‘Våbensmuglingen’

Mange har sikkert perifert hørt om retssagen om udleveringen af våbensmugleren Niels Holck til Indien, men det er nok de færreste, der kender den i detaljer. Nu er der ingen undskyldning længere. For med Andreas Koefoeds dokumentarfilm ’Våbensmuglingen’ får vi baggrunden for sagen i en fortælling så medrivende, som var det en thriller.

Niels Holck smider i 1995 fire tons våben ned over en delstat i det nordøstligste Indien. Han får hjælp af den britiske våbenhandler Peter Bleach, der dog bijobber som spion for den britiske efterretningstjeneste MI5. Nedkastningen fejler, våbnene falder i de forkerte hænder, og det lykkes Holck at flygte til Danmark, mens Bleach ender otte år i et af de værste fængsler i Indien. MI5 kommer ham aldrig til undsætning.

Filmen skal ikke afdække, hvorvidt Holck er skyldig i våbensmugling. For det er han. Dens påstand er derimod, at der var og stadig er storpolitiske indiske interesser på spil i sagen, og at Holck risikerer at dø i et fængsel, hvis han udleveres til Indien. Argumenter for den påstand knytter sig især til den skæbne, der overgik Bleach.

Filmen veksler imellem fortid og nutid. Rekonstruktionen af våbensmuglingen i 1995 er skruet sammen, som var det en spillefilm, og i nutiden følger vi både Holcks kamp i retten for ikke at blive udleveret og Bleachs jagt på sandheden om, hvorfor han blev ladt i stikken af MI5.

Når det er så medrivende, skyldes det, at både Holck og Bleach er karismatiske personer og gode historiefortællere, og det fungerer optimalt at blande klassisk dokumentarisme med klassisk fiktionsteknik og -dramaturgi. Det er i krydsfeltet mellem scriptede spændingselementer og autentiske vidnesbyrd, at filmen lever.

Man kan indvende, at filmen ikke stiller spørgsmålstegn ved Holck og Bleachs historie. Men ifølge rulleteksterne har de mennesker, som anklagemyndigheden repræsenterer, fået tilbuddet om at medvirke og takket nej.

Den fulde sandhed bag våbensmuglingen vil måske derfor aldrig komme frem i lyset. Men på de præmisser er ’Våbensmuglingen’ en fantastisk film med en skræmmende historie om, hvordan to mennesker måske er blevet brugt i et spil om magten i Indien. Og om hvordan disse to mennesker – 19 år efter hændelsen – stadig kæmper for at komme videre i deres liv.

Man skulle næsten ikke tro, at det er en fortælling fra det virkelige liv.


Kort sagt:
’Våbensmuglingen’ er historien om en våbentransport, hvor alt gik galt. En dokumentarfilm om forræderi, politik og store menneskelige omkostninger – så medrivende, som var det en thriller.

Spillefilm. Instruktion: Andreas Koefoed . Spilletid: 93 min. . Premiere: Den 4. juni på DOX:BIO
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af