‘The Equalizer’

‘The Equalizer’

Selvom hovedparten af hans filmografi består af gennemsnitslige action-thrillers, hører Denzel Washington som bekendt til blandt Hollywoods mest anerkendte a-listers. Han har da også modtaget hele seks Oscar-nomineringer og vundet to statuetter (for sin birolle i Edward Zwicks borgerkrigsdrama ’Glory’ og for hovedrollen som korrupt politimand i Antoine Fuquas ’Training Day’), men det ville være synd at sige, at han generelt tager særligt dristige karrierevalg.

Denzel er næsten altid ’bare’ Denzel. Han er dygtig til at være behageligt charmerende og intenst forknyt – og disse to evner er (sjovt nok) dem, der er mest brug for i Fuquas nye gennemsnitslige thriller ’The Equalizer’, der er løst baseret på en krimiserie fra 80’erne. Filmen er så konventionel, at det halve kunne være nok: Den forhenværende Black Ops-dræbermaskine Robert McCall (Washington) redder Alina (Chloë Grace Moretz), en prostitueret med et hjerte af guld, fra den onde, onde russiske mafia, der bliver temmeligt tøsefornærmede og sender stjernepsykopaten Teddy (Marton Csokas) efter ham.

Den første halve time af den alt for lange film er actionløs. Her bruger vi og Robert, der nu er helsefreak og litteraturentusiast, kvalitetstid sammen med henholdsvis Alina og den dvaske kollega og ven, Ralphie. Vidste man ikke bedre, kunne man her forveksle ’The Equalizer’ med et habilt drama om en ensom og rutinestyret enkemand, der bare prøver at overleve den næste dag. Men mistanken om, at selvsamme sorgmodige Robert før eller siden alligevel kommer til posere i slowmotion med en kæmpemæssig eksplosion i baggrunden, gør det svært ikke at blive utålmodig.

Desværre er filmen ikke et hak mere spændende, når den først kommer i gang – tværtimod. Fuqua overkompenserer for den sløve start med en unødvendigt høj splatfaktor. Han vil selvfølgelig gerne overbevise os om, at Denzel er mand for at nedlægge en halv hær af bad guys med en proptrækker, men han viser os en hel del mere, end han havde behøvet. Og da Robert, der til daglig arbejder på et byggelager, senere – med en rocksang som underlægningsmusik – gennemhuller en mafialakajs baghoved med en boremaskine, lugter det lige vel meget af fejlslagen voldforherligelse.

Så det må blive et rungende »nej tak« til en toer herfra, men de aflyser formentlig ikke ’The Equalizer 2’, der allerede er under udvikling, af den grund. Denzel Washington kunne godt trænge til at blive udfordret – til glæde for thrillergenrens publikum. For der findes da ikke meget mere kedeligt end det gennemsnitslige.


Kort sagt:
Denzel Washington fortsætter med at hvile på laurbærrene i ’Training Day’-instruktøren Antoine Fuquas intetsigende ’Man on Fire’-klon ’The Equalizer’, der er både langtrukken og uoriginal.

Spillefilm. Instruktør: Antoine Fuqua. Medvirkende: Denzel Washington, Marton Csokas, Chloë Grace Moretz, David Harbour, Haley Bennett, Bill Pullman, Melissa Leo, David Meunier, Johnny Skourtis. Spilletid: 131 min.. Premiere: 25. september
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af