Mord, zombier og konspirationer: Otte nye britiske dramaserier, du skal se

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’The Missing’ (2014)

På en ferie i Frankrig forsvinder parret Tony og Emilys femårige søn Oliver. Èt øjeblik har Tony haft ham i hånden – det næste øjeblik er han væk.

På overfladen er ’The Missing’ en krimi som så mange andre moderne britiske udgaver af genren. De otte afsnit pendulerer mellem hændelserne omkring forsvindingen og et nutidsplan otte år efter, hvor Tony vender tilbage til Frankrig, da nye spor i sagen dukker op.

Men mere end selve opklaringsarbejdet udmærker serien sig ved sit dystre portræt af en far, som ikke kan give slip. Emily har formået at komme videre i sit liv, mens Tony kun har ét mål i livet: At finde sin søn, død eller levende.

James Nesbitt (’Bloody Sunday’) spiller ham med forbitret smerte, uden det bliver patetisk, og omkring ham møder vi et velfungerede karaktergalleri af politifolk og mistænkte. Det er en krimi med usædvanligt stor psykologisk tyngde, mørk og illusionsløs, og den blev fortjent Golden Globe-nomineret.

En sæson to med en ny sag i fokus er på vej.

Kan købes på dvd.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Utopia’ (2013-)

David Fincher er i gang med at overføre Dennis Kellys britiske serie til amerikansk. Et lidt overraskende valg, for selvom ’Utopia’ er så voldsfokuseret, at den egentlig står godt til Fincher, er den også så kulørt farvebelagt, at det skal blive spændende at se, om ’Seven’-instruktøren trækker den i en mere mørkebelagt retning. Farver plejer ikke at være hans stil.

Det kulørte synes ellers at være essensen af serien, hvis plot også er bevidst langt ude. En gruppe mennesker bringes sammen gennem deres besættelse af en graphic novel ved navn ’The Utopia Experiments’, hvis opfølger de kommer i besiddelse af. Det viser sig, at tegneserien gemmer på hemmeligheder og konspirationer, som en magtfuld organisation, The Network, vil gøre alt for at beskytte. Og vores lille forsamling tegneserienørder får hurtigt The Networks afstumpede mordere i hælene.

Det lyder langt ude og er det også. Man skal kunne sluge det ekstreme plot, men serien udmærker sig ved sit befriende anderledes, farverige look, sin grafiske vold og sit høje tempo, som dog også sommetider kommer til at overskygge en smule for det menneskelige nærvær.

Kan købes på dvd.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’Broadchurch’ (2013-)

Anden sæson af Chris Chibnalls krimithriller er netop startet på britisk tv. Så inden den bliver tilgængelig herhjemme, kan man jo passende få set første sæson, der tydeligt inspireret af danske dramaserier som ’Forbrydelsen’ også optrevler et mystisk mord over en hel sæson.

I ’Broadchurch’ findes en lille dreng død i kystbyen Broadchurch. Den martrede politimand Alec Hardy (David Tennant) og den lokale politikvinde Ellie Miller må arbejde sammen om efterforskningen, og det skorter ikke på motiver og mistanker i det lille, på overfladen så idylliske lokalsamfund, hvor alle viser sig at dække over noget.

Det er netop skildringen af lillebyens hemmeligheder og løgne, der gør ’Broadchurch’ til en sjældent tematisk stringent krimi. For hvad ved vi i virkeligheden om hinanden?

Læs vores anmeldelse til fire stjerner her.

Sæson 1 kan ses på Netflix.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ’Black Mirror’ (2011-)

Vi har adskillige gange fremhævet den engelske mediekritiker Charlie Brookers sci-fi-antologi-serie, men det skal ikke forhindre os i at gøre det igen, særligt ikke nu, hvor den for nylig er kommet på amerikansk Netflix.

I to sæsoner af tre afsnit hver samt en helt ny ’White Christmas Special’ undersøger ’Black Mirror’ vores forhold til teknologi. Det er dystopisk i arven efter Philip K. Dick, men aldrig så belærende, at man føler sig talt ned til.

Afsnittene svinger fra det spidst satiriske til det følsomt iagttagende. I første episode, ’The National Anthem’, kidnappes et medlem af kongefamilien, og kidnapperne afpresser på live-tv statsministeren til at skulle dyrke sex med en gris. Hvilket naturligvis sætter ham i et lidt af et dilemma.

I den mere afdæmpede afdeling fortæller ’Be Right Back’ om en ung kvinde, der rekonstruerer sin afdøde kæreste gennem hans spor på de sociale medier. Og i den nye ’White Christmas Special’ møder man Don Draper himself, Jon Hamm, i en sindrigt udtænkt historie, som bare skal ses og opleves.

’Black Mirror’ er simpelthen noget af de mest originale tv, der er lavet i det nye årtusind.

Kan ses på amerikansk Netflix.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ’Dead Set’ (2008)

’Black Mirror’ er ikke den eneste miniserie, Charlie Brooker står bag. I 2008 lavede han ’Dead Set’, som måske er knap så original, men også fuld af spiddende mediekritik.

Vi følger en flok deltagere i Big Brother-huset, som er de sidste i verden, der opdager, at en altødelæggende zombiepidemi er brudt ud. Zombieangrebene er klippet med frenetisk håndholdt kamera, hvilket bliver en smule trættende i længden, men de narcissistiske pseudokendisser og tv-folks kamp for overlevelse er vanvittigt underholdende skildret. Ingen bliver skånet i denne horrorsatire.

I en af de mere sympatiske roller ses i øvrigt musikeren Riz Ahmed, der også gjorde en fin figur over for Jake Gyllenhaal i sidste års ’Nightcrawler’.

Kan købes på dvd.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’Sherlock’ (2010-)

Robert Downey Jr. og Jude Law kan godt gå hjem og lægge sig. I nyere tid er det ikke deres irriterende overgearede version af Sherlock Holmes og Dr. Watson, man husker, men Benedict Cumberbatch og Martin Freemans pendanter.

De to har simpelthen forrygende kemi som det social afstumpede geni og den rationelle militærlæge, og BBC’s ’Sherlock’ er ikke alene elegant fortalt i et bragende tempo, den er undertiden også afsindigt morsom.

Ikke alle afsnit holder lige højt niveau, men når ’Sherlock’ er bedst, fungerer den som åndeløs underholdning med overraskende twists and turns, hvor også Sherlocks ikke mindre intelligente bror Mycroft bliver et særdeles hyggeligt bekendtskab.

Sæson 1-3 ses på Netflix, sæson 1 kan ses på Viaplay.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ’Luther’ (2010-)

Denne BBC-serie er på mange måder en rimeligt ordinær politiserie med forbrydelser, der kommer længere og længere ud på et overdrev.

Men den har én faktor, som gør, at den alligevel er stærkt anbefalelsesværdig: Idris Elba i titelrollen som politimanden John Luther.

Har man set ’The Wire’ og svært ved at forestille sig Stringer Bell som lovens lange arm, må man hurtigt sænke paraderne. Idris Elba har udstråling til overflod som mordefterforskeren, som har et klart moralsk kompas, men som også mener, at målet helliger midlet.

Hans gennemgående katten-efter-musen-leg med psykopaten Alice (spillet af Ruth Wilson, som vi senest så i ’The Affair’) er desuden konstant pirrende, og derfor accepterer man både irriterende bikarakterer og utroværdige mordgåder.

Under Sony-leaket verserede rygterne om, at Idris Elba er spil som den næste James Bond. Og har man set ’Luther’, vil man klappe i sine små hænder, hvis det bliver en realitet.

Sæson 1 og 2 kan ses på Viaplay, sæson 1-3 kan ses på Netflix.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ’The Fall’ (2013-)

England har en rig krimitradition, og med ’The Missing’, ’Broadchurch’, ’Sherlock’ og ’Luther’ fylder genren også godt op på denne liste.

Vi runder da også af med én mere af slagsen, BBC-serien ’The Fall’ med ingen ringere end Scully fra ’The X Files’ i hovedrollen, Gillian Anderson. Hun har fået lidt af et tv-comeback de seneste år, for udover sin hovedrolle her har hun også en fast gig som psykolog i NBC’s ’Hannibal’ over for Mads Mikkelsen.

I ’The Fall’ spiller hun mordefterforskeren Stella Gibson, der er på jagt efter en uhyggelig seriemorder i Belfast. Sideløbende med, at vi følger Gibsons efterforskning, oplever vi også begivenhederne fra seriemorderens perspektiv med hans omhyggelige jagt på sine ofre. Det gør ’The Fall’ til den vel nok mest creepy af de britiske mordserier fra nyere tid.

’The Fall’ er blevet hyldet for sit stærke feministiske perspektiv forankret i Gillian Andersons hårdføre detektiv. Sæson to, der er en direkte fortsættelse af første sæson, kører lige nu i England.

Sæson 1 kan ses på Netflix.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af