket med vold og rå maskulin energi, blive enige om noget som helst med newzealandske Jane Campion, der laver tænksomme dramaer fra et stærkt kvindeligt perspektiv?

Spørgsmålet trængte sig på, når man som dansker kiggede på rækken af medlemmer i årets Cannes-jury, som netop har præsenteret sig selv for verdenspressen i det store festivalpalæ. Refn er menigt medlem, Campion har den prestigefyldte post som juryformand, og sammen med folk som instruktøren Sofia Coppola og skuespillerne Gael García Bernal og Willem Dafoe skal de om ti dage uddele Guldpalmen og de øvrige priser ved filmverdens vigtigste festival.

I eftermiddag tog juryen imod pressen, og Nicolas Winding Refn gjorde straks opmærksom på sig selv ved som den eneste at være iklædt solbriller.

Forskellige politisk og seksuelt
Refn har ry af at være lunefuld i sit forhold til pressen, men her var det en smilende og imødekommende Refn, som svarede på spørgsmål fra de internationale medier.

»Vi har ikke en plan. Vi tager det, som det kommer, og går efter at blive overrasket«, sagde han og fortalte, at Jane Campions eneste retningslinje over for sin jury har været, at de ikke må tale med pressen undervejs og skal undgå at følge med i, hvad medierne skriver om filmene, der dyster om Guldpalmen.

Nicolas Winding Refn understregede, af juryen ikke skal lade sig styre af omverdens forestillinger om, hvad der vil være det rigtige valg.

»Vi har alle sammen vores egne holdninger og perspektiver, både socialt, politisk og seksuelt. Vi skal gå efter det, der føles rigtigt. Det er måske ikke rigtigt, men det her er ikke EU. Det er ikke Eurovision – gudskelov!«, sagde han med et smil på læben.

Indgroet sexisme
Jane Campion fortalte, at juryen skal mødes tre gange i løbet af festivalen og diskutere deres oplevelser. To af jurymedlemmerne – kinesiske Jia Zhangke og koreanske Jeon Do-yeon – havde tolk med til pressekonferencen, så ud over at jurymedlemmerne er meget forskellige, kommer der også et ekstra sproglag, som kan gøre diskussionerne vanskelige.

Nicolas Winding Refn, der er ved at blive et household name på festivalen, efter han vandt instruktørprisen for ’Drive’ i 2012 og var udtaget til hovedkonkurrencen med ’Only God Forgives’ sidste år, markerede sig ved pressekonferencen som et af de medlemmer med mest på hjerte, og man kan godt forestille sig, at han vil blive en vægtig stemme.

I år er der et overtal af kvinder i juryen – fem mod fire mænd – hvilket har tiltrukket en del opmærksomhed på en festival, der er blevet kritiseret for at være særdeles mandsdomineret. Og Campion understregede da også ved dagens seance, at der er en »indgroet sexisme« i filmindustrien.

Bare en leg
En sådan jurysammenkomst kan hurtig blive meget højtidelig, men da Gael Garcia Bernal blev spurgt, om han havde fået kolde fødder i forhold til at sige ja til juryhvervet, mindede han alle om, at uddelingen af Cannes-priser – trods alt – ikke handler om liv og død.

»Jeg fik kolde fødder, da jeg gik til det med tanken om, at det var meget alvorligt. Men så huskede jeg på, at det er en leg. En alvorlig leg – men jeg kan godt lide at se det her som netop en leg«.

Læs også: Blufferens guide til Cannes

Læs også: Se årets Cannes-jury

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af