‘Red Army’

‘Red Army’

Forestil dig følgende: Du er en af verdens bedste sportsudøvere inden for dit felt. En klub i verdens bedste liga tilbyder dig en forkromet kontrakt og muligheden for den ultimative sportslige eksponering, men dit land nægter dig udrejse.

Med vores vestlige briller kan problematikken virke svært relaterbar, men sådan var realiteterne for sovjetrusseren Vyacheslav ’Slava’ Fetisov, der i sidste del af koldkrigstiden var en ishockeyspiller af Guds (eller Lenins) nåde.

Amerikanske Gabe Polskys medrivende dokumentarfilm, ’Red Army’, er meget mere end en klassisk sportsdokumentar og en nostalgisk hyldest til det patriotiske mirakel à la ’Og det var Danmark’. Det er en historisk oplysende fortælling om, hvordan sport og politik kan være uadskillelige størrelser. Tænk ’Bobby Fischer Against the World’ med puck og stav.

Helt tilbage fra Stalins tid opstod ideen om at skabe et overlegent ishockeylandshold, der skulle fastslå kommunismens ideologiske overlegenhed – særligt over for amerikanerne. Denne filosofi er Fetisov og hans holdkammerater på det legendariske Russian Five-hold et produkt af. Sovjetrussisk disciplin former hans maskinfysiske talent (dengang var det sgu hård træning, Bendtner!), men da den nordamerikanske og canadiske hockeyliga NHL frister med guld og grønne skove, står han med valget mellem patriotismens fællesskab og kapitalismens dragende forbrugsgoder. Og så entrerer KGB for alvor scenen.

Filmens helt store gevinst er manden i centrum, Fetisov, et tørt-kynisk og unostalgisk væsen, der hverken er glødende kommunist eller overfladisk kapitalist. Den revolutionerer ikke den historiske dokumentar, når den på klassisk vis veksler mellem nyere optagelser af hovedsageligt Fetisov og arkivmateriale fra afgørende vinter-OL-ishockeykampe. Men det lykkes Polsky (der også har instrueret og produceret) at trække storpolitisk koldkrigshistorie ind i et menneskeligt drama, uden at ’historietimelamperne’ blinker. Og det skyldes netop, at det storpolitiske spil foldes ud på baggrund af Fetisovs egen historie, der opleves som et mikrokosmos af Sovjetunions rise and fall.

Filmens sidste del har i øvrigt en overraskelse gemt i ærmet. For hvad skete der med Fetisov, efter skøjterne blev stillet på hylden? Hint: En Ronald Reagan-optagelse indleder filmen.


Kort sagt:
Sportsdokumentar møder koldkrigsparanoia i et informativt og underholdende portræt af historiens måske bedste ishockeyhold og dets dybe forankring i sovjetrussisk signalpolitik. Gabe Polskys doku-debut er en nuanceret og unostalgisk fortælling om kampen mellem kollektivets styrke og individets frihed.

Dokumentarfilm. Instruktion: Gabe Polsky. Medvirkende: Vyacheslav ’Slava’ Fetisov, Alexei Kasatonov, Vladimir Krutov. Spilletid: 76 min.. Premiere: Den 21. april
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af